Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Op weg naar Leshten

Ik pak min reistas in voor een transfer naar Leshten. Maar eerst staat er nog een mooie wandeling op het programma. Met de bus word ik afgezet bij de grote stuwdam. Hiervandaan volg ik een asfalt pad de bergen in. Het is de route naar de Orpheus chalet. Het pad wordt soms versperd door bomen en gevallen rotsblokken. Ik stap hier overheen.
Rotsblokken op het bergpad
Rotsblokken op het bergpad
Ik verbaas mij er over dat dit niet opgeruimd wordt. Het pad slingert langzaam omhoog. Op sommige plaatsen versperren rotsblokken het gehele pad. Ik klauter over de gevallen stenen heen. Dit geeft wel iets aparts aan de route. Plots sta ik voor een enorme berg rotsblokken van wel vijf meter hoog. Het is mij niet direct duidelijk hoe ik over deze hindernis heen kan klimmen. Ik besluit bovenlangs te gaan. Als ik op een omgevallen boomstam leun, breekt deze direct in tweeën. De boom is volledig verrot. Ik klim voorzichtig verder. Van boven kan ik mijn ideale route bepalen om deze rots lawine veilig te overwinnen. Aangezien ik voorop loop, weet ik dat de andere reisgenoten deze hindernis nog moeten nemen. Ik laat een briefje voor hen achter dat ze een goede prestatie geleverd hebben. Ik loop door naar het chalet. Hier wacht ik tot de hele reisgroep weer compleet is. Het briefje heeft veel klimmers goed gedaan. Na een korte break loop ik verder richting Borino. Svetoslava benadrukte achter haar te blijven, omdat de route vanaf hier door het bos gaat. Direct als zij een pad in slaat, gaat de route steil omhoog tussen dennenbomen. Een smal paadje voert mij via een stevige klim naar een middenplateau. Ik doe rustig aan tijdens de half uur durende beklimming. Op de top is het tijd voor de lunch. Ik geniet van mijn lunchpakket.
Het huisje in Leshten
Het huisje in Leshten
Daarna loop ik het laatste stukje van de route voor vandaag. De afdaling naar Borino. In een café in de doorgaande straat bestel ik een drankje. Het café kijkt uit op het plaatselijke voetbalveld. Daarna rijdt de buschauffeur mij in zo’n twee uur naar Leshten. In Leshten overnacht ik in een traditioneel huis dat volledig gerestaureerd is. Er blijkt wat onduidelijkheid over het aantal single bedden te zijn. Dit wordt snel opgelost. Ik verblijf in een huis met ruime zitkamer, eetkamer en boven slaapgelegenheid voor vier personen. Het hele huis is traditioneel opgetrokken uit steen en hout. Vanaf het ruime balkon heb ik uitzicht over het oude stadje. Het huis pal naast mijn onderkomen heeft de tand des tijds niet doorstaan. Het is ingestort. Het schijnt dat mijn huis als decor gebruikt is in de film de Foreigner uit 2012, waarin een Franse student verliefd wordt op een Bulgaarse plattelands meisje. In het centraal gelegen restaurant bestel ik een drankje. Hier wordt ook de maaltijd geserveerd. Een salade vooraf, een cordon bleu met patat en pompoen toe. Een prima maaltijd. Ik blijf nog napraten in het restaurant tot de eigenaar de tafeltjes aan het opruimen is. Ik moet blijkbaar naar bed. Ik wandel door de donkere straatjes naar mijn huis. Op deze bijzondere locatie zal ik prima kunnen slapen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma