Reisverslag Van Amsterdam naar Tokyo


Ga naar: Home  Albanië  Azerbeidzjan  Bosnië en Herzegovina  Duitsland  Georgië  Griekenland  Japan  Kazachstan  Kirgizië  Kroatië  Mongolië  Montenegro  Nederland  Oezbekistan  Oostenrijk  Rusland  Slovenië  Tadzjikistan  Turkije  Turkmenistan  Zuid Korea  Foto's


Tadzjikistan > De uitlaat breekt af

De jongen van het guesthouse vertelt dat de weg naar Khorog honderd kilometer slecht is. De rest is prima asfalt. Gelukkig. Zodra we Kalaikum uitrijden beginnen de kuilen en bulten. Doordat hier voorheen asfalt gelegen heeft, zijn de kuilen veel dieper dan op een onverharde weg. Dat dit een doorgaande route is. Ook vrachtwagens kruipen over de weg. Dikke stofwolken komen achter deze kolossen vandaan. Alles komt onder het stof te zitten. De gele kleur van Brutus vervaagt langzaam in een grauw geel kleurtje. Ook het interieur is met een laagje stof toegedekt. Zouden de eerste honderd kilometer slecht zijn, of valt dit nog onder het prima asfalt. We zijn bang dat het ook vandaag weer flink wat tijd zal kosten om Khorog te bereiken.
De Pamir Highway
Het uitzicht daarentegen is fabelachtig. Aan de overzijde van de Panj rivier ligt Afghanistan. De lemen huisjes lijken tegen de steile berghelling aangeplakt te zijn. De rivier vormt de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan. Onze weg, aan de Tadzjiekse kant, volgt de rivier. De weg slingert langzaam omhoog langs het snel stromende water. Plotseling horen we een geluid onder de auto. Het klinkt als de uitlaat. De uitlaat is afgebroken net achter de eerste demper. Het achterste deel hangt er los bij. Voorzichtig halen we dit gedeelte los en binden het op het dak. Met iets meer herrie dan normaal rijden we weer verder. Bovenop de bergpas worden mijn paspoortgegevens weer geregistreerd. Dit lijkt de grens met de provincie Pamir. Voor deze regio is een speciaal permit nodig. Mijn paspoort wordt hier extra op gecontroleerd. Ik heb een permit en alles is OK. De agent vraagt waar wij verder naar toe gaan - althans dat denk ik - en heeft het over onze ontbrekende kentekenplaat. Wij gebaren dat onze kentekenplaat op de Khaburabot bergpas ligt. Iedereen lacht. Ik ook. De weg na de controlepost is opvallend beter. Waar we vanochtend de derde versnelling niet gebruikt hebben, kunnen we nu af en toe harder rijden. Des te harder moeten we ook weer in de remmen als er een nieuwe kuil op duikt. Onderweg passeer ik kleine dorpjes. De mensen zijn aangewezen op deze doorgaande weg naar Khorog. Achter hen ligt een steile berghelling. Langs de kant van de weg stoppen we voor een late lunch. Op ons kooktoestelletje koken we water en bereiden een instant noodle soep. Daarna is het nog altijd honderd kilometer naar Khorog. Er vanuit gaande dat de weg redelijk blijft, is dit nog altijd zo'n drie uur rijden. Snel gaan we op pad. In de dorpjes word ik enthousiast toegewuifd door de kinderen. Ook de volwassenen steken hun hand op. Er wordt gefloten vanaf het voetbalveld. Het spel wordt even gestopt om naar onze auto te zwaaien. Het lijkt wel een soort triomfintocht. Alle reizigers op de Pamir die zelf rijden zijn avonturiers. Vanmorgen hebben we al een Fransman ontmoet op zijn fiets, een andere Fransoos die gewandeld had en een lift zocht. Gisteren twee Zwitsers op de fiets en net voor Khorog ontmoeten we twee fietsende Nederlanders. Leuk om even met hen te praten en hun reisplannen te horen.
Reparatie uitlaat
Tegen zessen rijden we Korogh binnen. We gaan op zoek naar een garage voor de uitlaat. Als we het bij iemand vragen, wenkt hij hem te volgen. We komen aan het einde van een steegje. Het ziet er niet direct uit als een garage. Er gaat een tuindeurtje open. Als ik naar binnen ga, zit de garageman nog in bad. Zijn vrouw giet water over hem heen. 'Five minutes', verontschuldigt hij zich. De garage is niet meer dan een werkplaats in de achtertuin. Geen plek om onder de auto te kijken. De auto wordt op de krik gezet en de monteur gaat met de uitlaat aan de haal. Hij haalt het afgebroken stukje er tussenuit en schuift alles weer in elkaar. Alleen het klemmetje om alles vast te zetten heeft hij niet. ‘Morgen?’, vraagt hij. Voor we er erg in hebben stapt hij in zijn auto en rijdt weg. Toch vandaag? Na een uur komt hij pas terug. Het is inmiddels geheel donker. We begrijpen dat hij vijf zaken af geweest is. Allemaal gesloten. Triomfantelijk laat hij zien dat hij toch een ring heeft weten te vinden. Snel wordt die gemonteerd. Of we thee willen bij het afrekenen. Een prijs? Hij heeft geen idee. Wat willen wij geven? Het bedrag dat we voorstellen lijkt goed te zijn. De thee slaan we over en gaan snel naar het hotel. De motorrijders wachten hier al enige tijd. Volgens de hotel-eigenaar is er maar één restaurant in Khorog, maar hij weet niet of het nog geopend is. Hij loopt met ons mee om het te wijzen. We gaan een trappetje af. Nergens blijkt van buiten dat dit een restaurant zou kunnen zijn. Binnen gelukkig wel. Er wordt overlegd met de de keuken. We kunnen nog eten bestellen. Ondertussen dansen Tadzjieken op de dansvloer op lokale muziek. Een gezellig sfeer.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Van Amsterdam naar Tokyo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Vertrek uit Amsterdam (Dag 1)
Door Duitsland (Dag 2)
Kasteel van Ljubljana (Dag 3)
Plitvice meren in .. (Dag 4)
Aan de baai van Kotor (Dag 5)
Over de Albaanse grens (Dag 6)
Rijden door Tirana (Dag 7)
Ottomaanse huizen .. (Dag 8)
Van Gjirokaster na.. (Dag 9)
De kloosters van M.. (Dag 10)
De grotten van Ali.. (Dag 11)
Het paard van Troje (Dag 12)
De Tempel van Athene (Dag 13)
Historisch Safranbolu (Dag 14)
Voetbalfeest in Amasya (Dag 15)
Rijbewijs weer terug (Dag 16)
De D915 is ‘Kapa.. (Dag 17)
Naar Batumi in Geo.. (Dag 18)
Een typisch Russis.. (Dag 19)
De bergweg naar Us.. (Dag 20)
Feest in het Imper.. (Dag 21)
Van Kusaisi naar Gori (Dag 22)
Tsminda Sameba ker.. (Dag 23)
Het enige hotel li.. (Dag 24)
De verwarming is kapot (Dag 25)
Onafhankelijkheids.. (Dag 26)
Grens over naar Az.. (Dag 27)
Moddervulkanen van.. (Dag 28)
Wachten op de boot (Dag 29)
Zijn we al in Turk.. (Dag 30)
Vast op de Kaspisc.. (Dag 31)
Eindelijk Turkmenistan (Dag 32)
Toch naar Yangykala (Dag 33)
Zwemmen in ondergr.. (Dag 34)
‘No Pictures, No.. (Dag 35)
De grens is gesloten (Dag 36)
Betoverend Khiva (Dag 37)
Dwalen door oud Khiva (Dag 38)
Door de Kyzylkoem .. (Dag 39)
Het Samarkend Regi.. (Dag 40)
Het paleis van Tim.. (Dag 41)
Porno Gesmokkeld (Dag 42)
De hoofdstad van T.. (Dag 43)
Landverschuivingen (Dag 44)
De uitlaat breekt af (Dag 45)
Baden in een miner.. (Dag 46)
De Wakhan valley (Dag 47)
Over de Khargush pass (Dag 48)
We zijn Wilco kwijt (Dag 49)
Over de hoge Ak-Ba.. (Dag 50)
Weer bijkomen in Osh (Dag 51)
De Troon van Salamon (Dag 52)
Mistig op de bergtop (Dag 53)
Overnachten in een.. (Dag 54)
Plov met salade (Dag 55)
Vodka bij Lake Kolsai (Dag 56)
Spectaculaire Char.. (Dag 57)
De kathedralen van.. (Dag 58)
Naar het Altyn Eme.. (Dag 59)
De Singing Sanddunes (Dag 60)
Op zoek naar een Gamma (Dag 61)
We mogen niet betalen (Dag 62)
Met 133 km/u over .. (Dag 63)
Een biertje in Semey (Dag 64)
Rondwandeling door.. (Dag 65)
Welcome, welcome i.. (Dag 66)
Het accu lampje ga.. (Dag 67)
Iedereen lijkt dronken (Dag 68)
Desolaat Kosh Agach (Dag 69)
Wachten voor de grens (Dag 70)
Prachtige valleien.. (Dag 71)
De weg wordt geasf.. (Dag 72)
Traditioneel worstelen (Dag 73)
Van Bayanghongor n.. (Dag 74)
Glibberen over het.. (Dag 75)
Het Erdene Zuu mon.. (Dag 76)
Binnenrijden Ulaan.. (Dag 77)
Dwalen door Ulaanb.. (Dag 78)
De voorvering is g.. (Dag 79)
Het Genghis Khan r.. (Dag 80)
Aanrijding met een.. (Dag 81)
Feest in Choibalsan (Dag 82)
Geweigerd in het r.. (Dag 83)
Water over de motorkap (Dag 84)
De Trans Siberian .. (Dag 85)
Hebben we een lekk.. (Dag 86)
Belaagd door vliegen (Dag 87)
De grensstad Blago.. (Dag 88)
Joodse Oblast Biro.. (Dag 89)
We komen iedereen .. (Dag 90)
Varen over de Amur.. (Dag 91)
Op zoek naar een hotel (Dag 92)
Binnen rijden Vlad.. (Dag 93)
Afscheid van de auto (Dag 94)
Op weg naar Japan (Dag 95)
Zes uur in Zuid Korea (Dag 96)
Papiertje, formuli.. (Dag 97)
De Hiroshima herde.. (Dag 98)
Koelvloeistof lekkage (Dag 99)
TOKYO (Dag 100)


Reisroute