Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Zijderoute


--------------------------------------------------------------------------------

Dag 1: Vertrek Amsterdam/Brussel - Aankomst Ankara (Turkije)

Je vliegt naar Ankara, de huidige hoofdstad van Turkije. Op het vliegveld word je afgehaald door je reisbegeleid(st)er, die je naar het hotel brengt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 2: Ankara

Vrije dag. Vandaag heb je alle tijd om de stad te ontdekken; dat kan op eigen gelegenheid of met een georganiseerde optionele stadstour per bus. Het was Atatürk die besloot Ankara, tot dan toe een kleine onbeduidende stad, in 1923 tot hoofdstad uit te roepen. Ankara is hèt symbool van de seculiere staat die Atatürk heeft willen stichten. Zijn praalgraf van absurde afmetingen is dan ook een soort van bedevaartsoord, waar je altijd grote aantallen schoolklassen en groepen militairen zult aantreffen, die een les hedendaagse geschiedenis krijgen. In het aangrenzende Atatürk Museum de persoonlijke bezittingen van Atatürk en giften van staatshoofden tentoongesteld. Behalve deze plek, is het Museum van Anatolische Beschavingen één van de belangrijkste, en niet te missen, bezienswaardigheden. Het is ondergebracht in een 15de eeuwse Osmaanse bedesten (overdekte markt) en huisvest een buitengewone en unieke collectie Paleolithische, Neolithische, Hittitische, Frygische, Urartische en Romeinse (kunst)voorwerpen. Daarnaast is het oude gedeelte van Ankara, Ulus, leuk om doorheen te zwerven. Het uitzicht vanaf de muren van de Citadel is panoramisch, je ziet goed hoe omvangrijk Ankara is. Een goede gelegenheid om te acclimatiseren. Tegen de avond gaat iedereen flaneren in het grote Genclikpark. Er is een soort van Lunapark met kermisattracties en verder stikt het er van de ('s avonds verlichte) fonteinen, theetuinen en eethuisjes. Misschien wil je hier je eerste waterpijp met zoete tabak in een fruitsmaakje proberen? Terrasjes, restaurants en uitgaansgelegenheden vind je ook in het mondaine nieuwe centrum van de stad rond de metrohalte Kizilay. Hier vind je 's avonds ook de vele studenten die de stad rijk is.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 3: Ankara - Cappadocië

Van Ankara rijden we over een goede weg zuidwaarts naar Cappadocië. De geschatte reistijd is 4 à 5 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte (320 km). Eenmaal aangekomen in het gezellige Göreme in het hart van Cappadocië installeer je je in het hotel. De streek Cappadocië is bekend vanwege zijn bizarre landschapsvormen. Ooit werd het landschap beheerst door drie vulkanen, die je nu nog in het landschap herkent, maar al lang niet meer actief zijn. De vulkanen hebben het omliggende land bedekt met een dikke laag as, dat zich verdicht heeft tot tufsteen. Daar bovenop werd het veel hardere basalt afgezet en erosie leidde ertoe dat er een bizar landschap ontstond in een rijke kleurenschakering. Op diverse plaatsen zie je de beroemde 'schoorstenen', tufstenen kegels met een stuk basalt op de top, balancerend in een wankel evenwicht. Het tufsteen is relatief zacht zodat er makkelijk grotten in gemaakt konden worden. Van oudsher leefden daar mensen in. Er zijn zelfs hele ondergrondse steden ontstaan, waar enige duizenden mensen in konden wonen en zich verscholen in gevaarlijke tijden. In tijden van nood maakten christenen in grotten hun kerken, die uitbundig met fresco's gedecoreerd werden. Ook hiervan vind je er veel in deze buurt terug, onder andere in het Openluchtmuseum van Göreme. Om te kunnen genieten van de zonsondergang kun je een uitzichtpunt boven het dorp Göreme beklimmen. Het panorama over het landschap is schitterend.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 4: Cappadocië

Vrije dag. Je kunt kiezen voor een vroege optionele ballonvaart. Bizarre rotsformaties in vele tinten roze, bruin, geel, rood, oranje en wit glijden onder je langs bij de opkomende zon. Een prachtige ervaring! Voor wie wil staat er vanuit Göreme na het ontbijt een optionele wandeltocht in Cappadocië op het programma. Je gaat dan een halve dag wandelen onder leiding van een lokale gids. Onderweg geniet je van fraaie uitzichten en de buitenissige rotsformaties in wonderlijke kleuren. Daartussen druiven- en meloenveldjes, veel bloemen en fruitbomen. Onderweg kom je af en toe een boer op een ezelkar tegen. Je bekijkt enkele verscholen rotskerkjes en uiteraard worden er regelmatig pauzes ingelast om je kans te geven het kleurige landschap op je in te laten werken. Op deze wijze zie je plaatsen waar anderen niet komen. Het enige wat je zelf hoeft te dragen is je dagrugzakje met een fles water, je camera en hetgeen je verder onderweg denkt nodig te hebben. Je kunt de middag in Göreme zelf naar eigen inzicht invullen. Het dorpje zelf is vrij toeristisch en telt tal van restaurants en terrasjes waar het lekker ontspannen is. Je kunt je eerste souvenirs inslaan, maar ook de omgeving verder gaan verkennen. Enkele opties? Je kunt per taxi naar het dorp Uçhisar dat op een rots is gebouwd die hoog boven de omgeving uitsteekt, hiervandaan kun je de hele streek overzien. Zelve is een dorp uitgehakt in de rotsen, tegenwoordig verlaten en omgetoverd tot Openluchtmuseum. Ook Göreme zelf heeft een Openluchtmuseum. En uiteraard zijn er diverse andere wandelmogelijkheden in de omgeving van je hotel. ’s Avonds zoek je een lekker restaurantje op, om te genieten van een uitgebreide Turkse maaltijd. Zoals je wilt met Turks bier of een paar glaasjes raki.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 5: Cappadocië – Nemrut Dagi - Kahta

Vanuit Cappadocië reis je al vroeg over de Centraal-Anatolische hoogvlakte richting Kahta. Het is een lange, maar mooie rit over een goede weg. De geschatte reistijd is vandaag 8 uur (520 km). Je brengt een bezoek aan één van de meest indrukwekkende monumenten van Turkije, Nemrut Dagi (de berg Nemrut). In 1888 werd hier een grote archeologische ontdekking gedaan; een Osmaanse geoloog vond een twee meter hoog stenen hoofd. Pas in de jaren '50 van de twintigste eeuw werden de opgravingen goed ter hand genomen. Inmiddels zijn er meerdere meer dan levensgrote beelden gevonden. Alle hoofden zijn van hun rompen gevallen, waarschijnlijk ten gevolge van aardbevingen. Nu staan ze los in het landschap, een spectaculair gezicht. De beelden horen bij een heiligdom dat gebouwd werd door Antiochus (die zichzelf als god zag), zoon van Mithridates. Zij hadden hier hun eigen onafhankelijke koninkrijkje gesticht, het Rijk van Commagene, dat niet erg lang bestaan heeft (van circa 163 voor Christus tot 72 na Christus) en waarover ook weinig bekend is. Het Rijk van Commagene spande samen met de Pathanen tegen de Romeinen en dat was dan ook het einde van hun rijkje. Maar hun nalatenschap is nog steeds indrukwekkend. In de omgeving van Nemrut Dagi zie je diverse restanten van tempels, grotten die dienst deden als gevangenis en een prachtig stenen reliëf waarop koning Antiochus en de held Heracles elkaar een hand geven. Op de bergtop zie je de kolossale stenen hoofden van koning Antiochus, de godin Commagene en de goden Zeus (Oromasdes), Apollo (Mithras) en Heracles (Artagnes). De gebarsten structuur van hun gezichten wordt verzacht door de warme stralen van de ondergaande zon. Oorspronkelijk zaten deze goden hier op tronen vanwaar zij uitkeken op het Rijk van Commagene. We blijven op de top tot de zon onder is, een machtig mooi panorama. Een beetje surrealistisch zelfs. Wel is het meestal koud hierboven, zelfs in de zomer. Je bevindt je immers op 2150 meter hoogte. Zorg dat je een goede trui bij je hebt. Het bezoek aan Nemrut Dagi is inbegrepen in je reissom, het entreegeld is niet inbegrepen. Je overnacht in het stadje Kahta.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 6: Kahta - Atatürk Stuwmeer - Sanliurfa

We rijden via de zuidzijde van het Atatürk Stuwmeer richting Kahta. De imposante stuwdam is in de periode 1983-1990 gebouwd in de rivier Eufraat en geopend in 1992. Hij voorziet een flink deel van het land van zowel elektriciteit als water. De rit eindigt vandaag in Sanliurfa (circa 3 uur rijden; 150 km). Sanliurfa betekent letterlijk het 'Glorieuze Urfa'. Deze eervolle naam kreeg de stad rond 1973. Aanleiding was dat buurstad Antep het voorvoegsel 'Gazi' verwierf, 'Oorlogsheld'. Dit werd Antep toegekend voor de eervolle strijd die het rond 1920 had gevoerd tegen de oprukkende Fransen. Uiteraard leverde dit scheve ogen op in Urfa. Om politieke redenen werd haar dus ook maar een eretitel toegekend, 'Sanli' dus. Maar Sanliurfa is een prachtige stad, en het voorvoegsel 'Glorieus' misstaat haar niet. Sanliurfa is de eerste Koerdische stad op de route. De bedrijvige bazaar van Sanliurfa is bijzonder kleurrijk. Koperwaren, sieraden, huishoudelijke artikelen, waterpijpen en stoffen worden aan de man gebracht. Er zijn verschillende naaiateliers waarvan de kleding in de winkeltjes wordt verkocht, houtbewerkers en smeden zijn aan de arbeid. Er lopen waterverkopers en er zijn tal van restaurants waar de kebab hangt te roosteren. Op terrasjes spelen mannen een spelletje rummikub of triktrak. De Gümrük Han-karavanserai (1562) vormt het mooie middelpunt van de bazaar. Sanliurfa heeft een lange geschiedenis, men claimt zelfs dat de profeet Abraham hier geboren zou zijn. Je kan dan ook zijn geboortehuis, nu onderdeel van de Halil-ür Rahman-moskee, bezoeken. Deze moskee maakt onderdeel uit van een heel complex van moskeeën en Koranscholen in het hart van de stad. Het geheel is recent prachtig gerestaureerd, zeer uitzonderlijk. 's Avonds treft de lokale bevolking elkaar op deze plek op de theeterrassen aan de rand een kunstmatige visvijver. De karpers die hier zwemmen worden als heilige vissen beschouwd. Boven deze plaats torent weer een klassieke burcht uit.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 7: Sanliurfa

Vrije dag. Het grootste deel van de tijd ben je waarschijnlijk kwijt met de markt en de terrassen bij de vijver met de heilige vissen. Een relaxt dagje. De markten en de bazaar worden bezocht door mensen uit de wijde omtrek, veelal Koerden natuurlijk. Je ziet dan ook op straat een grote diversiteit aan lokale klederdrachten. De vrouwen zijn heel kleurrijk, de mannen zien er met hun wijde broeken, colbert, vest en hoofddoek heel voornaam uit. Er wordt in van alles gehandeld, groente en fruit, kachels en serviesgoed. Ondertussen kun je op straat je schoenen laten poetsen. Tegen de avond worden overal op straat de barbecues opgestookt en de kebabs gegrild. Het ruikt er dan heerlijk.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 8: Sanliurfa - Diyarbakir

