Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Sofia verkennen

Als ik wakker word, zitten de andere reisgenoten al in het vliegtuig terug naar Amsterdam. Ik sta op en toog mij naar het ontbijtbuffet. Na het ontbijt wandel ik in de richting van het centrum. Het hart van het centrum van Sofia is ongeveer een half uur lopen. Al snel nader ik het Nationaal Cultuurpaleis. Een opvallend modern gebouw uit de communistische periode. Het gebouw is opgetrokken uit veel beton, een grote – droogstaande – waterpartij er voor en een ruim opgezet park.
Sveta Petka Samardzhiiskakerk
Sveta Petka Samardzhiiskakerk
Aan de andere kant van het park staat een foei lelijk monument ter herinnering aan de bevrijding van Bulgarije. Het monument is vervallen en de stalen constructie was ooit omkleed met statige beelden. Ik wandel verder over de Vitosha boulevard. Dit is de belangrijkste winkelstraat van Sofia. Als ik passeer is het nog rustig op straat. Veel winkeltjes openen net hun deuren. Bouwvakkers zijn bezig om de bestrating te verbeteren. Hierdoor lijkt de winkelstraat op sommige plaatsen op een flinke bouwput. Aan het einde van de Vitosha boulevard staat de Stevi Nedelyakerk. Lange tijd was deze kerk de belangrijkste kerk van Sofia. Ik ga de kerk binnen en bewonder de bijzondere inrichting. Net achter de kerk, onder het toeziend oog van het monument ‘Sveta Sofia’ staat de kleine Sveta Petka Samardzhiiskaker. Dit kleine kerkje wordt bijna opgeslokt door de naastgelegen autowegen. Als ik de trap af loop naar de toegangsdeur twijfel ik even of ik de deur wel open kan doen. Binnen hoor ik geluid. Zou er een dienst bezig zijn? Ik waag het er op. Gelukkig verstoor ik geen dienst. Een vriendelijke mevrouw vertelt mij over de 14e eeuwse kerk. De bovenkerk dateert zelfs uit de 11de eeuw. Ik bekijk zowel de onder- als de bovenkerk in dit kleine Orthodoxe gebedshuis.
Markthal
Markthal
Ik bedank de beheerster en ga weer naar buiten. Het is mooi weer vandaag. Het is inmiddels gezellig druk op straat. Bij de oude markthal neem ik plaats op een terras. Ik bekijk de mensen die voorbij lopen. De nabijgelegen markthal herbergt vele kleine ondernemingen. Van vis, brood tot kleding. Vroeger werd de lokale markt in deze karakteristieke hal gehouden. Via de Banya Bashimoskee en de oude minerale baden kom ik bij de Sveti Georgirotonde kerk. Net voor mij gaan twee grote groepen toeristen de kerk in. Ik besluit eerst een rondje te wandelen voor meer rust. Dit blijkt tevergeefs. Als ik bij de kerk aan kom, blijkt een mis bezig te zijn. Noch de reisgroepen, noch ik mogen naar binnen. Via het Presidentieel paleis en het archeologische museum kom ik in een gezellig parkje. Het is rond het middaguur en op één van de terrassen bestel ik een lunch. Helaas is de kaart alleen in het Bulgaars. Door gerechten op andere tafels aan te wijzen, sprokkel ik een lunch bij elkaar. ’s Middags loop ik langs de kunstgalerie, het nationale theater en kom bij de Russische kerk. Dit moet een bijzondere kerk zijn. Helaas blijkt de kerk van binnen gerestaureerd te worden waardoor een groot deel afgesloten is. Gelukkig is de crypte onder de kerk wel open. Hier ligt aardbisschop Serafim, hoofd van de Russische kerk begin 20ste eeuw.
Nationaal theater
Nationaal theater
Verschillende mensen schrijven briefjes met wensen, die ze bij de aardbisschop achter laten. Via de Nationale Assemblee kom ik bij de beroemde Aleksxandür Nevski kerk. Een opvallende Russische Orthodoxe kathedraal op het midden van een groot plein. Als ik de kerk binnen treed, ben ik verrast door de weelde in de kathedraal. Op het plafond zijn prachtige fresco’s aangebracht. Bij het altaar staat een bijzonder iconistase en aan het plafond hangen prachtige kroonluchters. Ik neem even plaats op een bankje om van deze mooie kerk te genieten. In de crypte onder de Aleksandür Nevskikerk is een tentoonstelling van iconen ingericht. Ik wandel tussen de oude kunstwerken door. Ik heb eigenlijk meer belangstelling voor de gemoderniseerde crypte. Als laatste kerk van vandaag bezoek ik de Sveta Sofiakerk. Net als ik bij de kerk aan kom, komt een bruidspaar naar buiten. Samen met de gasten rijden zij in een stoet weg bij de kerk. De Sveta Sofiakerk is een christelijke kerk en is redelijk sober ingericht. Een schril contrast met alle andere kerken die ik vandaag bezocht heb.
Aleksandür Nevskikerk
Aleksandür Nevskikerk
Voor vandaag heb ik genoeg gezien van de stad. Ik wandel terug naar de Vitosha winkelstraat. Op een terras bestel ik een bier en probeer een snack te bestellen. Dit blijkt lastig. Uiteindelijk wordt het een voorgerecht met toast, honing en geitenkaas. Ik loop vervolgens terug naar het cultuurpaleis en loop verder in de richting van mijn hotel. Ook vandaag is het weer een komen en gaan van toeterende trouwstoeten. Een levendig geheel. Enkele straten voor het hotel zie ik een leuk restaurant. Ik bestel op het buitenterras een heerlijke pizza. Terwijl ik de pizza eet, laat ik de bijzondere indrukken van de Bulgaarse hoofdstad op mij inwerken. Ik realiseer me dat ik vandaag veel gezien heb van de stad.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma