Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > De Devil’s Throat Cave

Om half tien verlaat ik met mijn dagrugzak het hotel. Ik volg Svetoslava en sla bij de eerste weg linksaf. Een landweggetje vanuit het dorp de bossen in. Het half verharde pad loopt langzaam omhoog. Links en rechts van het pad staan dennenbomen. Het is vandaag prachtig weer. De lucht is strak blauw. Onderweg is het leuk om met de verschillende reisgenoten te praten.
Wandelen
Wandelen
Zo doe ik weer de nodige reisideeën op. Na ruim een uurtje klimmen kom ik bij een berghut. Hier staat een tafel met bankjes. Een mooie locatie om even pauze te houden. Daarna vervolg ik de klim naar de top van de berg. Rond het middaguur ben ik op het hoogste punt. Ik laat mij lekker in het gras zakken en pak mijn lunchpakket uit mijn rugzak. Bij de kraan kan ik mijn waterfles bijvullen. Het water komt uit de bergen en is veilig te drinken. Na de lunchpauze gaat de route licht dalend naar Trigrad. Een bergdorpje in de andere vallei. Langzaam begint de bewolking toe te nemen. Naarmate ik dichter bij Trigrad kom, begint het zelfs dreigend te worden. In de straten van Trigrad zie ik eigenlijk voor het eerst weer iets van het lokale leven. Onderweg heb ik nauwelijks mensen gezien. Ook vind ik het opvallend dat ik nauwelijks vee zie in de bergen. In Trigrad staan enkele oude vrachtwagens, waarschijnlijk nog uit de Russische periode toen Bulgarije nog communistisch was. Ik betwijfel of de oude voertuigen recent nog gereden hebben. Zouden ze überhaupt nog kunnen rijden? Op het centrale plein staat de bus te wachten. Als ik in stap, begint het net te regenen. Wat een goede timing.
De Devil’s Throat Cave
De Devil’s Throat Cave
Met de bus rijd ik een klein stukje naar de ingang van de Devil’s Throat Cave. Een grote grot van 110 meter hoogte. Ik volg Yuri, de lokale gids bij de grot, de 150 meter lange tunnel in. Yuri legt uit dat deze tunnel in de jaren zeventig van de vorige eeuw gemaakt is om de grot beter te kunnen bereiken. In de grot stroomt een rivier. Ik hoor direct het bulderende geraas van de 45 meter hoge waterval. Het is de grootste overdekte waterval van Bulgarije. Een indrukwekkende grot. Aan de andere zijde van de grot klim ik via 288 treden omhoog. Ik verlaat via de oorspronkelijk ingang van de Devil’s Throat Cave de grot. Hier staat de bus weer klaar. Met de bus rijd ik weer terug naar Yagodina. Het begint wat steviger door te regenen. Ik besluit om de facultatieve wandeling terug naar het dorp over ter slaan. Op het terras bestel ik een bier. 's Avonds doe ik mij te goed aan een traditionele Bulgaarse maaltijd. Als ik naar bed ga, onweert het buiten.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma