Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Een Luipaard !

Om zeven uur stap ike weer aan boord bij Anthony. Ditmaal is Patrick de stuurman van de boot. In plaats van stroomopwaarts, vaar ik vanochtend stroomafwaarts naar de delta van Lake Albert. In dit gebied zitten veel bijzondere vogels, waaronder de zeldzame shoebill vogel (schoenlepelooievaar). Al direct als ik wegvaar, zie ik verschillende groepen nijlpaarden in het water liggen. Door het vroege tijdstip zijn ze nog behoorlijk actief. Verschillende nijlpaarden spelen in het water.
Giraffen bij de acacia boom
Giraffen bij de acacia boom
Als ik er met de boot langs vaar, klinkt plots een doffe knal. De linkervoorzijde van de boot komt omhoog. De boot heeft een hippo geraakt net onder het wateroppervlak. Patrick kantelt snel de motor omhoog om te voorkomen dat de schroef het beest raakt. Ik maak me al een voorstelling van een woedend nijlpaard achter mij aan. De boot glijdt rustig door en de hippo is dieper het water in gedoken. Ik vaar weer verder. Op het land staan verschillende dieren aan de waterrand. Ik zie verschillende vogels, die ik ook gisteren gezien heb, maar ook verschillende kraanvogels, de zadelbekooievaar en verschillende soorten reigers. Enkele grote krokodillen liggen op de kant te rusten. Even verderop staan twee olifanten water te drinken. Een mooi plaatje in de weerspiegeling van de Nijl. Als ik de Nijldelta nader, speuren Patrick en Anthony naar shoebills. De bestuurder van een ander bootje wijst hen, dat zij hem een stukje terug gespot hebben. We varen met succes een stukje terug. De indrukwekkende grote vogel vliegt net op en gaat in de top van een boom zitten. Een shoebill kan wel anderhalve meter groot worden en heeft iets weg van een prehistorische vogel. De vogel toont niet mooi maar wel indrukwekkend. Aan het einde van de delta vaar ik het lake Albert op. Vissers halen de netten op in kleine kano’s. Het water is bijna geheel vlak. De pelikanen weerspiegelen in het water. Via een andere toegang vaar ik het deltagebied weer in.
Olifanten aan de Nijl
Olifanten aan de Nijl
Nu ga ik weer stroomopwaarts. Patrick vraagt mij wat meer naar achteren te komen zitten, zodat hij de vijftien kilometer terug naar het startpunt met hogere snelheid kan afleggen. Wel mindert hij even vaart voor een grote troep olifanten langs het water. Zo’n 35 beesten staan pal aan de waterkant water te drinken. Als de boot nadert worden de kleintjes snel in veiligheid gebracht tussen de anderen. Langzaam trekt de kudde weg de bosjes in. Rond het middaguur ben ik weer terug bij het kamp.
’s Middags ga ik opnieuw op gamedrive in Murchisons Falls National Park. Omdat gisteren de beesten iedere keer al weg waren, als het tweede busje arriveerde bij de gamedrive, gaan de busjes nu ieder een eigen route. Er is echter maar één parkranger aanwezig. Frank gaat daarom mee in het ene busje en Henry, de ranger voor vandaag, stapt bij mij in. Met de ferry van twee uur vaar ik weer naar de overzijde van de Nijl rivier. Omdat het nog te vroeg en vooral te warm is om dieren te spotten, pauzeer ik nog even in de super luxe Paraa Safari Lodge. Ik gebruik de tijd voor een drankje op het terras. Vanaf het terras heb ik een prachtig uitzicht over de Nijl. Om drie uur start ik met de gamedrive. Ik geef bij Henry aan dat ik vooral leeuwen en luipaarden wil zien. Hij geeft, zoals te verwachten, op voorhand al aan dat dit lastig zal worden. Ik zie baboons en antilopen maar stop hier al niet meer voor. Plotseling ziet Henry dat alle beesten gespannen één richting op kijken. Door in de richting van de beesten te kijken, spot hij een roofdier in het hoge gras. ‘Een luipaard’, zegt hij.
Een luipaard
Een luipaard
Ik doe verwoede pogingen om zijn kijkrichting te volgen. Bij welke boom precies? Zodra de luipaard de boom in klimt, komt hij goed in zicht. Hoewel op flinke afstand is hij goed te zien. Als hij verder de boom in klimt, ben ik hem kwijt. Henry zegt hem nog steeds te zien. Ik maak een close-up foto van de boom. Als ik op aangeven van Henry inzoom met de camera, zie ik de luipaard in de boom liggen. Zijn pootjes hangen over de takken. Geweldig! Voor mij kan de gamedrive al niet meer stuk. Verderop de route zie ik relatief weinig dieren. Ik bekijk nog een groepje olifanten, ik zie giraffen voorbij trekken en apen die de weg oversteken. De leeuwen laten zich vanmiddag niet zien. Vlak voor zevenen ben ik weer terug bij de ferry. Om zeven uur gaat de laatste overtocht. Dus deze mag ik niet missen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma