Reisverslag Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho


Ga naar: Home  Lesotho  Swaziland  Zuid Afrika  Foto's


Rondreis Zuid Afrika, Swaziland en Lesotho

Dag 1 Amsterdam – Johannesburg

Vertrek naar Johannesburg. Voor de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst rijden we met onze eigen bus naar ons hotel.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2-3 Graskop/Panoramaroute-Blyde River Canyon

Vandaag reizen we langs een prachtige route naar het noordoosten van de provincie Mpumulanga. Via het gouddelversdorpje Pilgrims Rest, nu een openluchtmuseum, bereiken we de Panorama Route. Dit is het stroomgebied van de Treur- en Blyde Rivier, zo genoemd omdat de reeds doodgewaande Hendrik Potgieter zich hier weer meldde bij zijn groep. Hij was in 1840 de leider van de Voortrekkers die op weg waren naar de Indische Oceaan. We stoppen bij spectaculaire uitzichtpunten. Vanaf God’s Window kijk je van een enorme rots uit op een 1500 meter diep ravijn en bij Bourke’s Luck Potholes, waar de twee rivieren samenkomen, zijn vreemde, cirkelvormige uithollingen in de rotsen. Onze accommodatie ligt dichtbij Pilgrims Rest en de Blyde River Canyon. Vanuit onze accommodatie, waar we twee nachten blijven, zijn er vele wandelmogelijkheden door de prachtige omgeving.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4-5 Kruger National Park

We vertrekken vroeg oostwaarts, naar het beroemde Kruger National Park. Het park is enorm groot: qua oppervlakte beslaat het ¾ van Nederland en de plannen om het park tot in Zimbabwe en Mozambique uit te breiden zijn al klaar. Alleen de benodigde infrastructuur moet nog worden aangelegd en daarmee wordt het park zo groot als heel België! Op weg naar onze accommodatie gaan we al op zoek naar wat Afrika zo speciaal maakt: het ongelooflijk rijke wildleven. Geen ander continent herbergt nog zo'n verscheidenheid aan grote zoogdieren. Het Kruger Park is vooral bekend om de ‘Big Five’ die we dan ook vrijwel zeker allen zullen ‘spotten’, hoewel het zien van de luipaard vaak wat moeilijker is. Olifanten kruisen ons pad en we stoppen bij nijlpaarden en krokodillen. De enorme aantallen verschillende antilopen vertellen ons dat roofdieren niet ver uit de buurt zijn. We blijven twee nachten in rondavels in een van de camps in het park en hebben op dag 5 de hele dag de tijd voor het maken van gamedrives. Met onze eigen bus gaan we dan op zoek naar wild. Wie wil kan ook ’s avonds een facultatieve nachtelijke gamedrive maken in een open truck.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6-7 Swaziland Shewula Mountain Camp/Bulembu lodge

Vanuit onze accommodatie in het Kruger Park rijden we naar de poort van het park. Natuurlijk blijven we nog speuren naar wild. Na de grensformaliteiten rijden we het Koninkrijkje Swaziland in, op weg naar het Shewula Mountain Camp of Bulembu Lodge in het oude, verlaten mijndorpje Bulembu. Je kunt hier een mooie wandeling in de omgeving maken onder begeleiding van een lokale gids of op bezoek gaan bij het nabijgelegen dorp waar de mensen je uitnodigend benaderen. We overnachten in het oosten, niet ver van de Mozambikaanse grens, in Shewula in traditionele hutjes op een zeer bijzondere plek vlakbij een dorp. Deze hutjes hebben plek voor maximaal zes personen en het sanitair moet je met anderen delen. De accommodatie is in handen van de lokale bevolking en de inkomsten komen ten goede aan de gemeenschap. Dit is een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de vriendelijke bevolking van Swaziland. ’s Avonds wordt een traditionele maaltijd voor ons bereid. Overnachten we in Bulembu, dan slapen we in de opgeknapte authentieke mijnwerkers huisjes. Ook hier moet je het sanitair met anderen delen. Samen met lokale Swazi gidsen kun je verschillende wandeltochten maken, waarbij je kunt genieten van een picknick bij een natuurlijke boma en een verfrissende duik kunt nemen bij een kleine waterval. Een aanrader is om een stapje terug in de tijd te gaan en het nabijgelegen historische dorpje te bezoeken met zijn oude Havelock Mine bioscoop met zijn nog steeds werkende projectoren, de langste kabelbaan ter wereld, het ziekenhuis met apparatuur uit 1930 en de oude gevangenis.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8-9 St. Lucia, Hluhluwe

We verlaten Swaziland en trekken de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu Natal binnen. We rijden naar St. Lucia, gelegen temidden van een uniek gebied van wetlands langs de kust van de Indische Oceaan. Dit is een beschermd natuurgebied, met een enorme diversiteit aan fauna met als bekendste bewoners krokodillen en nijlpaarden. Deze imposante dieren zijn het best te zien tijdens een ontspannen boottocht over Lake St. Lucia. We blijven twee nachten in St. Lucia en kunnen er verschillende activiteiten ondernemen. Krijg je geen genoeg van de ‘Big Five’, dan kun je een gamedrive maken in het naburige, zeer mooi gelegen Hluhluwe Umfulozi Park, het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Ook kan je gaan kanoën en tussen juni en december heb je de mogelijkheid om te gaan whale watchen (walvissen kijken).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10-11 Drakensbergen / Giants Castle Game Reserve

We vertrekken zuidwaarts en rijden via de binnenlanden van KwaZulu-Natal naar de Drakensbergen. Dit gedeelte van het gebergte, in Kwazulu Natal, langs de grens van Lesotho heeft de World Heritage status en vormt het Ukhalamba Drakensberg Park. In de Drakenbergen liggen meerdere nationale parken en we kunnen hier dan ook prachtige wandelingen maken. Midden in het schilderachtige Royal National Park ligt het Amfitheater, een rotswand die 5km lang en 500 meter hoog is. De hoogste piek is Mont-aux-Sources, ‘berg van bronnen’, met een hoogte van 3282 meter. Hier valt de Tugela Rivier honderden meters naar beneden op weg naar de 330 kilometer verderop gelegen Indische Oceaan. Ook de bekende Oranjerivier ontspringt in de Drakensbergen en eindigt op de grens van Zuid-Afrika en Namibië in de Atlantische Oceaan. We blijven twee nachten in het park en kunnen prachtige wandelingen tussen de 2 en 4 uur maken langs diverse uitgezette routes.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 12-14 Lesotho

Vandaag hebben we een lange, maar mooie rit voor de boeg. Langs de Noordelijke Drakensbergen, met uitzicht op de indrukwekkende tafelbergen, rijden we naar het plaatsje Ladybrand waar we Zuid-Afrika verlaten voor een verblijf in het prachtige bergstaatje Lesotho, dat ook wel `kingdom in the sky' wordt genoemd. Dit onafhankelijke koninkrijkje, dat volledig door Zuid-Afrika wordt omringd, ligt op een hoogte tussen de 1500 en de 3500 meter. Nadat we het land zijn binnen gereden lijkt het alsof de tijd stilstaat en is het duidelijk dat we ons in een compleet ander land bevinden: het land van de Basotho. De Basotho zijn trotse mensen die zich kleden in kleurige dekens en wollen mutsen en die zich vooral te voet of te paard verplaatsen. Hoewel paarden hier pas vijftig jaar geleden zijn geïntroduceerd, werden ze dankbaar in gebruik genomen door de bevolking. In het onherbergzame terrein was paardrijden een welkom alternatief voor lopen. We verlaten de ‘hoofdweg’ en gaan de bergen in. Tegen de verre heuvels aangeplakt liggen kleine dorpjes van vaak niet meer dan een twintigtal hutten. Verder landinwaarts gaat het verder over een dirtroad langs de “Gates of Paradise” Pas, naar onze uniek gelegen accommodatie en arriveren we in onze lodge. De lange rit blijkt de moeite waard geweest! Onze accommodatie is de ideale uitvalsbasis voor verschillende activiteiten. Als je wilt kun je hier een tocht te paard (de zgn. ‘Basotho pony’) maken door het bergachtige gebied. Als je niet op een pony wilt zitten, maak dan een wandeling naar een prachtige waterval, een trip per 4x4, of laat je door de plaatselijke jeugd leiden naar verborgen rotstekeningen van bosjesmannen die hier in een ver verleden leefden.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 15 Graaff Reinet

Vroeg op! Na het ontbijt verruilen we de bergen van Lesotho voor het meer vlakkere gedeelte van het land, ‘de Karoo’, een ruig semi-woestijngebied dat ongeveer een derde deel van heel Zuid-Afrika beslaat. De Karoo dat in Khoisan taal ‘land van droogte’ betekent heeft een gemiddelde regenval van slechts 300 mm per jaar. De enorme vlaktes met soms kaarsrechte wegen worden hier en daar onderbroken door bergruggen, en de heldere luchten garanderen een prachtige zonsondergang! Af en toe rijden we door een boerendorpje met de voor deze streek zo typische architectuur. Aan het eind van de middag arriveren we in Graaff Reinet, mooi gelegen in een bocht van de Zondagsrivier. Dit stadje wordt ook wel de ‘Gem (juweel) of the Karoo’ genoemd. Het is dan ook een bijzondere plaats met een lange geschiedenis omdat het een van de oudste Europese stadjes in Zuid-Afrika is. Het bevat meer dan 200 nationale monumenten. Je hebt even Sawadee tijd om heerlijk door dit plaatsje met zijn ontspannen sfeer en Kaaps Hollandse architectuur te kuieren. Middelpunt vormt de grote kerk en er is een aantal interessante musea zoals Drostdy & Stretch’s Court, het Reinet House, de Old Library of het Hester Rupert Art Museum, met voornamelijk attributen uit de geschiedenis van het stadje. We overnachten in een sfeervol hotelletje met zwembad en mooie tuin.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 16-17 Tsitsikamma National Park

Voordat we onze reis richting de kust voortzetten, bezoeken we bij zonsopgang de ‘Valley of Desolation’ (Vallei der Verlatenheid), nabij Graaff Reinet. Deze indrukwekkende vallei met haar bizarre rotsformaties is gelegen in het Karoo Nature Reserve, dat beschikt over een enorme diversiteit aan wild (zoals bergzebra’s, kudu’s, wildebeesten, dassen en springboks). Boven aan de vallei is het uitzicht prachtig, bij helder weer kun je soms tot wel 150 kilometer ver kijken! Na dit bezoek rijden we verder naar het zuiden. Nadat we opnieuw een stuk afgelegd hebben door de onherbergzame Karoo, gaan we via het plaatsje Avontuur de Tsitsikammabergen in en hebben we uitzicht op de Indische Oceaan. Het Tsitsikamma National Park vormt een beschermde kuststrook van zo’n 100 kilometer lang waar het gebergte spectaculair en grillig de zee in verdwijnt. Het gebied kent een enorme verscheidenheid aan flora (‘fynbos) en fauna (otters, verschillende soorten antilopen, apen en zeer veel vogelsoorten) en inheems bos (‘stinkhout- en geelhoutbomen’). Daarnaast worden voor de kust niet zelden walvissen en dolfijnen gesignaleerd. Je kunt hier diverse prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld een gedeelte van de Ottertrail langs de kust of door het achterliggende dichte oerbos (‘fynbos’). Spannend is het om een canopy tour te maken, waarbij je met behulp van kabels een zweeftocht boven het bos kunt maken. De organisatie die hier de activiteiten organiseert heeft het FairTrade keurmerk gekregen. Uiteraard kun je hier ook heerlijk relaxen. We verblijven twee nachten in eenvoudige forest huts.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 18-19 Knysna

We rijden vandaag naar Knysna (spreek uit ‘naisna’), een gezellig klein stadje aan een lagune die tussen twee zandstenen kliffen,’The Heads’ met de zee in verbinding staat. Onderweg heb je de kans om de hoogste bungysprong (van maar liefst 216 meter) ter wereld te maken! In en rondom Knysna zijn er verschillende sportieve activiteiten te ondernemen. Je kunt er wandelen of fietsen, maar ook duiken of een boottocht op zee maken om walvissen of dolfijnen te gaan spotten (juli t/m november). Een bezoek aan het Featherbed Nature Reserve is ook spectaculair. Dit natuurreservaat is gelegen op een van de zandstenen kliffen, waar je met een boot eerst naar toe vaart. Vervolgens word je op een door een Unimog getrokken ‘aanhangwagen’ naar het hoogste punt van de ‘Heads’ gebracht. Hier neemt een gids je mee op een korte wandeling van 2,2 kilometer door een ‘milkwoodtree’ (melkhout) bos, waarbij hij of zij vertelt over de flora en fauna in het Reservaat. Wandelend langs de kliffen naar beneden heb je schitterende uitzichten over zee. Na de lunch vaar je over de Knysna laguna terug richting de Knysna Waterfront. Knysna leent zich verder uitstekend voor het kopen van souvenirs en het nuttigen van een drankje aan de Waterfront, maar je kunt hier ’s avonds ook een keer in het nachtleven duiken. We slapen twee nachten in een hotel nabij het centrum. Net als alle grotere steden in Afrika, heeft ook het kleinere Knysna sloppenwijken. Duizenden mensen leven en wonen in een totaal ander Zuid-Afrika dan wat de meeste toeristen (én Zuid-Afrikanen) ooit zullen zien. Onwetendheid en angst zorgen ervoor dat de blanken de townships als gevaarlijk beschouwen. Een tour naar één van de townships bewijst echter dat de vriendelijke bevolking er het beste van probeert te maken en dat men ondanks de vaak slechte omstandigheden trots is op hun wijk. Tijdens een bezoek maak je kennis met de mensen die hier wonen en kun je zien hoe men hier het hoofd boven water probeert te houden.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 20 De Hoop Natuur Reservaat

We vervolgen onze reis via de mooie weg langs de kust naar het westen. Deze omgeving, de Tuinroute, is een geliefd vakantiegebied voor Zuid-Afrikanen die hier komen voor de prachtige kustlijn met zijn mooie stranden en diverse beschermde natuurgebieden. We stoppen bij het De Hoop Natuur Reservaat, een gebied dat bekend staat om zijn unieke fauna en flora en spectaculaire landschappen. Het gebied ligt dichtbij het zuidelijkste puntje van Zuid Afrika (Cape Agulhas), waar de warme Indische de koude Atlantische Oceaan ontmoet. Het natuurreservaat is een favoriete bestemming voor wandelaars, fietsers, vogelaars en whale watchers. In het reservaat zijn 50 van de 1500 fynbos soorten te vinden, die nergens anders ter wereld voorkomen. Naast struisvogels, eland, grijze reebok, duiker en steenbok vind je hier ook de beschermde bontebok en de Cape mountain zebra. De karakteristieke wetland, de Hoop Vlei is door haar ligging bijzonder en uniek, want de Vlei ligt aan een kloof en een 16 kilometer lang meer, door de duinen afgeschermd voor de zee. In het gebied kun je wandelen (in de duinen kun je ‘s avonds een maanlicht wandeling maken!), relaxen terwijl de walvissen voorbij zwemmen (in het seizoen) en op de meeste wegen in het park kun je fietsen. We verblijven een nacht in het reservaat in comfortabele bungalows. Je deelt hier met 4 mensen het sanitair. NB Deze dag wijken af van de brochure (verblijf in Oudtshoorn).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 21-23 Kaapstad / Kaap de Goede Hoop

We verlaten De Hoop en rijden langs de ruige, indrukwekkende kust naar Kaapstad, het eindpunt van deze reis. Je hebt ruim de tijd om “de Moederstad” en haar omgeving te ontdekken. Kaapstad zelf ligt prachtig aan de Tafelbaai en aan de voet van de beroemde platte berg die boven de stad uitrijst. Een 'must' voor avonturiers is de beklimming van deze ruim duizend meter hoge Tafelberg. De inspannende klim via Skeleton Gorge beloont je met uitzichten over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Heb je geen zin om te klimmen dan kun je ook met het sweefspoor (kabelbaan) omhoog. Ook zou je nog (als het weer het toelaat) een bezoek kunnen brengen aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten. Andere mogelijkheden zijn een bezoek aan de townships, mocht je hier in Knysna niet voor in de gelegenheid zijn geweest, of, een uitstapje per zeiljacht op Tafelbaai. Een tocht van twee uur brengt je aan het eind van de middag vanuit Kaapstad een stuk de zee op, vanwaar je de Tafelberg en de stad bij zonsondergang in alle stilte rood ziet opgloeien. Met wat geluk zwemmen zeehonden en dolfijnen om je heen. Kaapstad is verder een moderne, trendy, gezellige stad waar je uitstekend kunt winkelen of met een drankje vanaf een terras in het beroemde ‘Waterfront’ naar de bezigheden in de haven kunt kijken. ’s Avonds kun je de heerlijke Kaaps-Maleise keuken proberen en genieten van de Kaapse wijnen. ’s Avonds kun je je uitleven in één van de vele Afrikaanse of Westerse clubs of een afzakkertje nemen op een terrasje aan het water.. Eén van de dagen kun je gebruiken om naar het Table Mountain Nationaal Park te gaan, zoals het park sinds kort heet. Dit park omvat behalve de Tafelberg zelf ook grote delen van het Kaapse Schiereiland met als markantste punt de roemruchte Kaap de Goede Hoop. Onderweg bezoek je ook een pinguïnkolonie bij Boulders Beach. De zuidelijke punt van het schiereiland – de omgeving van Kaap de Goede Hoop - is een verblijfplaats van een grote diversiteit aan wildsoorten, waaronder de zeldzame bontebok. Met enig geluk zijn hier in de maanden juli t/m oktober ook walvissen voor de kust te zien. Vanaf Kaapstad is het een uurtje rijden naar Stellenbosch. Stellenbosch is na Kaapstad de oudste stad in Zuid-Afrika en qua architectuur zeker zo aansprekend. Het centrum staat vol met monumentale Kaap- Hollandse, Victoriaanse en Gregoriaanse panden, veelal met rieten daken en in de schaduw van enorme eikenbomen. Maar dat is niet het enige, de naam Stellenbosch siert menig etiket van een goede fles wijn; dit is de streek van de beroemde Kaapse wijnen. Rond het stadje liggen de wijngaarden en je kunt overal in de omgeving een bezoek brengen aan één van de wijnboerderijen om wijn te proeven. Een laatste, spannende, optie is de zogenaamde shark dive waarbij je vanuit een kooi of vanuit de boot witte haaien kunt zien. Je hebt ook kans om tijdens de shark dive zeehonden, Jackass pinguïns, walvissen en dolfijnen te zien. De excursies naar Kaap de Goede Hoop en/of Stellenbosch zijn facultatief. Houdt er ook rekening mee dat wind, mist en regen in elk jaargetijde voor kunnen komen en dat zowel de kabelbaan bij de Tafelberg als de boot naar Robbeneiland dan niet in bedrijf zijn.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 24 Aankomst in Amsterdam

Terugvlucht naar Amsterdam.

Reacties op 'Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Het regent in Johannesburg (Dag 1)
Op weg naar Graskop (Dag 2)
Mist op de Panoramaroute (Dag 3)
Het Kruger Park (Dag 4)
Game drive door het Kruge.. (Dag 5)
Op weg naar Swaziland (Dag 6)
Wandeling door Shewula (Dag 7)
Noodweer in de nacht (Dag 8)
Nijlpaarden in St Lucia W.. (Dag 9)
Op weg naar de Drakensber.. (Dag 10)
Onweer in de bergen (Dag 11)
Buspech … (Dag 12)
Rotstekeningen van de Bus.. (Dag 13)
Wandelen naar de waterval (Dag 14)
Door de Karoo naar Graaff.. (Dag 15)
De kust bij Port Elisabeth (Dag 16)
De Robberg in Plettenberg.. (Dag 17)
De natte Tuinenroute (Dag 18)
De township van Knysna (Dag 19)
Overgewicht met Sinterkla.. (Dag 20)
Richting Kaapstad (Dag 21)
Kaap de Goede Hoop (Dag 22)
Kaapstad vanaf Table Moun.. (Dag 23)
Terug naar huis … (Dag 24)


Reisroute
Programma