Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Het oude stadje Kovachevitsa

Mensen in Skrebatno
Mensen in Skrebatno
Als ik wakker word, kijk ik mijn ogen uit in de slaapkamer. Ik heb nog nooit in een slaapkamer met een open haard geslapen. Als ik klaar sta voor de wandeling, zie ik dat er mensen bij het kleine kerkje staan. Ik loop er naar toe. Een man wenkt mij verder. Ik krijg de grote sleutel van het kerkje in mijn handen en moet de deur zelf ontgrendelen. Hij vertelt mij dat normaliter veertig dagen na de kruisiging van Christus gezongen wordt in de kerk. Hij zingt het lied voor mij in de prachtig gedecoreerde kerk. Vooral de iconostase is indrukwekkend in combinatie met het gezang. Voordat ik de man kan bedanken, is hij weer verdwenen. Hij blijkt gids te zijn van een Engels echtpaar. Ik blijf met de sleutel achter. Ik doe het licht uit en sluit de deur weer af. Ik lever de sleutel af bij een oudere man in de kerktuin. Gelukkig ben ik nog niet te laat bij de bus. Snel stap in. In een half uurtje rijd ik met de bus naar het plaatsje Skrebatno. Hiervandaan begint de wandeltocht voor vandaag. Als ik de bus uit stap, zie ik enkele oudere mensen op een bankje zitten. Ik loop naar hen toe. Omdat ik geen Bulgaars spreek, laat ik hen mijn foto’s van Nederland zien. Vooral de familieplaatjes zijn in trek. Leuk om zo toch contact te kunnen hebben met de lokale mensen.
Op de Kanina Gorge bergkam
Op de Kanina Gorge bergkam
Ik loop een straat in die omhoog loopt. Ik ga het eco-pad volgen. Een wandeling over de bergkam van de Kanina Gorge in de richting van Kovachevitsa. Vanaf de top van de bergkam heb ik uitzicht over de vallei. In de verte zie ik Leshten liggen. Ik klim op een rotspunt om goed over de vallei uit te kunnen kijken. Tevens een mooi punt voor een foto. De route van vandaag loopt langs rotsen en door de bossen. In tegenstelling tot de wandelingen eerder volg ik nu een smal wandelpad. Het is noodzakelijk om achter elkaar te lopen. Ik merk dat ik dit eigenlijk leuker vind. Langzaam daal ik af in de vallei. Aan de overzijde zie ik Kovachevitsa liggen. Ik houd angstvallig de wolken in de gaten. De weersvoorspelling voor vandaag is slecht. De kans op regen is groot. Ik zie ook donkere wolken hangen tegen de bergen, maar de bewolking trekt nog niet over de berghelling heen. Ik realiseer me dat het erg lastig is om het weer te voorspellen in zo’n bergachtig gebied. Ik maak gebruik van het droge weer en wandel door in de richting van Kovachevitsa. Als ik onderaan de vallei kom, passeer ik een brug. De leggers van de brug zijn geheel verrot.
 Kovachevitsa
Kovachevitsa
Ik blijf zorgvuldig in het midden van de brug lopen waar een stevige steunbalk ligt. Ik denk niet dat deze brug er over enkele jaren nog ligt. Als ik veilig aan de andere zijde van de vallei weer omhoog loop, wandel ik het oude dorpje Kovachevitsa binnen. Een oud karakteristiek dorpje van de Rodopi architectuur, met huizen gebouwd van steen en hout. Helaas zijn ook verschillende huizen ingestort. Ik wandel door de smalle straatjes en bekijk de huizen. Het is soms een wonder dat huizen nog overeind staan. Ze hangen scheef of worden ondersteund met palen. In het plaatselijke café in de doorgaande straat bestel ik een cola. Vanaf het terras geniet ik van het dagelijkse leven. Ik zie lokale mensen op straat lopen en in de verte nadert een andere toeristengroep. Eigenlijk had ik hier veel meer toeristen verwacht. Na een half uurtje stap ik weer in de bus. Ik rijd een stukje mee in de richting van Leshten. Halverwege de route stap ik uit voor een wandeling door de vallei. Een wandelpad leidt in bijna twee uur terug naar Leshten. Een mooie route lange akkers, beekjes en bossen.
Wandelen door de vallei
Wandelen door de vallei
Onderweg passeer ik een geitenhoeder en een koeienhoeder. Heerlijk om door het Bulgaarse land te lopen. Terug in Leshten strijk ik neer op het terras bij het restaurant. Met een biertje in mijn hand kijk ik terug op vijf heerlijke wandeldagen. Ik realiseer me dat ik geluk gehad heb met het weer. Eigenlijk is het alle wandeldagen droog geweest. Terwijl ik dit bedenk vanaf het terras met uitzicht op de vallei, zie ik het in de bergen aan de overzijde regenen. ‘s Avonds eet ik in het restaurant. Een gevarieerde maaltijd met salade, soep, hamburgers, bonen en yoghurt met honing toe.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma