Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Queen Elisabeth National Park

Kratermeer
Kratermeer
Lekker uitslapen! ik ontbijt pas om acht uur. ik pak mijn bagage in en zet mijn reistas voor de deur. Deze wordt door de medewerkers van de lodge opgehaald. Na het ontbijt reis ik richting het Queen Elisbeth National Park. Net als we weg willen rijden is er onduidelijkheid over de kamerrekeningen. Er staat teveel op de centrale rekening van het diner. Gedurende de avond zijn er ook drankjes op deze nota geschreven. Wat snel te achterhalen is, wordt verrekend. In overleg met de groep betaalt Frank de rest uit de pot. Ik rijd Kibale Forest uit via een smal weggetje langs de kratermeren. De meren zijn ontstaan door vulkanische activiteiten. Ik vervolg mijn weg naar het plaatsje Fort Portal en daarna richting Kasese. In Kasese ga ik naar een geldautomaat. De geldautomaat wordt bewaakt door een bewapende security. Een veilig idee. Het lukt om geld uit de muur te trekken. Mocht het niet gelukt zijn, had ik altijd geld bij reisgenoten kunnen lenen maar ik heb liever zelf contant geld op zak. Al snel voorbij Kasese passeer ik de evenaar. Het is voor mij de eerste keer dat ik echt op de evenaar sta. Bij het markeringspunt maak ik een foto van dit moment. Ook maken we een groepsfoto. Als de foto met verschillende camera's gemaakt is, merk ik dat één reisgenote nog in de bus zit. Zij heeft last van haar enkel en is blijven zitten. Iedereen moet hier erg om lachten. Zij ook.
Matoke verkoper
Matoke verkoper
Tegen half twee arriveer ik bij de Bush Lodge in het Queen Elisabeth National Park. De lunch staat al klaar in een luxe ingerichte safaritent. Na de lunch zet ik mijn tent op voor twee overnachtingen. In de namiddag maak ik een gamedrive voor het natuurpark. Ik steek de brug over en stop nog even in het plaatsje Katungaru. Het is nog te warm om nu al het wild te gaan spotten. Zij houden zich nog verscholen. Frank leidt mij langs de eenvoudige vismarkt. Bij het water spelen kinderen in het water van het Kainga Channel. Dit water verbindt het lake Edward met het verderop geleden lake George. Een half uurtje later stap ik weer in het busje om 'wild te spotten'. Jampa slaat rechtsaf het Kasenyi gebied in. Dit is niet het gebied waar de routes aangegeven staan, maar Jampa verzekert mij dat de kans vooral op katachtigen hier groter is. Jampa rijdt de bus en speurt aandachtig met ons mee. Ik zie de kobs, warthogs, oribi's en verschillende waterbokken. Echt in grote hoeveelheden zie ik de dieren niet. Een troep olifanten steekt over. Zorgvuldig schermen ze een jonge olifant voor mij af.
De evenaar
De evenaar
Uiteindelijk kom ik aan de rand bij lake George bij het zoutmeertje aan. Via een andere route rijdt Jampa weer terug. Hij slaat rechtsaf een smal weggetje in. Jampa is er alles aan gelegen om mij een leeuw of luipaard te bezorgen. Het wordt al schemerig. Dit is het moment dat de roofdieren gaan jagen, maar ze zijn ook lastiger te onderscheiden. Het pad wordt smaller en smaller. Via een karrenspoor kom ik uiteindelijk, zonder leeuwen of luipaarden, in het dorpje Hamukunga aan. Ik verbaas me er opnieuw over, dat de mensen hier aan de rand van het Queen Elisabeth Park kunnen leven. De wilde dieren lopen vrij rond in hun nabijheid. Jampa weet ook niet goed waar hij is. Terwijl we door het dorp rijden, rennen de kinderen achter ons aan. Helaas de weg loopt dood. Direct wordt het busje omringd door ongeveer vijftig kinderen die mij vragend aankijken wat ik kom doen. Jampa gaat de weg vragen en benadrukt mij binnen te blijven. De kinderen maken van de gelegenheid gebruik om snel te vragen om geld, snoep en pennen. Frank heeft eerder gevraagd om niets aan kinderen te geven. Kinderen moeten naar school en als ze weten dat ze van toeristen spullen kunnen krijgen, gaan ze niet meer naar school.
Gamedrive bij schemer
Gamedrive bij schemer
Deze kinderen zien dit duidelijk anders. De sfeer wordt zelfs een beetje dreigend. Gelukkig komt Jampa weer aangelopen. We rijden het dorpje weer uit, via dezelfde weg als we gekomen zijn. Buiten het dorp rijden we rechtdoor naar de hoofdweg. Het is inmiddels helemaal donker. Als we bij de doorgaande asfaltweg komen, is het nog dertien kilometer naar de Bush Lodge. In het donker zijn de verkeersdrempels op de weg lastig te zien. We stuiteren door de bus, als Jampa er eentje over het hoofd ziet. Ook de achterverlichting begeeft het bij deze drempel. Eigenlijk onverantwoord. Met alleen kentekenplaat verlichting rijden we verder. Gelukkig doet de verlichting aan de voorzijde het nog wel. Hierdoor ziet Jampa nog net op tijd een buffel de weg op lopen. Door vol in de remmen te gaan, staan we net voor het beest stil. Gelukkig. Zonder verdere kleerscheuren kom ik tegen achten weer bij het kampterrein aan. Ik kan direct aanschuiven aan het uitgebreide vier gangen diner. 's Nachts geniet ik van de geluiden om de tent. Ik heb speciaal het gaas van de tent open gelaten om eventuele bezoekers te kunnen zien.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma