Reisverslag In de ban van de Voodoo


Ga naar: Home  Benin  Togo  Foto's


Togo > Waar zal ik slapen vannacht?

Even over half drie check ik in op de luchthaven Schiphol voor een vlucht naar Lomé in Togo via Casablanca in Marokko. Aan het inchecken gaat een flinke historie vooraf. Twee weken geleden ontving ik de elektronische tickets. Tot mijn verbazing bleek de vlucht vanuit Brussel te vertrekken. Bij navraag bij de reisorganisatie bleek dat alle reizen vanaf Amsterdam vertrokken, behalve deze. Als ik heel goed gezocht had op de site had ik het ook kunnen vinden … Zucht! Ik heb mijn verlies genomen en een treinretour naar Brussel aangeschaft. In het weekend voor de reis sloeg koning winter toe. Vijftien tot twintig centimeter sneeuw en temperaturen tot min tien, ontregeldEN het verkeer, het spoor en de luchtvaart. Ik besloot om extra tijd te nemen voor mijn treinreis en vier uur eerder te vertrekken, boven op de drie uur voor de vlucht. Ik had tenslotte een avontuurlijke reis geboekt. In de loop van de maandag bleek de Belgische luchthaven door haar ontdooiingvloeistof heen te zijn en vluchten konden niet meer gegarandeerd worden tot woensdag. Wat nu?
Het stadje Bassar in Togo
Persoonlijk vertrouwde ik er op dat de inkomende vlucht uit Casablanca zonder al te veel problemen weer terug kon vliegen, maar ik bereidde me voor op een overnachting op de luchthaven van Brussel, eventueel in Casablanca als ik de aansluiting zou missen en misschien toch in Togo. ’s Avonds werd ik gebeld door Sawadee. Uit voorzorg is de vlucht naar Casablanca omgeboekt naar Amsterdam. Of ik bezwaar had? Ik dookk met een gerust en veilig gevoel mijn bed in.

Met een half uur vertraging stijgt vlucht AT 835 van Royal Air Maroc op richting Casablanca. Geen noemenswaardige vertraging om zorgen over te maken voor de vervolgvlucht. Onderweg lees ik de geschiedenis van Togo en praat met de reizigers naast me over Marokko. Met name boven Marokko is er veel turbulentie en de landing verloopt uiterst wiebelend. Op de luchthaven van Casablanca regent het pijpenstelen met af en toe een flinke onweersflits.
De tweede vlucht loopt aanzienlijk meer vertraging op.
Kinderen van Togo
Het controleren van de handbagage duurt zo lang, dat op het oorspronkelijke vertrektijdstip nog eenderde van de reizigers niet gecontroleerd is. Een prima gelegenheid om alvast kennis te maken met de reisgenoten op deze reis. In het vliegtuig val ik al snel in slaap. Ik heb daardoor nauwelijks door dat we met anderhalf uur vertraging opstijgen richting Lomé. Het is inmiddels rond middernacht. Om half vier ‘s nachts – het is hier een uur vroeger dan in Nederland – landen we in Lomé. Ik passeer de douane en haal mijn reistas van de bagageband. Het blijkt dat twee koffers niet meegekomen zijn van reisgenoten. Anani, onze Togolese reisbegeleider, helpt bij het invullen van het claimformulier. Anani heeft enkele jaren en Nederland gewoond en spreekt prima Nederlands. Terwijl wij voor het luchthaven gebouw wachten, valt het mij op hoe warm het nog is, zo midden in de nacht. Wat een overgang met de sneeuw in Nederland. Als we uiteindelijk naar het hotel rijden in Lomé, begint het leven buiten al weer voorzichtig op gang te komen. Rond vijf uur arriveren we in het Napoleon Lagune Hotel. Een prima hotel met een gezellige binnenplaats, zwembad en bar. Ik neem snel een douche op de kamer. Jammer dat ik deze kamer met balkon maar zo kort kan gebruiken. Ik zet mijn wekker en kruip het bed in om toch nog even twee uur slaap mee te pakken. Buiten wordt het al licht.


Volgende  

Reacties op 'In de ban van de Voodoo':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Waar zal ik slapen vannac.. (Dag 1)
Kennismaken met de stad L.. (Dag 2)
De voodoopriester en de v.. (Dag 3)
Een dansoptreden op kerst.. (Dag 4)
“Jové, Jové” (Dag 5)
De vuurdans bij de Tem-st.. (Dag 6)
De ijzer hoogovens van Ba.. (Dag 7)
Rondwandeling door Djamdé (Dag 8)
Beklimming van Mount Kaby.. (Dag 9)
Een Djembé als souvenir (Dag 10)
Oudjaar tussen de Beninez.. (Dag 11)
Een kijkje bij de Somba s.. (Dag 12)
Ontmoeting met het stamho.. (Dag 13)
Met de kinderen zingen in.. (Dag 14)
Van noord naar zuid Benin (Dag 15)
Bezoek aan het paleis van.. (Dag 16)
De Koning van Ketou (Dag 17)
Slapen in een paalwoning .. (Dag 18)
Slavenroute naar ‘Porte.. (Dag 19)
Een lokale pizza eten in .. (Dag 20)
Voodoofestival van Quidah (Dag 21)
Afscheid van Lomé (Dag 22)
Past de Djembe of past ie.. (Dag 23)


Reisroute
Programma