Reisverslag Van Amsterdam naar Tokyo


Ga naar: Home  Albanië  Azerbeidzjan  Bosnië en Herzegovina  Duitsland  Georgië  Griekenland  Japan  Kazachstan  Kirgizië  Kroatië  Mongolië  Montenegro  Nederland  Oezbekistan  Oostenrijk  Rusland  Slovenië  Tadzjikistan  Turkije  Turkmenistan  Zuid Korea  Foto's


Mongolië > Traditioneel worstelen

Onderweg
Milko is vannacht om half twee gearriveerd. Zijn motor is vervoerd in een Toyota Landcruiser. Door de achterbank in te klappen, kon zijn frame er net in. Het voor- en achterwiel zijn er uitgehaald. Op de parkeerplaats wordt de motor uit de auto getild. Het voorwiel moet direct weer gemonteerd worden, omdat de motor anders niet op de standaard kan staan. Terwijl het wiel teruggezet wordt, valt de stroom uit in heel Altai. Met een zaklantaarn wordt de klus geklaard. De volgende ochtend is het weer vroeg op. De weg naar Bayankhongor is iets korter dan gisteren, maar de weg is vergelijkbaar slecht. Milko besluit met ons mee te rijden, hoewel hij op ziet tegen de onverharde weg. Wel moet hij eerst zijn motor weer in elkaar zetten. Het regent. Het heeft vannacht ook flink geregend. Dit betekent dat de zanderige wegen modderig geworden zijn. Het monteren van het wiel en wat kleine reparaties kosten wat meer tijd. Een geluk bij een ongeluk. De supermarkt gaat pas om tien uur open. Dit geeft ons de gelegenheid om iets voor het ontbijt, lunch en eventueel avondeten te kopen. We weten niet zeker of we vanavond Bayanghongor wel halen. Om kwart voor elf rijden we weg. Het eerste stuk is weer asfalt. Lekker. Na ruim honderd kilometer eindigt het asfalt. Net zo als de vorige twee dagen. Het is direct lastiger rijden. Overal liggen plassen. Met Brutus rijden we hier moeiteloos doorheen. Het modderige water spat aan beide zijde van de wagen omhoog. Het is gelukkig weer droog geworden. We zoeken een plekje voor een koffiestop. De stoeltjes worden uitgeklapt en achter in Brutus pruttelt het koffiezetapparaat. De passerende automobilisten moeten lachen. Rond drie uur rijden we het plaatsje Baatsagaan binnen. Dit kleine plaatsje ligt ongeveer halverwege de route voor vandaag. Net buiten het dorp is iets aan de gang. Er staan veel mensen bijeen. We rijden er naar toe. Er is een traditionele Mongoolse worstelwedstrijd aan de gang ter ere van het Nadeem festival.
Traditioneel worstelen
Iedereen uit het dorp is gekleed in traditionele kledij. Lange mantels met een sjerp. Jongens te paard stoeien met elkaar. Ik zie verder geen toeristen in het publiek staan. Iedereen lijkt naar ons te kijken. In een ger-tent worden samba's gebakken. Heerlijk! Het worstelspel vindt plaats op het midden terrein. Schaars geklede stevige mannen proberen hun opponent tegen de grond te werpen. Dit alles met veel sier. Het is leuk om dit lokale festival mee te maken. Het is half vijf als we weer vertrekken. Het is dan nog altijd 175 kilometer tot Bayankhongor. Met de kwaliteit van de weg zeker nog vijf uur rijden. Net als we weg willen rijden, stopt een auto naast ons. Een Nederlander. Aart. Hij zag een Nederlands kenteken. Hij woont en werkt in Ulaanbaatar. Tijdens het Nadeem festival maakt hij een rondje door het land. Helaas wordt de weg naarmate we Bayanghongor naderen niet beter. We stuiteren flink en ook de wielen komen regelmatig los. Verschillende keren volgen we sporen die honderden meters van de hoofdweg af liggen. Alle sporen zullen wel naar Bayanghongor leiden, maar door de zijpaden hebben we geen idee meer of de motorrijders voor of achter ons zitten. De telefoons hebben geen bereik. We weten dus ook niet of zij het überhaupt gaan halen voor het donker wordt. Rond tien uur 's avonds zien we Bayankhongor in de verte liggen. Het eerste hotel ziet er donker uit. No rooms, geeft een jongetje aan. Waarschijnlijk is het gesloten. Het tweede hotel is ook dicht. Er hangt een briefje waar we alleen de data van het Nadeem festival kunnen onderscheiden. Het derde hotel is ook compleet donker. Gelukkig brandt in het vierde en laatste hotel in de stad licht. De receptioniste kijkt op van haar kleine televisietoestel. Zij volgt het worstelen in Ulaanbaatar. Iedereen schijnt dit tijdens het festival live te volgen. Ze moet haar programma even onderbreken om ons de kamer te laten zien. De kamer is zeer eenvoudig, maar alles is beter dan niets. Er is geen restaurant meer open. Met warm water maken we een instant noodle soep klaar, die we bij ons hadden voor het geval we moesten kamperen. Vervelender is het dat de motorrijders er nog niet zijn. Zij reden dus niet voor ons. Inmiddels is het volledig donker geworden.
Een Boeddhistische ovoo
Waar zouden zij zijn? We nemen aan dat ze hun tentje opgezet hebben. Via een smsje met Nederland vernemen we dat op de gps-tracker nog beweging te zien is. Ze rijden dus nog. Het is inmiddels middernacht. We rijden de motorrijders met de Landrover tegemoet. Met alle verlichting aan rijden we de bergen weer in. Na zo’n tien kilometer zien we twee lampjes uit tegenoverliggende richting naderen. Het zijn de motorrijders. We zijn blij ze weer te zien. Op de slechte en modderige wegen zijn ze beide enkele keren weggegleden. Snel rijden we gezamenlijk naar het hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Van Amsterdam naar Tokyo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Vertrek uit Amsterdam (Dag 1)
Door Duitsland (Dag 2)
Kasteel van Ljubljana (Dag 3)
Plitvice meren in .. (Dag 4)
Aan de baai van Kotor (Dag 5)
Over de Albaanse grens (Dag 6)
Rijden door Tirana (Dag 7)
Ottomaanse huizen .. (Dag 8)
Van Gjirokaster na.. (Dag 9)
De kloosters van M.. (Dag 10)
De grotten van Ali.. (Dag 11)
Het paard van Troje (Dag 12)
De Tempel van Athene (Dag 13)
Historisch Safranbolu (Dag 14)
Voetbalfeest in Amasya (Dag 15)
Rijbewijs weer terug (Dag 16)
De D915 is ‘Kapa.. (Dag 17)
Naar Batumi in Geo.. (Dag 18)
Een typisch Russis.. (Dag 19)
De bergweg naar Us.. (Dag 20)
Feest in het Imper.. (Dag 21)
Van Kusaisi naar Gori (Dag 22)
Tsminda Sameba ker.. (Dag 23)
Het enige hotel li.. (Dag 24)
De verwarming is kapot (Dag 25)
Onafhankelijkheids.. (Dag 26)
Grens over naar Az.. (Dag 27)
Moddervulkanen van.. (Dag 28)
Wachten op de boot (Dag 29)
Zijn we al in Turk.. (Dag 30)
Vast op de Kaspisc.. (Dag 31)
Eindelijk Turkmenistan (Dag 32)
Toch naar Yangykala (Dag 33)
Zwemmen in ondergr.. (Dag 34)
‘No Pictures, No.. (Dag 35)
De grens is gesloten (Dag 36)
Betoverend Khiva (Dag 37)
Dwalen door oud Khiva (Dag 38)
Door de Kyzylkoem .. (Dag 39)
Het Samarkend Regi.. (Dag 40)
Het paleis van Tim.. (Dag 41)
Porno Gesmokkeld (Dag 42)
De hoofdstad van T.. (Dag 43)
Landverschuivingen (Dag 44)
De uitlaat breekt af (Dag 45)
Baden in een miner.. (Dag 46)
De Wakhan valley (Dag 47)
Over de Khargush pass (Dag 48)
We zijn Wilco kwijt (Dag 49)
Over de hoge Ak-Ba.. (Dag 50)
Weer bijkomen in Osh (Dag 51)
De Troon van Salamon (Dag 52)
Mistig op de bergtop (Dag 53)
Overnachten in een.. (Dag 54)
Plov met salade (Dag 55)
Vodka bij Lake Kolsai (Dag 56)
Spectaculaire Char.. (Dag 57)
De kathedralen van.. (Dag 58)
Naar het Altyn Eme.. (Dag 59)
De Singing Sanddunes (Dag 60)
Op zoek naar een Gamma (Dag 61)
We mogen niet betalen (Dag 62)
Met 133 km/u over .. (Dag 63)
Een biertje in Semey (Dag 64)
Rondwandeling door.. (Dag 65)
Welcome, welcome i.. (Dag 66)
Het accu lampje ga.. (Dag 67)
Iedereen lijkt dronken (Dag 68)
Desolaat Kosh Agach (Dag 69)
Wachten voor de grens (Dag 70)
Prachtige valleien.. (Dag 71)
De weg wordt geasf.. (Dag 72)
Traditioneel worstelen (Dag 73)
Van Bayanghongor n.. (Dag 74)
Glibberen over het.. (Dag 75)
Het Erdene Zuu mon.. (Dag 76)
Binnenrijden Ulaan.. (Dag 77)
Dwalen door Ulaanb.. (Dag 78)
De voorvering is g.. (Dag 79)
Het Genghis Khan r.. (Dag 80)
Aanrijding met een.. (Dag 81)
Feest in Choibalsan (Dag 82)
Geweigerd in het r.. (Dag 83)
Water over de motorkap (Dag 84)
De Trans Siberian .. (Dag 85)
Hebben we een lekk.. (Dag 86)
Belaagd door vliegen (Dag 87)
De grensstad Blago.. (Dag 88)
Joodse Oblast Biro.. (Dag 89)
We komen iedereen .. (Dag 90)
Varen over de Amur.. (Dag 91)
Op zoek naar een hotel (Dag 92)
Binnen rijden Vlad.. (Dag 93)
Afscheid van de auto (Dag 94)
Op weg naar Japan (Dag 95)
Zes uur in Zuid Korea (Dag 96)
Papiertje, formuli.. (Dag 97)
De Hiroshima herde.. (Dag 98)
Koelvloeistof lekkage (Dag 99)
TOKYO (Dag 100)


Reisroute