Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Op bezoek bij de Chimpansees

Vandaag breng ik een bezoek aan het Kibale Forest National Park. Ik bezoek de chimpansees. We splitsen op in twee groepen. Samen met een ranger trekt iedere groep het oerwoud in. Mijn gids heet Chimp, een toepasselijke naam voor een gids hier. Ook loopt achteraan de groep een ranger met een wapen. Puur voor de veiligheid verzekert Chimp mij. We hebben tot nu toe nog nooit hoeven schieten. Al er al geschoten moet worden, is het waarschuwingsschot. ik volg Chimp door het bos. Af en toe houdt hij stil om te luisteren of ergens de apen horen zijn.
Een Chimpansee
Een Chimpansee
Ook speurt Chimp naar sporen van de apen. Ik hoor nog weinig apengeluiden. Ik steek dwars door de bossages. Zal ik de chimpansees wel vinden? Er bestaat altijd een kans dat ik onverricht weer naar huis moet. Na ongeveer een uur lopen zie ik de overnachtingplaats van afgelopen nacht. Enkele nesten hangen in de bomen. Op de grond liggen voedselresten en uitwerpselen. Ik moet in de buurt zijn. In de verte hoor ik de chimpansees brullen. Ik loop op mijn doel af. Al snel hoor ik geritsel boven me in de bomen. Een Chimpansee! Snel pak ik mijn camera. Het is bijna onmogelijk het beest tussen de takken door en tegen de scherpe lucht in vast te leggen. Ik zie meerdere apen in de boomtoppen zitten. Sommige springen van top naar top. Ze lijken niet geïnteresseerd in mij. Dat is wel anders voor de rode mieren op de grond. Zodra ik even stil sta om naar boven te kijken, hebben ze ook mijn voeten ontdekt. Enkele ferme beten door mijn sokken heen maken mij attent op hun aanwezigheid. Ik trek enkele mieren van bijna twee centimeter groot van mijn kleren. Snel zoek ik een veiligere plek op. Hier geniet ik van de bewegingen in de boomtoppen. Eén chimpansee klimt vlak voor mij naar beneden. Rustig gaat hij op een meter of vijf van mij vandaan zitten eten. Hij poseert bijna. Hij vindt mijn aanwezigheid prima. Achter hem klimt ook een moeder met een jonge op haar rug naar beneden. Chimp vertelt dat het bijzonder is dat een moeder met kleine tijdens een bezoek naar beneden komt. Het kleintje is schattig om te zien.
Chimpansee met kleine
Chimpansee met kleine
De eerste chimpansee is er inmiddels bij gaan liggen. Op zijn rug en met zijn poten wijd ligt hij tussen de bladen. Hij gaapt een keer en kijkt af en toe naar mij. Ook boven mij blijven de apen actief. Ik kan net op tijd de ontlasting van een chimpansee boven mij ontwijken. Het lijkt wel of hij het met opzet deed. Een chimp brult, direct gevolgd door gebrul van alle apen in de boomtoppen. Prachtig. Na zo'n twee uur moetik weer terug. Officieel mag ik maar één uur bij de troep apen blijven, maar Chimp kneep een oogje dicht. Terug bij de lodge trek ik mijn schoenen uit. Ik haal nog ongeveer vijftien grote mieren van mijn sokken. Sommige heb ik door mijn schoenen heen doodgedrukt, anderen zijn alleen versuft. De kaken zitten nog vast in mijn sokken. Ik moet ze echt lostrekken. Ook reisgenoten zijn gebeten maar niemand ernstig. Ik gebruik de middagpauze om Chimp Nest Resort te bekijken. Alle huisjes zijn verschillend en liggen zeer verspreid. Het familyhouse staat helemaal achteraan. Het is zeker een kwartier lopen om het huisje te bereiken via een smal pad. Hier staan ook twee boomhutten. Op een hoogte van tien meter kun je overnachten tussen de boomtoppen.
Een aap in Bigodi Swamp wetlands
Een aap in Bigodi Swamp wetlands
Aan het einde van de middag maak ike een wandeling door de Bigodi Swamp wetlands. In dit gebied, vlak bij mijn lodge, komen veel soorten apen voor. James begeleidt mij als gids op deze wandeling. Al snel zie ik een red-tailedmonkey. Een erg schuw beestje. De troep red-colobusmonkeys zijn meer aanwezig. De troep apen springt van boomtak naar boomtak. De opvallende Great Blue Turaco vogel laat zich ook geregeld zien maar is even snel weer verdwenen. Uiteindelijk zie ik vier apensoorten van de acht, die voorkomen in de Bigodi wetlands.
's Avonds is er lokale muziek bij het restaurant. Leuk, maar niet heel bijzonder. Als ik mij aan het einde van de avond naar het huisje laat begeleiden regent het. Extra lastig is dit op het toilet in de buitenlucht bij mijn huisje.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma