Reisverslag Ontmoeting met de gorilla


Ga naar: Home  Uganda  Foto's


Uganda > Op weg naar Sipi Falls

Ik open de gordijnen. In plaats van het uitzicht over de stad Kampala zie ik mist. De wolken hangen laag boven de stad en ontnemen het uitzicht. Het is ook behoorlijk fris buiten. Tijdens het ontbijt trekt het langzaam open. Ook komt het zonnetje voorzichtig door. Om negen uur rijd ik de stad uit in oostelijke richting. Ik heb een flinke reisdag voor de boeg. Het de stad uitrijden is al even bijzonder als de intocht gisteren. De tactiek is simpel. Je rijdt gewoon het kruispunt op.
Een groep pelikanen in een boom
Een groep pelikanen in een boom
Drukt de neus van wagen tussen de rij wachtende auto en diegene die het eerste optrekt (of het laatste remt) gaat voor. Edwin beheerst het spel goed en wint regelmatig. Hij rijdt zonder schade en zeker veilig door het drukke verkeer. Buiten de stad wordt het al snel rustiger op de weg. Ik rijd richting Jinja. De weg is prima met af en toe een gat in de weg om te ontwijken. Het valt mij op dat het landschap er opvallend groen uit ziet. Uganda ligt op een bergplateau ongeveer 1.000 meter hoog. Hierdoor is het veel minder warm en droog dan de omliggende Afrikaanse landen. Als ik door de voorruit kijk, herken ik het typische Afrikaanse straatbeeld. Talloze kraampjes langs de weg, marktjes in de dorpjes en de roodzand gekleurde zijwegen. Ook herken ik de steenovens waar stenen gebakken worden. De huizen langs deze doorgaande weg zien er relatief goed uit in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Ik zie eigenlijk nauwelijks houten hutjes. Verder het binnenland in zal dit wel anders zijn. Na Jinja ga ik verder door naar Mbale. In dit gebied worden veel koeien gehouden. De koeien grazen op een klein stukje grond. Ze zijn vastgebonden aan één van hun poten. Geiten en kippen lopen er tussendoor. De kinderen langs de route merken mij vaak pas laat op. Snel zwaaien ze nog even als ze mij zien. Door de asfaltweg rijdt de bus natuurlijk hard voorbij en ook zijn de busjes lastig te onderscheiden van de vele taxibusjes.
De Sipi waterval
De Sipi waterval
In Mbale lunch ik bij een luxe resort in de buitenwijken. Ook hier word ik gecontroleerd met een metaaldetector op wapens. Frank had de bestelling al doorgebeld waardoor mijn sandwich al snel op tafel staat. Anders kan de bereidingstijd van een bestelling lang in beslag nemen.
Vanaf Mbale is het nog 60 kilometer naar Sipi Falls. In de verte zie ik de bergketens rond Sipi al liggen. Al snel stijgt de weg de bergen in. Sipi Falls is een wat onbekendere toeristenlocatie. Sipi Falls is een serie van drie grote watervallen in oost Uganda. De watervallen liggen op de flanken van Mount Elgon National Park tegen de grens met Kenia. Ik verblijf in Sipi Fall Resort op een hoogte van 1.800 meter. Ik slaap in leuke houten rondavels met een douche / toilet in een aanbouw. Stroom is er alleen in de avonduren als het aggregaat aan staat. Vanaf het terras bij de bar is er een prachtig uitzicht over de honderd meter diepe vallei en een 50 meter hoge waterval. Aan het einde van de middag wandel ik het dorpje in. Ik volg de trail naar Crown’s nest. Ik klim naar de top tussen wat simpel ogende huisjes door van het resort Crown’s nest. Via een smal pad kom ik op de top. Hiervandaan is er een prachtig uitzicht over de omgeving. Vanaf dit uitkijkpunt zie je de drie watervallen van Sipi achter elkaar liggen. Als ik weer naar beneden wil gaan, staat een jongen met een bonnenboekje. Hij zegt dat er betaald moet worden voor het uitzichtpunt. Hij vraagt een fee van 2.000 Shilling per persoon (ongeveer 50 cent). Het klinkt ongeloofwaardig maar de stempel ziet er officieel uit. Een discussie volgt over de prijs. Uiteindelijk koop ik de discussie voor mijn toegang en die van reisgenoten af met wat geld. Hier neemt hij genoegen mee. Waarschijnlijk is het al meer dan waar hij recht op heeft.
’s Avonds eet ik bij de lodge met uitzicht op de waterval. Olielampen verlichten de tafel, want het aggregaat valt geregeld uit. Om tien uur span ik mijn klamboe boven mijn bed en ga slapen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ontmoeting met de gorilla':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

De eerste stappen in Ugan.. (Dag 1)
Bezoek aan de chimpansees (Dag 2)
Op weg naar Sipi Falls (Dag 3)
Klimmen langs de waterval.. (Dag 4)
“Jambo, Jambo!” (Dag 5)
De oorsprong van de Nijl (Dag 6)
Raften: ‘Heavy 5’ of .. (Dag 7)
Kolossale neushoorns (Dag 8)
Verdwaald in Murchison Fa.. (Dag 9)
Een Luipaard ! (Dag 10)
Darmproblemen … (Dag 11)
Naar Chimps Nest (Dag 12)
Op bezoek bij de Chimpans.. (Dag 13)
Queen Elisabeth National .. (Dag 14)
Varen op het Kazinga Chan.. (Dag 15)
Boom klimmende leeuwen (Dag 16)
Stoffige weg naar Bwindi (Dag 17)
Rustdag aan lake Matanda (Dag 18)
Oog in oog met de gorilla.. (Dag 19)
Lake Bunyonyi (Dag 20)
De Disco in Masaka (Dag 21)
Zeldzame Shoebill (Dag 22)


Reisroute
Programma