Reisverslag Van Amsterdam naar Tokyo


Ga naar: Home  Albanië  Azerbeidzjan  Bosnië en Herzegovina  Duitsland  Georgië  Griekenland  Japan  Kazachstan  Kirgizië  Kroatië  Mongolië  Montenegro  Nederland  Oezbekistan  Oostenrijk  Rusland  Slovenië  Tadzjikistan  Turkije  Turkmenistan  Zuid Korea  Foto's


Georgië > Een typisch Russisch hotel

We worden laat wakker. Waarschijnlijk waren we er aan toe. Heel erg is het niet, want buiten regent het. Het uitzicht vanuit het appartement op de elfde verdieping is wat troosteloos. Zeezicht op de Zwarte zee heeft vandaag niet zoveel nut. Op ons gemak brengen we de bagage naar beneden. We zijn alleen door onze muntjes voor de lift heen. Als alternatief vullen we de lift en laten iemand beneden de lift oproepen. Daarna drukken we weer op de elfde verdieping om de lift te laten komen. Ook de eigenaar met zijn vrouw van het appartement komen aanrijden. Of we een groepsfoto kunnen maken voor Facebook met hen. Als we vragen naar het standbeeld van Nino and Ali, bieden zij aan voor ons uit te rijden. Aan de kust staat het ‘Statue of Love’ van de kunstenaar Tamara Kvesitadze. Het beeld van een man en vrouw draaien en schuiven enkele keren per dag in elkaar tot één beeld. Ook staat hier het reuzenrad en de alfabettoren. Gesloten, verontschuldigt de eigenaar. Het seizoen begint pas eind mei. We nemen afscheid van hen. Op het centrale Europaplein staat het standbeeld van de Georgische prinses Medea, die het Gulden vlies in haar hand houdt. Dit geeft ook de nauwe banden tussen Georgië en Europa weer. Dit wordt ook uitgebeeld op één van de gebouwen waar de Georgische vlag overgaat in de Europese. Ook de fontein en de andere stijlvolle gebouwen rond het plein zijn de moeite waard. In het park aan de boulevard staat het opvallende Technological University Tower. Halverwege de toren is een reuzenrad met acht gondels. De toren is nog in aanbouw. We kunnen er helaas niet in. Het strand bestaat uit grove kiezels en keien. Niet echt aantrekkelijk om te gaan liggen als het droog geweest was. Het direct naastgelegen park biedt daarentegen meer vertier. Verschillende terrassen, speeltuinen en brede lanen. In de weekenden is hier waarschijnlijk volop vermaak. Vandaag is er niemand. Het regent nog steeds. Het is inmiddels drie uur. Wij verlaten Batumi.
Het typrisch Russische hotel
We beginnen al aardig aan de Georgische rijstijl te wennen. Ook wordt duidelijk rekening gehouden met onze auto en het buitenlandse kenteken. Buiten de stad is het minder hectisch. Iedereen rijdt immers dezelfde richting op zonder kruispunten. Wel haalt iedereen in ook waar het eigenlijk niet kan. Iedereen wijkt een beetje uit naar de zijkanten en dan gaat het weer goed. Sommige automobilisten vinden het nodig om een inhalende auto in te halen. Op de weg is eigenlijk nooit een saai moment. Koeien lopen los op de rijbaan. Het verkeer kruist er om heen. Ook zitten er geregeld flinke gaten in de weg. Slijtage of door een putdeksel die ontbreekt. Bij het ontwijken van deze gaten is het wel belangrijk op te letten of er niet net iemand aan het inhalen is. Naar mate we verder naar het noorden komen en de bergen in trekken, zien we ook vele natte stukken. De goot naast de weg loopt bijna over. Op sommige stukken liggen grote plassen op de weg. Het water spuit meters omhoog als we er doorheen rijden. Het moet hier flink geregend hebben. Als de navigatie ons linksaf stuurt, stuiten we op een onverhard stuk weg van tien kilometer. Waarschijnlijk heeft hier vroeger asfalt gelegen, maar nu liggen er alleen diepe kuilen. Voorzichtig manoeuvreren we de landrover van links naar rechts over de weg afhankelijk waar de weg het beste is. Echt opschieten doet het niet. De koeien op de weg kijken op van het gele gevaarte. Net voorbij Zugdidi ligt de residentie van de aardbisschop van Georgië. Net als ik een foto wil maken, komt er een trein aan. Ik sta praktisch op de rails. Ik schrik zo van de trein dat ik bij het achteruit stappen, bijna van het taluud val. Gelukkig gaat het goed. Hoeveel treinen zouden hier rijden per dag? Een beetje geschrokken stap ik weer in om verder te rijden. Aan het einde van de middag komen we aan in Enguri. Een plaatsje bij de één na hoogste stuwdam ter wereld. Hier ligt ook ons hotel. Een typisch Russisch hotel. Brede ongezellige gangen van steen en beton. Desondanks een prima plek om te overnachten. Als we een biertje willen drinken - gekocht in een zaakje tegenover het hotel - komt direct een complete maaltijd op tafel. Het voorgerecht was eigenlijk al genoeg, maar er blijven gerechten komen. Als uiteindelijk een soort kaas pizza als dessert komt, weten we niet goed waar we dat nog moeten laten. In het hotel zit ook een groep Georgische en Italiaanse geologen. Zij doen gezamenlijk onderzoek naar de risico's voor een eventuele aardbeving bij de dam. Zij nodigen ons uit voor een chacha. Een sterke Georgische drank. Gezamenlijk toasten we op alles wat we kunnen bedenken.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Van Amsterdam naar Tokyo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Vertrek uit Amsterdam (Dag 1)
Door Duitsland (Dag 2)
Kasteel van Ljubljana (Dag 3)
Plitvice meren in .. (Dag 4)
Aan de baai van Kotor (Dag 5)
Over de Albaanse grens (Dag 6)
Rijden door Tirana (Dag 7)
Ottomaanse huizen .. (Dag 8)
Van Gjirokaster na.. (Dag 9)
De kloosters van M.. (Dag 10)
De grotten van Ali.. (Dag 11)
Het paard van Troje (Dag 12)
De Tempel van Athene (Dag 13)
Historisch Safranbolu (Dag 14)
Voetbalfeest in Amasya (Dag 15)
Rijbewijs weer terug (Dag 16)
De D915 is ‘Kapa.. (Dag 17)
Naar Batumi in Geo.. (Dag 18)
Een typisch Russis.. (Dag 19)
De bergweg naar Us.. (Dag 20)
Feest in het Imper.. (Dag 21)
Van Kusaisi naar Gori (Dag 22)
Tsminda Sameba ker.. (Dag 23)
Het enige hotel li.. (Dag 24)
De verwarming is kapot (Dag 25)
Onafhankelijkheids.. (Dag 26)
Grens over naar Az.. (Dag 27)
Moddervulkanen van.. (Dag 28)
Wachten op de boot (Dag 29)
Zijn we al in Turk.. (Dag 30)
Vast op de Kaspisc.. (Dag 31)
Eindelijk Turkmenistan (Dag 32)
Toch naar Yangykala (Dag 33)
Zwemmen in ondergr.. (Dag 34)
‘No Pictures, No.. (Dag 35)
De grens is gesloten (Dag 36)
Betoverend Khiva (Dag 37)
Dwalen door oud Khiva (Dag 38)
Door de Kyzylkoem .. (Dag 39)
Het Samarkend Regi.. (Dag 40)
Het paleis van Tim.. (Dag 41)
Porno Gesmokkeld (Dag 42)
De hoofdstad van T.. (Dag 43)
Landverschuivingen (Dag 44)
De uitlaat breekt af (Dag 45)
Baden in een miner.. (Dag 46)
De Wakhan valley (Dag 47)
Over de Khargush pass (Dag 48)
We zijn Wilco kwijt (Dag 49)
Over de hoge Ak-Ba.. (Dag 50)
Weer bijkomen in Osh (Dag 51)
De Troon van Salamon (Dag 52)
Mistig op de bergtop (Dag 53)
Overnachten in een.. (Dag 54)
Plov met salade (Dag 55)
Vodka bij Lake Kolsai (Dag 56)
Spectaculaire Char.. (Dag 57)
De kathedralen van.. (Dag 58)
Naar het Altyn Eme.. (Dag 59)
De Singing Sanddunes (Dag 60)
Op zoek naar een Gamma (Dag 61)
We mogen niet betalen (Dag 62)
Met 133 km/u over .. (Dag 63)
Een biertje in Semey (Dag 64)
Rondwandeling door.. (Dag 65)
Welcome, welcome i.. (Dag 66)
Het accu lampje ga.. (Dag 67)
Iedereen lijkt dronken (Dag 68)
Desolaat Kosh Agach (Dag 69)
Wachten voor de grens (Dag 70)
Prachtige valleien.. (Dag 71)
De weg wordt geasf.. (Dag 72)
Traditioneel worstelen (Dag 73)
Van Bayanghongor n.. (Dag 74)
Glibberen over het.. (Dag 75)
Het Erdene Zuu mon.. (Dag 76)
Binnenrijden Ulaan.. (Dag 77)
Dwalen door Ulaanb.. (Dag 78)
De voorvering is g.. (Dag 79)
Het Genghis Khan r.. (Dag 80)
Aanrijding met een.. (Dag 81)
Feest in Choibalsan (Dag 82)
Geweigerd in het r.. (Dag 83)
Water over de motorkap (Dag 84)
De Trans Siberian .. (Dag 85)
Hebben we een lekk.. (Dag 86)
Belaagd door vliegen (Dag 87)
De grensstad Blago.. (Dag 88)
Joodse Oblast Biro.. (Dag 89)
We komen iedereen .. (Dag 90)
Varen over de Amur.. (Dag 91)
Op zoek naar een hotel (Dag 92)
Binnen rijden Vlad.. (Dag 93)
Afscheid van de auto (Dag 94)
Op weg naar Japan (Dag 95)
Zes uur in Zuid Korea (Dag 96)
Papiertje, formuli.. (Dag 97)
De Hiroshima herde.. (Dag 98)
Koelvloeistof lekkage (Dag 99)
TOKYO (Dag 100)


Reisroute