Reisverslag Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho


Ga naar: Home  Lesotho  Swaziland  Zuid Afrika  Foto's


Zuid Afrika > De township van Knysna

Aan de ontbijttafel in de gemeenschappelijke ruimte hebben we prachtig uitzicht over de baai van Knysna. De zon schijnt vandaag en de vooruitzichten zijn prima. Om half negen worden we opgehaald op het parkeerterrein van het restaurant voor een rondtocht door de townships van Knysna.
Township
Cynthia is onze gids. Zij woont zelf ook in de township en kan ons veel over het dagelijkse leven vertellen. Zij heeft zich voor deze tocht gekleed in traditionele kledij. Ook heeft ze haar gezicht beschilderd. Deze tekens gaven vroeger aan dat iemand gehuwd is.
Met de bus rijden we het centrum van Knysna uit. Aan de randen van de stad staan grote townships met voornamelijk houten krotten. Cynthia legt uit dat er twee soorten bestaan. De formele en de informele townships. In de formele townships wordt grond toegewezen om een huis te bouwen. Ook wordt geprobeerd om water en elektriciteit te verstrekken. In de informele townships kan iedereen ruimte bebouwen. Ook worden in Knysna regeringshuizen gebouwd (Mandala huizen). Indien iemand minder verdiend dan 3000 Rand komt men in aanmerking voor een gratis huis van de overheid. We bezoeken een werkplaats van verstandelijk gehandicapten in de township. We maken een wandeling tussen de huizen door. Het is opvallend hoe vriendelijk en enthousiast de mensen reageren. Ik voel me wel bezwaard om foto’s te maken.
Baai van Knysna
Ik probeer het zo discreet mogelijk te doen. Even verderop bezoeken we een weeshuis. De kinderen komen ons enthousiast begroeten. Met de bus rijden we verder door de township. Of eigenlijk townships, want in Knysna zijn 14 verschillende townships. Ik vind het goed om te zien – hoe slecht de omstandigheden soms zijn – dat projecten lopen voor nieuwe huizen, sanitair en elektra. Er zit zichtbaar vooruitgang in. Na twee uur verlaten we de townships weer en worden in het centrum afgezet bij de boot naar de Featherbed.
Wij stappen als een van de eerste aan boord. Op het dak is een klein bovendek met tien stoelen. Snel nemen we bezit van dit dek. Met 120 mensen aan boord zit de boot praktisch vol met voornamelijk Amerikaanse toeristen. De boot vaart door de baai van Knysna. De baai is een binnenhaven. De doorgang naar zee is smal en alleen met vloed te bevaren. Voor schepen is het echter een zeer gevaarlijke doorgang. Wij gaan niet door de zeedoorgang, maar leggen aan bij het Featherbed Nature Park. We stappen over in een treintje en worden naar de top gereden.
Kustlijn Knysna
Vanaf de top start een wandeling door het natuurpark onder leiding van een gids. Dit laatste betekent meer dat de gids voorop liep. De groep is te groot om iets te vertellen. Vanaf de top hadden we mooi uitzicht over de baai en de kustlijn. We bezoeken de een rotspunt en de grotten bij het water. Uiteindelijk komen we uit bij het restaurant. Hier staat een compleet lunch buffet van visgerechten klaar. Daarna brengt de boot ons weer terug naar Knysna.
’s Middags wandelen we door Knysna. Schaffen cadeautjes aan in souvenirwinkeltjes en drinken een biertje aan de Waterfront. Terwijl wij in het zonnetje zitten, wordt voor ons een grote kerstboom opgetuigd en klinkt achter ons het “I’am dreaming of a white christmas”. Een vreemde gewaarwording bij meet dan 25 °C. We eten in het visrestaurant en wandelen ’s avonds terug naar het appartement. Tot elf uur blijven we napraten in de woonkamer.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Het regent in Johannesburg (Dag 1)
Op weg naar Graskop (Dag 2)
Mist op de Panoramaroute (Dag 3)
Het Kruger Park (Dag 4)
Game drive door het Kruge.. (Dag 5)
Op weg naar Swaziland (Dag 6)
Wandeling door Shewula (Dag 7)
Noodweer in de nacht (Dag 8)
Nijlpaarden in St Lucia W.. (Dag 9)
Op weg naar de Drakensber.. (Dag 10)
Onweer in de bergen (Dag 11)
Buspech … (Dag 12)
Rotstekeningen van de Bus.. (Dag 13)
Wandelen naar de waterval (Dag 14)
Door de Karoo naar Graaff.. (Dag 15)
De kust bij Port Elisabeth (Dag 16)
De Robberg in Plettenberg.. (Dag 17)
De natte Tuinenroute (Dag 18)
De township van Knysna (Dag 19)
Overgewicht met Sinterkla.. (Dag 20)
Richting Kaapstad (Dag 21)
Kaap de Goede Hoop (Dag 22)
Kaapstad vanaf Table Moun.. (Dag 23)
Terug naar huis … (Dag 24)


Reisroute
Programma