Reisverslag Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho


Ga naar: Home  Lesotho  Swaziland  Zuid Afrika  Foto's


Zuid Afrika > Door de Karoo naar Graaff Reinet

Het is de hele nacht flink door blijven regenen. Als om half zes de wekker afloopt, is het net droog en de eerste zonnestralen komen zelfs al door. Onder de douche hoor ik een auto voor de poort toeteren.
Wegen door de Karoo
Zou dit de bus zijn? Als ik even later de deur van onze kamer open doe, zie ik grote plassen voor de deur liggen. Direct komt iemand aangelopen om onze bagage op te halen. Hieruit concludeer ik dat de bus er inderdaad is. Als ik naar de ontbijtzaal loop, zie ik de bus en Hofard ook staan. Het bleek dat de bus niet eerder beschikbaar was en hij is de hele nacht doorgereden. Hij is om half zes aangekomen. Gerhardt is hier niet over te spreken. Hij besluit om het stuur van Hofard over te nemen zodra we weer in Zuid Afrika zijn. De bus is een stuk kleiner dan de vorige. Ook staan er aan één kant een enkele rij stoelen. Voor de bagage is een aanhangwagen aangekoppeld. Het past allemaal net.
We drinken een kop koffie en stappen in de bus. Gerhardt heef ontbijtpakketjes geregeld, die we in de bus nuttigen. Hofard rijdt de bus terug naar de grens. Ondanks dat het nog vroeg is, is het al behoorlijk druk op straat. Ook nu zwaaien veel mensen ons na. Even na half acht zijn we bij de grenspost. Dit is niet de grenspost bij de hoofdstad. Normaliter gaat deze post pas om acht uur open, maar we hebben geluk. Hij is al bemand. Ik krijg weer twee stempeltjes in het paspoort.
Kerk van Graaff Reinet
We gaan op weg naar Graaff Reinet. Een lange reisdag. Na ongeveer twee uur rijden stoppen we bij de Wimpy’s voor een koffie. Als we net binnen zitten breekt een flinke bui buiten los. De regen achtervolgt ons. Het regenwater loopt in een brede stroom over de parkeerplaats naar beneden. We rijden verder via Rouxville, Burgersdorp en komen rond één uur in Middelburg aan (en dan een andere Middelburg dan waar we de eerste dag ten oosten van Johannesburg geweest zijn). Het is nog honderd kilometer naar Graaff Reinet. Wat mij betref mogen we ook doorrijden. Zeker omdat de tijd in Graaff Reinet beperkt is. Maar ik heb het niet altijd voor het zeggen tijdens een groepsreis. We stoppen bij een klein restaurantje voor de lunch. Ik bestel een sandwich met patat. Het eten is prima, maar het duurt wel wat lang voordat iedereen eten heeft. Tegen half drie rijden we het laatste stuk door de Karoo richting Graaff Reinet.
Graaff Reinet was ooit de vierde stad van Zuid Afrika. De stad is ontstaan als een vooruitgeschoven bestuurspost van Kaapstad om het land beter te kunnen besturen. Het is niet verwonderlijk dat de huizen opgetrokken zijn in dezelfde oud Hollandse stijl als Kaapstad. De lodge ligt aan de rand van de stad op loopafstand van het centrum. Na een warm onthaal, wandelen we snel het stadje in. Het Reinet House wordt aanbevolen in de reisgids. We bezoeken dit museum met veel gebruiksvoorwerpen uit de 17de eeuw. We wandelen door het centrum naar de grijswitte Grootkerk, een neogotische kerk. Daarna lopen we weer terug om op tijd te zijn voor de excursie naar de Valley of Desolation. Met twee wagens rijden we naar het Karoo Nature Park.
Prachtige zonsondergang
In het park gaat de weg flink omhoog. We bereiken een uitzichtpunt, waar we een mooi uitzicht hebben over Graaff Reinet. Van boven af kun je goed het centrum zien liggen en de voormalige wijken opgezet voor de zwarten en de kleurlingen. Busk, onze gids geeft uitleg over de stad. Daarna rijden we door naar het uitkijkpunt over de Valley of Desolation. Steile rotspunten staan aan de rand van een eindeloze vallei. Op dit punt genieten we van de ondergaande zon. De zonsondergang is prachtig om te zien. Zoals al vaker deze reis, zijn we niet de enige reisgroep hier. Ook de OAD en SRC staan op dit uitkijkpunt. Wel is bijzonder dat het alleen maar Nederlanders zijn. Zou er verder niemand reizen? Op de terugweg worden we afgezet bij een restaurant in het centrum. Wandelend gaan we terug.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Het regent in Johannesburg (Dag 1)
Op weg naar Graskop (Dag 2)
Mist op de Panoramaroute (Dag 3)
Het Kruger Park (Dag 4)
Game drive door het Kruge.. (Dag 5)
Op weg naar Swaziland (Dag 6)
Wandeling door Shewula (Dag 7)
Noodweer in de nacht (Dag 8)
Nijlpaarden in St Lucia W.. (Dag 9)
Op weg naar de Drakensber.. (Dag 10)
Onweer in de bergen (Dag 11)
Buspech … (Dag 12)
Rotstekeningen van de Bus.. (Dag 13)
Wandelen naar de waterval (Dag 14)
Door de Karoo naar Graaff.. (Dag 15)
De kust bij Port Elisabeth (Dag 16)
De Robberg in Plettenberg.. (Dag 17)
De natte Tuinenroute (Dag 18)
De township van Knysna (Dag 19)
Overgewicht met Sinterkla.. (Dag 20)
Richting Kaapstad (Dag 21)
Kaap de Goede Hoop (Dag 22)
Kaapstad vanaf Table Moun.. (Dag 23)
Terug naar huis … (Dag 24)


Reisroute
Programma