Reisavonturen Ethiopië

Home > Ethiopië > Rondreis mythisch Ethiopië > Reisverslag dag 12

Reisverslag Rondreis mythisch Ethiopië

19 september - 6 oktober 2012 (18 dagen)


Ethiopië > Flinke regenval bij Aragash

Dag 12 - Zondag 30 september 2012

Het is zondagochtend, maar het is al opvallend druk als ik de stad uitrijd. Net ten zuiden van Addis Abeba is een soort religieus festival. Talrijke mensen lopen in nette kleding langs de weg. Groepjes mannen rennen in een gezamenlijk ritme richting het festival. Jonas weet niet precies de betekenis van de bijeenkomst. Als de stoet mensen af slaat kunnen wij meer vaart maken in zuidelijke richting. Besloten is om de oude opgravingen van Melka Kunture niet aan te doen. Hierdoor kunnen we direct de doorgaande weg nemen.

Ethiopië - Een huisje van de Sidana stam in Aragash Lodge

Dit scheelt enkele uren op de toch al lange reisdag. De koffiestop krijgt een ander karakter. Het hotel zit zonder stroom en er kan geen koffie gemaakt worden. Ik bestel een cola. Rond het middaguur bereik ik Ziway. Op een binnenplaats onder de druivenstruiken bestel ik een groentesoep. De streek waar we doorheen rijden ligt in de Rift Valley. Een brede kloof die ontstaan is door het uiteenschuiven van de Oost Afrikaanse plaat van het vaste land. In deze kloof liggen verschillende meren met prachtige natuurgebieden. De weg loopt tussen de meren door. Ik zie dat het landschap hier veel meer de Afrikaanse uitstraling heeft. De open grasvlaktes met af en toe een acaciaboom er tussenin. Alleen de giraffen en impala's ontbreken nog. Ik zie alleen kuddes koeien en geiten die langs de weg gedreven worden door jongetjes. Shashemene is een belangrijk knooppunt in de wegen tussen oost en west en tussen noord en zuid. Shashemene is echter ook bekend van de Rastafari gemeenschap. Een gemeenschap die nauw verwant is met Jamaica. Ras Tafari Makonnen, hun leider, werd begin 20ste eeuw gekroond als Haile Selassie keizer van Ethiopië. Hij riep de Rastafari aanhanger uit Jamaica op om naar hun oorsprong in Ethiopië te verhuizen. Hij stelde hier land voor beschikbaar in Shashemene en nog altijd wordt hij gezien als hun geestelijk leider. De decennia na zijn dood zijn veel Rastafari's teruggekeerd onder het Communistische regime. Tegenwoordig is de Rastafari gemeenschap in verval geraakt. Ik zie verschillende huisjes in de kleuren rood, groen en geel. De reggae kleuren. Een rasta jongen spreekt mij aan. Ah Holland, daar is marihuana legaal! Hij biedt me een stickie aan. Ik bedank. Een andere jongen nodigt mij uit voor een bezoek aan het Black Lion museum over het leven van Haile Selassie. Helaas is hier geen tijd voor. Het is nog twee uur rijden naar de Aragash Lodge bij Yirga Alem. Zodra Jonas de weg weer op draait begint het ook te regenen.

Ethiopië - Wandelen rond Aragash Lodge in de stromende regen

Een flinke bui barst los. Langs de kant van de weg spoelt het regenwater in flinke stromen naar beneden. Ik zie kinderen spelen in het stromende water. Het beeld buiten ziet er direct anders uit. Jongens lopen met een plastic zak aan die fungeert als regenjas. Anderen gebruiken de bladeren van de inset, een soort bananenblad, als paraplu. De inset wordt in dit gebied gebruikt om te eten. De stam wordt geschrapt en het mengel wordt enkele maanden onder de grond opgeborgen om te laten vegeteren. Daarna wordt er een soort brood van gebakken. Het regent nog steeds als ik bij de Aragash Lodge aan kom. De lodge is gebouwd in de stijl van de Sidana stam. De hutjes zijn rondvormig en opgetrokken uit bamboe. Het regent en onweert te hard om de Sidana stam verderop te bezoeken. Net als ik bij de receptie schuil tegen de regen slaat de bliksem in. Het is direct donker in de receptie. Waarschijnlijk is een van de zonnepanelen geraakt. Omdat de wandeling naar het dorpje niet door gaat word ik uitgenodigd in het restaurant. De eigenaresse is jarig. Zij trakteert mij, de reisgenoten en het personeel op een koffieceremonie met taart. Ondanks de regen wil ik toch nog een stukje lopen. Met regenjas en paraplu loop ik het woud in bij de lodge. Ik volg enkele modderige paadjes over het terrein. Een medewerker van de lodge komt achter me aan. Of ik de koffieplantage wil zien. Het gaat net harder regenen. Samen lopen we met de paraplu's door het bos. Ik kom bij de koffieplanten. De medewerker vertelt dat de lodge zoveel mogelijk zelf probeert te produceren. De koffie van de plantage wordt gebruik in het restaurant. Even verder ligt de grote moestuin. Hij wijst mij de avocado, papaver en mango's. Alle vruchten en groenten zijn er te vinden. Ik ben net op tijd terug om de hyena's te zien. Zij worden iedere avond gevoerd bij de lodge. De schuwe dieren komen voorzichtig op het neergelegde vlees af. Bij een onweersklap schieten ze snel weer weg. Als ik in mijn Sidana huisje mijn reistas open maak blijkt mijn tas nat te zijn geworden. De bagage heeft boven op de bus gelegen en waarschijnlijk heeft het plastic gelekt. Gelukkig, voornamelijk alleen mijn vuile was. Ik hang de spullen uit om te drogen.



Hemprich's hornbillEen Hemprich's hornbill wacht voor het raam of hij nog iets krijgt
ValkEen valk vliegt voorbij
Nijlpaard lake ChamoEen nijlpaard in het lake Chamo bij Arba Minch
Ethiopische manEen Ethiopische man bij de watervallen