De zoutmijnen van Wieliczka

De zoutmijnen van WieliczkaPolen - Voordat we naar Krakau gaan, bezoeken we eerst de zoutmijnen van Wieliczka. Het zoutmijnencomplex ligt net iets voorbij Krakau. Omdat we vooraf al tickets gereserveerd hebben voor de Engelstalige rondleiding, hoeven we niet in de rij te staan bij het ticketloket. We worden doorverwezen naar een apart loketje. Onze rondleiding begint om vier uur. We zijn aan de vroege kant. We hebben nog alle tijd om wat te eten. In een restaurant bestellen we een rode bietensoep met een kroket. Waarschijnlijk een lokale combinatie. Om precies vier uur heet Svetlana ons welkom. Zij begeleidt ons in de mijn. De mijnschachten lopen tot driehonderd meter diep. De toeristen route komt echter niet dieper dan 140 meter. Eerst moeten we afdalen naar level 1. Hiervoor dalen we met de trap. Meer dan vijftig keer dalen we een trappetje met zeven treden af. Er lijkt geen einde aan te komen. Als je tussen de leuningen naar beneden kijkt, lijkt de trap oneindig door te lopen. Op een diepte van 65 meter onder de grond laat Svetlana de zoutmijnen zien. Ze toont de rollen zout dit uit de rotsen gehouwen werden, de houten constructies om te kunnen hijsen en verschillende zout sculpturen in verschillende settings. Via trappetjes dalen we naar level twee en drie. We komen uit op een diepte van 140 meter. De temperatuur is aangenaam rond de 14 graden. Normaal wordt in de zomer gewaarschuwd warme kleren aan te doen, maar voor vandaag is het juist aangenamer dan buiten. Het hoogtepunt van de rondleiding is de ‘zout-Kathedraal’. Een enorme hal uitgehouwen als kerk. Schitterend! Alle beelden, het altaar en de trap zijn uit het zout gehouwen. Na bijna twee uur zijn we bij het einde van de rondleiding. Svetlana vraagt of er nog mensen belangstelling hebben voor het museum. Wij hadden hier over in de gids gelezen. Vreemd genoeg zijn er buiten ons maar twee andere belangstellenden. Voor Svetlana is dit geen probleem. Zij leidt de andere mensen naar de lift en neemt ons mee naar het museum. Ze geeft uitleg over de tentoongestelde attributen, de kleurrijke mineralen en we passeren zalen met grote houten hijsconstructies. Wij hadden deze extra tour niet willen missen. Ook deze tocht eindigt bij de lift. Een krappe en wat verouderde lift voor negen personen. Met een beetje passen en meten kan iedereen mee. Veilig gaat de lift door de oude mijnschacht naar boven.

Polen      Meer     Home

Reageer op 'De zoutmijnen van Wieliczka':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Recent bekeken

Madagascar het eiland van de Maki's - Een orchidee bloem
Madagascar
Orchidee

Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho - De giraffe gaat dipe door de kniëen om te kunnen drinken. Een moment waarop hij kwetsbaar is voor aanvallen door andere dieren
Zuid Afrika
Drinkende giraf

Van Amsterdam naar Tokyo - De afgebroken uitlaat wordt weer gemonteerd in Khorog
Tadzjikistan
Garage bezoek

Vakantie Kreta - Op de hoogvlakte van Lasithi regende het behoorlijk
Griekenland
Slecht weer

Indrukwekkend en gastvrij Iran - De Tombe van Cyrus the Great in Pasargadae. Cyrus is hier zo'n 2.500 jaar geleden begraven.
Iran
Tomb of Cyrus

Rondreis Indochina - Wachters staan bij de tombe van Khai Dinh
Vietnam
Tombe van Khai Dinh

Van Amsterdam naar Tokyo - De Ak-Baital pass is het hoogste punt van onze reis
Tadzjikistan
Ak-Baital pass

Sri Lanka en de Malediven - Een waterreservoir op de top van de Sigiriya rots
Sri Lanka
Uitzicht Leeuwenkop

Stedentrip Stockholm Zweden - Uitzicht over Stockholm vanaf de zuid-helling
Zweden
Uitzicht Stockholm

Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho - Een Roodsnaveltok in het Kruger park
Zuid Afrika
Roodsnaveltok

Vakantie Hoogersmilde -
Nederland


Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho - Op nachtsafari door het Kruger Park op zoek naar wild tijdens de zonsondergang
Zuid Afrika
Nachtsafari

Stedentrip Bilbao - De ingang van het Guggenheim museum
Spanje
Ingang Guggenheim

Rondreis Costa Rica - De Pacific kust van Costa Rica
Costa Rica
Pacific kust

Pieterpad deel 4 - Kapel Sint Gerlach
Nederland
Kapel Sint Gerlach

Indonesië: Sumatra, Java en Bali - Eten in het centrum van Lovina
Indonesië
Eten Lovina