Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Darmproblemen …

’s Nachts is het rumoerig op de campsite. Eén of misschien twee hippo’s grazen tussen de huisjes. Ze schijnen vlak naast mijn huisje gestaan te hebben, maar dat heb ik niet gemerkt. Na het ontbijt rijd ik de campsite af en sla rechtsaf richting lake Albert. De zandweg loopt door verschillende dorpjes. Ik kan me het nauwelijks voorstellen dat deze mensen hier zo kunnen wonen, terwijl de wilde dieren zo dicht bij leven. We kunnen niet al te hard rijden over de hobbelige weg. Ook loopt geregeld vee los op de weg. Koeien en geiten grazen gewoon langs de kant.
Het ontbijt
Het ontbijt
Er rijden ook veel fietsers op deze weg. Sommigen met grote hoeveelheden hout achterop. Het sprokkelhout is soms meer dan twee meter breed opgebonden. De fiets en de motor zijn in Uganda een favoriet vervoermiddel. Tijdens een korte pauze langs de route, snijdt Jampa de ananassen aan, die eerder ingekocht zijn. Heerlijk vers fruit. Een politieagent stopt met zijn motor om te vragen of er problemen zijn. Hij schiet in de lach als hij ons allemaal aan de ananas ziet. Naarmate de ochtend vordert wordt het ook steeds warmer. De zon heeft veel kracht vandaag. De mensen langs de kant zoeken steeds meer de schaduw op. Lastig voor hen is dat de zandweg flink stoffig is. Achter iedere auto hangt een grote stofwolk, die zich over de dorpjes uitstrekt. Ook in de bus wordt het stoffiger en stoffiger. Als ik in Hoima arriveer, is iedereen oranje gekleurd van het zandige stof. Hoima is een druk provinciestadje. Ik passeer het centrum en rijd aan de rand van het stadje het terrein van de Kontiki Lodge op. Direct word ik verwelkomd door het voltallige personeel. ‘Hello, how are you?’ Het lijkt wel of ze in geen dagen gasten gezien hebben. Ze staan er op mijn bagage naar mijn hutje te brengen. Persoonlijk vind ik dit altijd wat overdreven. De lodge is ruim opgezet. Op het grasveld lopen twee paarden en aan de zijkant is men bezig met de aanleg van een zwembad.
Giraffen
Giraffen
De rieten huisjes zijn ruim opgezet en de douche heeft in ieder geval warm water. Na de lunch, met geit en rijst, nestel ik mij in de tuin in de schaduw. Ik lees het reisprogramma voor de komende dagen door en schrijf mijn reisverslag bij. Heerlijk een middagje rust. Als de zon gaat zakken, neem ik een warme douche in het huisje. Ik voel mijn buik rommelen en bezoek binnen een half uur geregeld het toilet. Zou het de geit geweest zijn vanmiddag? Ook andere reizigers hebben de afgelopen dagen in meer of mindere mate last gehad van de darmen. Aan het begin van de avond ga ik naar de markt in Hoima. In groepjes leiden Frank, Edwin en Jampa ons rond tussen de lokale bevolking. Op de avondmarkt kopen de mensen hun maaltijd bij elkaar. Iedereen doet dit aansluitend aan hun werk. Het etenswaar ligt op de grond uitgestald. Het is druk en in het donker is het soms lastig oriënteren. Frank laat zich hier niet door storen. Hij zoekt bij verschillende kraampjes zijn avondmaaltijd bij elkaar. Hij laat ons cassave proeven, roll-eggs en zelfs een koeienhoef. Ik voel me nog verre van lekker en sla beleeft af. ’s Avonds in de lodge neem ik alleen een soepje. Misschien is het wel goed dat ze juist mijn soep vergeten zijn en deze gelijk met de hoofdmaaltijd van de anderen serveren. Ik zou eigenlijk mee gaan naar de discotheek in Hoima maar dit sla ik over. Ik ga naar bed. Slapen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma