Reisverslag Dubai en Oman


Ga naar: Home  Oman  Verenigde Arabische Emiraten  Foto's


Oman > De grote Sultan Qaboos moskee

Vandaag staat er een facultatieve excursie op het programma naar de hoofdstad Muscat. Om acht uur word ik opgehaald. Walkhim is vandaag niet aanwezig, Aymen wel. Een andere chauffeur rijd mij in een uurtje naar de Grand Sultan Qaboos Moskee. De imposante moskee is gebouwd tussen 1995 en 2001. Het bouwwerk is voorzien van veel marmer.
Sultan Qaboos Grand Moskee
Aymen leidt mij naar binnen. De vrouwen moeten voor het bezoek een hoofddoek dragen. Eerst bezoek ik de vrouwengebedsruimte. Daarna kom ik in de moskee zelf. Ik ben onder de indruk van de inrichting van de moskee met in het midden een indrukwekkende kroonluchter. Alleen het kleed al heeft miljoenen gekost. Speciaal voor de niet-gelovigen bezoekers is er een blauw tapijt uitgerold. Hier mag ik niet naast komen. Rond de moskee bekijk ik de wasruimtes, de centrale ingang en het parkje rond de moskee. De Grand Sultan Qaboos moskee is met de vijf minaretten verreweg de grootste moskee van Oman. Ik ga verder naar Muscat. Muscat bestaat eigenlijk uit drie districten. Oud-Muscat ingeklemd tussen de bergen en met het paleis van de Sultan, in Muttrah ligt de haven en de souq en tenslotte in Ruwa ligt meer het handelscentrum. Ik bezoek allereerst de vismarkt van Muttrah. Grote vissen worden met kruiwagens naar binnen gereden, gewogen en verkocht. Even verderop loop ik de overdekte souq in. Het is gemakkelijk verdwalen in de smalle straatjes met winkeltjes.
Paleis Muscat
Verschillende kooplui proberen hun goederen te slijten. Aan de rand van de souq onder het Muttrah Fort bestel ik een fris. In oud-Muscat, tussen de rotsen, bezoek ik het Oman museum. Een verzameling van klederdrachten, wapens en Omaanse gebruiken. Tenslotte wandel ik over het enorme plein voor het paleis van de Sultan. Het paleiscomplex neemt een groot deel van oud-Muscat in beslag. De Sultan gebruikt dit paleis alleen voor officiële gebeurtenissen. Hij woont hier niet. Rond half drie ben ik weer terug in Al Sawadi. Hier neem ik afscheid van Aymen en bedank hem met een fooi. Walkhim rijdt mij morgen terug naar Dubai. Ik bedank hem vooral voor zijn enthousiaste uitleg over Oman. Aan het einde van de middag wandel ik naar het strand en neem een duik in het zeewater. Het zeewater is eigenlijk te warm om lekker te zwemmen. Ik verruil de zee voor het zwembad.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Dubai en Oman':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Op weg naar Dubai (Dag 1)
Aan de voet van de Burj K.. (Dag 2)
De hotsprings van Oman (Dag 3)
De veemarkt van Nizwa (Dag 4)
'Dune Bashen' in de woest.. (Dag 5)
De prachtige Oase Wadi Ba.. (Dag 6)
Langs de kustweg naar Mus.. (Dag 7)
De grote Sultan Qaboos mo.. (Dag 8)
Dineren in de Dubai Burj .. (Dag 9)
Weer thuis (Dag 10)


Reisroute
Programma