Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Het Rila klooster

Ik pak mijn koffer in voor de laatste transfer. Vandaag rijd ik terug naar Sofia. Onderweg doe ik het beroemde Rila klooster aan. Ik zet mijn tas bij de poort van mijn huisje. De bagage wordt met een auto opgehaald. Ik loop alvast richting het restaurant voor het ontbijt.
Uit de grot klimmen
Uit de grot klimmen
Voor het ontbijt wordt vandaag een soort pasta geserveerd met Bulgaarse kaas eroverheen. Ik vind de combinatie niet echt geslaagd. Zeker niet als ontbijt. Ik besluit gewoon wat extra’s voor de lunch in te pakken. Daarna neem ik afscheid van Leshten en rijd met de bus richting het noorden. In zo’n drie uur rijdt de chauffeur de bus naar het Rila klooster in het Rila natuur reservaat. Ik stap enkele kilometers voorbij het klooster uit. Hier ligt de grot van Ivan Rilski, later Johannes van Rila geheten. Deze kluizenaar bad in de tiende op de plek in de grot en werd daardoor aanbeden door gelovigen. In de grot zit een smalle opening naar boven. Alle gelovigen die door deze opening kunnen raken hun zonden kwijt. Ik ga de grot van Iwan in. Het is erg donker. Meer op de tast zoek ik naar een houten trap. De trap leidt naar de kleine doorgang. Ik wurm mij door de smalle opening en klim naar boven. Zonder problemen en zonder zonden kom ik boven de grot uit. Alle reisgenoten klauteren één voor één door de smalle opening. Even verderop drink ik wat van het heilige water. De kapel bij de grot is klein, maar erg mooi gedecoreerd. De kapel is voorzien van prachtige fresco’s. Daarna volg ik het pad terug naar het klooster. De smalle route loopt door het bos. Bij de kapel van de neef van Iwan, halverwege het pad, houd ik even pauze voor de lunch. Het is vandaag bewolkt weer. Zo nu en dan is de lucht dreigend. Soms valt er een drup, maar dit valt nauwelijks op. Tijdens de lunch komt de zon even lekker door.
Het Rila klooster
Het Rila klooster
Hierdoor is het ook vandaag weer een mooie wandeldag. Net voor drie uur arriveer ik bij het Rila klooster. Ik loop onder de poort door naar het binnenterrein. Ik ben direct onder de indruk van het prachtige klooster. Ik zie rondom zwart met wit gestreepte gebouwen. In het midden van de ruime binnenplaats staat de rijk gedecoreerde Geboortekerk. Het klooster is verschillende keren verwoest en weer opgebouwd. De laatste keer is het in 1833 door brand getroffen. Het is geheel opnieuw opgebouwd. De portiek van de Geboortekerk is rondom voorzien van prachtige fresco’s. Van binnen is de kerk nog mooier. Ook hier zijn talrijke fresco’s aangebracht. Een indrukwekkend grote gouden kroonluchter hangt midden in de kerk. Het topstuk is de prachtige iconostase achter het altaar. Wat een prachtige kerk is dit. Na het bezoek aan de kerk koop ik een ticket voor de Tower of Hrelyu. Deze toren is het oudste overblijfsel van het voormalige klooster. De toren dateert uit 1342 en heeft eerdere verwoestingen doorstaan. Ik beklim de vijf verdiepingen hoge toren via de smalle interne trappen. Bovenin bevindt zich een kapel met fresco’s. De kapel zelf is helaas gesloten. Ik kan de kapel alleen door het glas bekijken. Hierdoor valt deze verdieping wat tegen. Na het bezoek aan het Rila klooster ga ik met de bus verder in de richting van Sofia. Het is nog twee uur rijden naar de Bulgaarse hoofdstad. Als ik het centrum nader, zie ik veel toeterende auto’s voorbijrijden. Zij zijn versierd met ballonnen. Er zijn veel bruiloften vandaag in de stad. Feestgangers hangen uit de ramen en roepen in koor leuzen.
Gezamenlijk eten
Gezamenlijk eten
Niemand op straat kijkt hier nog van op. Waarschijnlijk komt dit dagelijks voor. Tegen zes uur arriveer ik bij het hotel voor de komende drie dagen. Het hotel ligt aan de zuidzijde van de stad, net buiten het centrum van Sofia. Als ik in de bar een bier wil bestellen, blijkt de bar al om 17.00 uur dicht te zijn. Ik word doorverwezen naar het naastgelegen restaurant. In het luxe restaurant word ik in eerste instantie geweigerd als ik alleen iets wil drinken. Als ik iets meer aandring, kan ik toch een drankje bestellen. ‘s Avonds eet ik met de gehele reisgroep in een restaurant in de buurt van het hotel. Voor de meeste reisgenoten is het de laatste avond. Aan het einde van de maaltijd bedanken we Svetoslava voor haar guiding. Ik neem afscheid van de meeste reisgenoten, die morgenochtend om vijf uur naar de luchthaven gaan. Ik blijf nog twee dagen langer. Daardoor kan ik langer in het restaurant blijven. Ik bestel nog een bier.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma