Reisverslag Wandelen door bergachtig Bulgarije


Ga naar: Home  Bulgarije  Foto's


Bulgarije > Sofia tour deel twee

Het is rustig in het hotel. Erg rustig. Bij het ontbijt staan precies drie gekookte eitjes klaar. Precies genoeg voor ons. Ik vraag mij af of er nog meer kamers bezet zijn geweest vannacht? Ik ga het hotel uit, lopend in de richting van het centrum. Ik dwaal wat rechtsaf en linksaf door de buitenwijken van de stad. Er is nog weinig leven op straat. Ik zie de slecht onderhouden woonblokken uit de communistische periode.
Het voetbalstadion van CSKA Sofia
Het voetbalstadion van CSKA Sofia
Soms staat er een geheel nieuwe flat tussen de oude gebouwen. In de straten staan opvallende veel bomen. Dit geeft de straatjes een rustiek beeld. Bij het Borisova Gradina park is het aanmerkelijk drukker. Joggers en wandelaars lopen door het park. Ik zie een vader voetballen met zijn zoontje in het gras. Misschien speelt hij later nog wel eens in het nabijgelegen voetbalstadion Bulgarska Armiya van CSKA Sofia. Ik vraag bij de toegangspoort aan de bewaker of ik het terrein van het stadion op mag. ‘Ah Gollandia’ en het is geen probleem. Bij het voetbalstadion zelf blijkt een hek open te staan. Waarschijnlijk zijn werklui hier bezig. Snel grijp ik mijn kans om een glimp van het stadion van binnen op te vangen. Vanaf de rand van de tribune zie ik het veld van CSKA Sofia liggen. Een terreinknecht roept iets vanaf de andere kant van het veld en komt mijn kant op. Ik wacht zijn komst niet af en loop het stadion weer uit. Aan de rand van het park ligt een tweede voetbalstadion. Dit is het staatsstadion voor de wedstrijden van de Bulgaarse nationale ploeg. Hier staat geen deurtje open. Ik steek de straat over en wandel langs het monument voor de Russische bevrijding, langs de universiteitsgebouwen en de bibliotheek. Ik kies speciaal straatjes waar ik gisteren nog niet geweest ben. Zo geniet ik meer van de stad. Op het plein van de Aleksandür Nevskikerk loop ik langs enkele kraampjes. Oude vrouwtjes proberen zelfgemaakte kleedjes aan de man te brengen. Veel klanten hebben zij niet. Tegenover de Russische kerk ga ik restaurant ‘Bulgaria’ binnen.
Gebakje eten
Gebakje eten
Een restaurant beroemd om het heerlijke gebak. Met een cappuccino en een aardbeiengebakje bekijk ik de mensen die voor de winkel langs lopen. In de hoek van het park ligt het kunstgalerie museum. Een collectie van Sofia’s moderne kunst. Ik loop langs de schilderijen, maar echt raken doet het mij niet. Ook de tentoonstelling van het werk van Petko Bonchev houd ik snel voor gezien. Ik gebruik de tijd om de Rotonde kerk alsnog van binnen te bekijken. Gisteren was deze oude kerk gesloten voor bezoekers. Precies op tijd ben ik bij het Prezidentsvo voor de wachtwisseling. Met een traditionele pas komen de nieuwe wachters aangelopen. Zij nemen de plek over voor het komende uur. Ik loop door in westelijke richting. De Sofiasynagoge blijkt net vandaag gesloten te zijn voor bezoekers. Ook van buiten is het gebouw mooi om te zien. De lokale markt, de Zhenski Pazarmarkt (‘Vrouwenmarkt’) is wel geopend. Talrijke voornamelijk oudere Bulgaren struinen de kraampjes af voor de verse en vooral goedkopere groente en fruit. Het is een levendige handel. Ik besluit een stukje terug te lopen naar de overdekte markthal. Hier wil ik een broodje kopen. Een jongen achter mij helpt mij met de vertaling. Hij adviseert een typisch Bulgaars broodje gevuld met kaas en ei. Op het terrasje in het midden van de markthal eet ik het broodje op. Een prima advies. Het is inmiddels twee uur en ik concludeer dat ik alle bezienswaardigheden waar ik belangstelling voor had gezien heb. Ik besluit langzaam terug te lopen richting het hotel en onderweg een gezellig terras op te zoeken voor een biertje. Ik heb dan nog genoeg tijd om mijn koffer gereed te maken voor de terugvlucht en iets te eten in de omgeving van het hotel. Net achter de Vitosha winkelstraat zie ik een leuk pleintje met parasols en loungebanken.
Vrouwenmarkt
Vrouwenmarkt
Als ik aan mijn biertje zit, voel ik de wind toenemen en de lucht donker kleuren. Het begint te regenen. Ik realiseer me dat het in de afgelopen week regelmatig dreigend is geweest, maar nooit heb ik mijn regenpak of paraplu hoeven te gebruiken. Ook nu zit ik droog onder de parasols. Als ook een enkele onweersklap zich laat horen, bestel ik nog een biertje. Ik wacht wel tot het droog wordt. Het water komt met bakken uit de hemel. Als de ergste bui achter de rug is, wandel ik terug naar het hotel. ‘s Avonds regent het nog steeds. Ik pak mijn paraplu en ga op zoek naar een restaurant in de buurt van het hotel. Ik moet oppassen met het opspattende water van voorbijrijdende auto’s. Veilig en droog vind ik een restaurant enkele honderden meters van het hotel. Ik tel de laatste Levs uit en bestel een maaltijd en natuurlijk een drankje.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Wandelen door bergachtig Bulgarije':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Van Amsterdam naar Yagodi.. (Dag 1)
De Devil’s Throat Cave (Dag 2)
Door de Yagodina Cave (Dag 3)
Lokale folklore (Dag 4)
Op weg naar Leshten (Dag 5)
Het oude stadje Kovachevi.. (Dag 6)
Het Rila klooster (Dag 7)
Sofia verkennen (Dag 8)
Sofia tour deel twee (Dag 9)
‘Good morning, wakeup c.. (Dag 10)


Reisroute
Programma