Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Door de Yagodina Cave

De oude Romeinse brug
De oude Romeinse brug
Om negen uur vertrek ik met de bus vanaf het hotel. In een half uurtje rijd ik naar het plaatsje Borino. Net voorbij Borina ligt een oude Romeinse brug in het nationale park Dospat. De brug is inmiddels vervangen door een moderne variant en wordt niet meer gebruikt. De brug met zijn oude stenen constructie is nog altijd in tact. Svetoslava vertelt dat de brug een voorbeeld is geweest voor veel Middeleeuwse bruggen in de regio. Hierdoor is de exacte oudheid van de bruggen niet altijd te achterhalen. Ik loop over de oude stenen brug om van de andere zijde een foto te maken met het licht mee. Daarna rijd ik met de bus een klein stukje naar het plaatsje Dospat. Hier stap ik uit voor het begin van de wandeling. Ik volg Svetoslava door het dorp. Verschillende mensen zwaaien naar de groep. Al met al vind ik het erg rustig op straat. Net buiten het dorp gaat de route via een landweggetje de bossen in. De route loopt langzaam omhoog. Op de weg is goed te zien dat het gisteren flink geregend heeft. Diepe sleuven zijn in het zandweggetje achter gebleven. Ik probeer me een voorstelling te maken hoe het geweest moet zijn om hier gisteren te lopen. Bij een bankje wordt een korte pauze gehouden. Daarna volg ik de route verder naar de top. Als ik een groepje huizen nader is het tijd voor de lunch. In het gras eet ik mijn lunchpakket op. Het is vandaag mooi weer en de zon schijnt volop. Ik lig languit in het gras. Voor het middagprogramma vul ik mijn waterflessen bij de waterput.
De start in Borino
De start van de wandeling in Borino
Het is goed dat er tijdens de route regelmatig plekken zijn waar je bergwater kunt tappen. De route loopt over een bergkam. Ik zie links en rechts diepe dalen. Een mooi gezicht. Als ik weer in de bossen loop volgt een flinke afdaling naar de Yagodina grot. Via een smal zigzag pad door het bos daal ik af. Af en toe is het pad behoorlijk steil. Ik moet uitkijken om niet uit te glijden. Ook de laag hangende takken maken de trip niet gemakkelijk. Ik schat in dat weinig mensen van deze route gebruik maken. Tegen vier uur arriveer ik bij de Yagodina Cave. De bus staat al weer gereed bij de grot en ik kan mijn rugzak en fotocamera achterlaten. Het is in de grot niet toegestaan om foto's te maken. De gids heet mij welkom. Hij doet zijn verhaal in het Bulgaars en Svetoslava vertaalt het voor ons. Ik kijk de gids aan als hij in het Bulgaars zijn verhaal doet. Er is werkelijk geen woord of gezichtsuitdrukking waar ik uit af kan leiden waar hij het over heeft. Wat is het Bulgaars een moeilijke taal. De Yagodina grot is een grottenstelsel met meer dan tien kilometer lange gangen verdeelt over drie niveaus. Direct als ik de grot betreed zie ik de stalactieten aan het plafond hangen. Een prachtig gezicht. De route door de grot loopt langs verschillende ondergrondse ruimten. Soms is de doorgang erg smal of moet ik bukken om de stalactieten niet te raken. Niet voor niets werd vooraf gewaarschuwd: "don't disturb the stalactites with your head". Ik volg het pad door de grotten meer dan één kilometer. Ik ben onder de indruk van de prachtige rotsformaties van deze grotten.
Over de bergkam
Over de bergkam
Als ik weer buiten kom merk ik pas goed hoe fris het in de grotten was. Het lijkt wel of buiten de kachel aan staat. Het programma voor vandaag zit er op. Met de bus kan ik terug naar het hotel. Met enkele reisgenoten besluit ik lopende terug te gaan. Ik sla een klein paadje het bos in. Via een steile klim kom ik hoger en hoger. Na een uurtje zie ik het dorpje Yagodina liggen. Het laatste stukje gaat bergafwaarts tot het centrumpje. Bij het café neem ik plaats op het terras voor een drankje. Ik moet mij nog haasten om in het hotel nog even te kunnen douchen en op tijd aan het eten te verschijnen. Vanavond staat er forel op het menu. Lekker!


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma