Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Naar Chimps Nest

Ik voel me een stuk beter als ik ’s morgen op sta. Toch hou ik mijzelf in bij het ontbijtbuffet. Andere reisgenoten zijn gisteren wel naar de discotheek geweest. Het was een leuke belevenis. ik rijd Hoima uit richting de chimpansees. De weg is weer een zandweg. Een zogenaamde ‘dirty road’. Dit betekent een route vol met kuilen en hobbels. Deze weg staat bekend als een van de meest slechte wegen van Uganda. Jippie …(not). Al direct buiten Hoima begint het gehobbel. Edwin stuurt de bus behendig om de gaten heen. Soms rijdt hij links op de weg maar evenveel aan de rechtszijde. Bij tegenliggers speelt vaak wie het langste op het beste stuk van de weg blijft rijden. Ik verbaas me er geregeld over, dat de buitenspiegels elkaar niet raken. Fietsers en brommers doen niet of nauwelijks mee in dit spel. Voor hen wordt niet van de ideale lijn afgeweken. Ook al rijden zij op de andere weghelft, moeten zij geregeld de kant in sturen om de auto’s te ontwijken. Voetgangers springen zelf al voor eigen veiligheid de graskant in. Edwin rijdt enkele honderden meters achter Jampa aan. De stof van de eerste bus is dan weer neergedaald over de straten, huizen en mensen.
Een vlinder onderweg
Een vlinder onderweg
De stof van passerende auto’s is soms zo dicht dat Edwin moet stoppen omdat hij geen hand meer voor ogen ziet. Alles kleurt oranje. Ook in de bus is alles bedekt met een dikke laag stof. Het is eigenlijk vreemd dat er nog steeds kinderen zijn die mij enthousiast toewuiven langs de route. Het valt mij op dat er langs de kant van de weg veel onafgemaakte huizen staan. Aan veel huizen is wel begonnen met kleistenen, maar ze zijn niet afgemaakt. Struiken en zelfs bomen groeien vanuit de restanten. Andere huizen die nog niet af zijn, worden wel al provisorisch bewoond. De bouwstijl van de huizen is eigenlijk allemaal hetzelfde. Ieder hutje is zo’n vijf meter breed. Vaak worden ze gebouwd in groepen van drie of vier aan elkaar. Aan de voorzijde zit alleen een ijzeren dubbele deur. De voorkant is tot vier meter hoog en het dak loopt schuin naar achteren weg. Soms is er boven de ingang een afdakje over de volledige breedte. Vanuit de hutjes vindt verkoop plaats en de handelswaar wordt op de veranda uitgestald. Ik nader een stad en daarmee weer de bewoonde wereld. De weg is weer verhard. In het centrum van dit stadje neem ik een pizza als lunch. Aan de overzijde staat een geldautomaat bij de bank. De rij is lang en er zit nauwelijks beweging in. Ik besluit hier niet te blijven wachten. Over twee dagen is een nieuwe mogelijkheid om geld op te nemen. Ik denk dat ik nog net genoeg geld hiervoor heb. Ik vervolg mijn weg richting Kibale Forest National Park. Ik passeer talloze theeplantages. Hele hellingen vol thee. Frank laat mij zien hoe de thee groeit en hoe het geplukt wordt. Eenmaal per week worden de jonge bladeren van de theeplant geplukt voor de productie van thee. De plukkers kunnen ongeveer 90 kilo per dag plukken. Ze krijgen slechts 65 shilling voor een kilo.
Theeplantages
Theeplantages
Als ik tegen vijf uur bij Chimps Nest Lodge arriveer, is het een beetje gaan regenen. De huisjes staan wijd verspreid in het bos. De achterste huisjes wel tot een kwartier lopen. Door de afstand mag ik in het donker niet zelfstandig naar het restaurant lopen. Er zijn niet veel wilde dieren, maar ze kunnen voorkomen. Mijn huisje ligt minder ver. Het is een houten huisje met ruim balkon. De douche en toilet zijn buiten tegen het huisje aan gebouwd. De douche wordt ’s avonds verwarmd met een haardvuur. Iedere dag om zes uur wordt dit voor mij opgestookt. In de huisjes is ook elektriciteit maar zolang de solar stroom geeft. Ik krijg het advies zuinig met de stroom te zijn. Al met al een spannende omgeving als uitvalbasis naar de chimpansees morgen. Als ik mij ’s avonds na het eten door een van de medewerkers naar mijn cottage laat begeleiden, begrijp ik goed waarom ik niet zelf over de pikdonkere paadjes moet gaan lopen. De begeleiders hebben het er over dat er een olifant in de nabijheid schijnt te lopen. Helaas, of juist niet, kom ik deze niet tegen in deze spannende omgeving.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma