Reisverslag Roadtrip Duitsland en Zwitserland

15 - 30 augustus 2020 (16 dagen)


Duitsland > De Munster van Basel

Dag 13 - Donderdag 27 augustus 2020

Om iets voor acht uur willen we de ontbijtzaal inlopen. De deur is nog gesloten. Een momentje, zegt de receptionist in het Frans. Terwijl hij de deur van de ontbijtzaal opent, vraagt hij of we goed geslapen hebben. Door de Franse taal hebben we het idee in Frankrijk te verblijven. Eigenlijk best bijzonder dat Zwitserland verdeeld is in een Franstalig gedeelte, een Italiaanstalig gedeelte en het grote Duitstalige gedeelte. Daarnaast kent men ook de Zwitserse taal. Om half negen rijden we weg. We rijden dezelfde weg van twee dagen geleden, dit keer naar beneden. We draaien door de smalle bochten de helling af. Van Montreux rijden we naar de snelweg richting Bern. Rond elf uur naderen we Basel. Basel ligt op de grens met Duitsland aan de oever van de Rijn. We parkeren de auto op een parkeerterrein langs de rivier. We zijn eigenlijk verbaasd dat we hier drie uur gratis mogen staan. We staan praktisch aan de rand van de oude stad. Wanneer we de stad inlopen, komen we vrijwel direct bij de Münster kathedraal. De grote kerk is niet te missen. We bekijken eerst de kloostergang. Daarna betreden we de kerk. De oorsprong van de kerk dateert uit 1019, maar de huidige kerk is in de 16de eeuw gebouwd.

Duitsland - Het interieur van de kathedraal van Basel

Van oorsprong was het een bisschopskerk, maar sinds de reformatie is de kerk in protestantse handen. In de kerk ligt Erasmus von Rotterdam begraven. Erasmus verbleef een groot deel van zijn leven in de Zwitserse stad. In de kerk staat een gedenksteen van hem. Via de smalle straatjes van die Altstadt, komen we bij het Roothuus, het rode raadhuis aan de Marktplatz. Het stadhuis is in 1503 gebouwd. Het gebouw met een façade in laat-gotische stijl moest de stad meer allure geven. De binnenplaats biedt toegang tot de kantoren die nog altijd in gebruik zijn. Aan de noordzijde van de oude binnenstad staat de Spalentor toegangspoort. Na een krachtige aardbeving in 1356 was de binnenstad grotendeels verwoest. Bij de herbouw besloot men de stad te ommuren. De Spalentor maakte deel uit van deze verdedigingsmuur. Op een terrasje bestellen we broodjes en koffie. We maken onze laatste Zwitserse Francs op. Het restant pinnen we bij. Via de oude brug over de Rijn lopen we weer terug naar de auto. Het is half twee als we koers zetten naar Keulen. Ruim vijf uur rijden. Onderweg is het druk op de weg. Veel vakantie- en vrachtverkeer rijdt noordwaarts. Daarnaast zijn er veel wegwerkzaamheden. Regelmatig leidt een versmalde rijstrook tot een korte file. Tegen half zeven rijden we het centrum van Keulen binnen. Ons hotel ligt in een voetgangersgebied, naast de beroemde Dom van Keulen. We rijden de auto een parkeergarage in de buurt in. Een dagkaart kost 25 euro. Misschien is dit niet de goedkoopste parkeergarage. We besluiten eerst naar het hotel te gaan.

Duitsland - De verlichte Dom van Keulen

Het hotel bevindt midden in de winkelstraat. Het is gezellig druk op straat. De receptionist van het hotel adviseert om naar een andere parkeergarage te rijden. Deze is volgens hem goedkoper. Volgens internet echter is de garage vol. We besluiten de auto te laten staan. Het prijsverschil nemen we voor lief. We wandelen de stad in. Vrijwel direct staan we naast de indrukwekkende grote Dom van Keulen. We wandelen om de kathedraal. Morgen hebben we tijd genoeg om de kerk te bezichtigen. We lopen verder richting de Rijn. Overal zijn gezellige terrasjes en restaurants. Aan de Rijn nemen we plaats op een terras om te eten. Een lekkere maaltijd met een Kölsch Bier. Ondertussen wordt het langzaam donker. De verlichting gaat aan in Keulen.



StadhuisHet stadhuis van Luzern
ZermattHet plaatsje Zermatt tussen de bergen
RijnbrugDe brug vormt de grens tussen Liechtenstein en Zwitserland
Eten in de tuinDe laatste avond in Zwitserland aan de kaasfondue