Je reist verder (200 km / circa 3 uur) naar Diyarbakir, de hoofdstad van Turks Koerdistan. Dit is het stroomgebied van de Tigris. Diyarbakir, ligt op een hoog punt in een bocht van deze beroemde rivier. De oude stad waar je verblijft, wordt omringd door een imposante zes kilometer lange zwart-basalten stadsmuur. De Tigris zelf blijkt maar een klein riviertje te zijn hier, mede door de dammen die er stroomopwaarts in gelegd zijn. Diyarbakir is een hoofdzakelijk Koerdische stad, en heeft een heel eigen atmosfeer, anders dan alle andere steden. Diyarbakir wordt beschouwd als de (officieuze) hoofdstad van Turks Koerdistan. Het is bekend dat het jarenlang erg onrustig is geweest in deze regio. Feitelijk was het zelfs niet mogelijk hier als toerist veilig rond te reizen. Dat is nu veranderd, je kunt zien dat men weer aan de toekomst durft te denken. Wil je even ontspannen na de rit, wandel dan naar de karavanserai Hassan Pasja Hani. Deze voormalige herberg uit de 16de eeuw is een mooi gerestaureerd gebouw met souvenirwinkels, cafeetjes en restaurants waar toeristen en hippe Turken de dienst uitmaken. Tijd voor een kopje thee en/of een waterpijp? Diyarbakir is een aangename stad om doorheen te zwerven. Centraal in de oude stad ligt de Ulu Camii, de Oude Moskee, die nog het meest lijkt op die uit Damascus. Een duidelijk teken van de Arabische invloeden waaraan Diyarbakir altijd heeft blootgestaan. Het is de vijfde heilige moskee van de islamitische wereld en een van de oudste van Anatolië. Achter de toegangspoort bevindt zich de binnenplaats met een grote gebedshal en arcaden in twee verdiepingen. Er zijn rijkversierde zuilen en kapitelen afkomstig uit Romeinse en Byzantijnse gebouwen. Oude mannen zitten in de schaduw en bespreken de ‘belangrijke zaken van de wereld’. Vlakbij ligt de Syrisch-orthodoxe Kerk van de Maagd Maria (Meryem Ana Kilisesi), waar het binnen naar wierook ruikt. De oude stad wordt omringd door een imposante zes kilometer lange zwartbasalten stadmuur. Naar verluid is dit na de Chinese Muur de langste en hoogste aaneengesloten muur ter wereld. Het grootste deel van de muur verkeert in goede staat. Je kunt een flink eind over de tien tot twaalf meter hoge muur wandelen. Hij dateert uit de vroege Byzantijnse periode, al in de vierde eeuw werd er onder Constantijn de Grote met de bouw begonnen. De markten en de bazaar worden bezocht door mensen uit de wijde omtrek, veelal Koerden natuurlijk. Je ziet in Diyarbakir een grote diversiteit aan lokale klederdrachten. De vrouwen zijn heel kleurrijk en de mannen zien er met hun wijde broeken, colbert, vest en hoofddoek heel voornaam uit. Elk straatje van de bazaar is gewijd aan een ander product: hout, ijzer en koper, textiel, schoenen, groente en fruit, kaas en yoghurt, kachels en serviesgoed. Her en der worden nog oude ambachten beoefend, je ziet houtbewerkers, ijzersmeden en koperslagers. Ondertussen kun je op straat je schoenen laten poetsen. Tegen de avond worden op straat de barbecues opgestookt en de kebab gegrild. De kruidige geur vult de straten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 9: Diyarbakir - Van

Een mooie route voert je vandaag naar Van (379 km / circa 5 uur). De rit gaat eerst door de ‘graanschuur’ van Turkije, een golvend vruchtbaar landschap met roodbruine aarde en onmetelijke graanvelden. Tot Tatvan stijgt de weg en kronkelt zich door smalle valleien. De weg leidt langs de zuidoever van het Van-meer, met regelmatig zicht over de blauwe vlakte, de bergen en groene velden met kuddes schapen en geiten. Een prachtig gezicht, vooral in de zinderende zomerhitte. Van is een echte handelsstad die het vooral moet hebben van de handel met Iran. De stad zelf heeft niet zoveel indrukwekkende bezienswaardigheden, maar de sfeer is er prima. Op de drukke bazaar brengen de boeren uit de omgeving, vooral Koerden, hun groente en fruit aan de man. Met enig geluk ontdek je ergens de bijzondere Van-kat, een spierwitte poes met één blauw en één geel oog!
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 10: Van / Excursie Akdamar

Vrije dag. In de omgeving van Van is veel interessants te zien. Je kunt vandaag deelnemen aan een optionele gecombineerde excursie naar het eiland Akdamar en de burcht van de stad Van. In het dorpje Geva? scheep je hierbij in voor een boottochtje over het Van-meer (Van Gölü). Dit grootste meer van Turkije heeft een oppervlakte van ruim 3700 km² en wordt omringd door hoge bergen van wel 3000 tot 4000 meter. Het meer ontstond door een uitbarsting van de vulkaan Nemrut Dagi (niet te verwarren met zijn naamgenoot bij Kahta, waar we eerder deze reis zijn geweest). Lava vormde een dam rond een groot dal dat volstroomde met smeltwater uit de bergen, dat vervolgens geen kant meer op kon. Het meer bevat een hoog gehalte alkali en natriumcarbonaat, dus veel soda, en is daardoor visarm. Het doel van onze boottocht is Akdamar, een verlaten eilandje met de Armeense Kerk van het Heilige Kruis uit de tiende eeuw als belangrijkste attractie. De kerk wordt bekroond door een typische hoekige centrale koepel en heeft zandstenen buitenmuren waarop afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament te zien zijn. Na enig speuren ontdek je David en Goliath, Adam en Eva, Jonas en de walvis. Binnen zijn Armeense fresco’s te zien. Daarna bezoek je de hooggelegen burcht van Van, met zijn deels vervallen lemen torens en muren. Erg mooi, zeker met het uitzicht over de stad en het meer. De lokale bevolking komt net als wij aan het eind van de middag hier naartoe om te genieten van de wat koelere lucht en het uitzicht. Aan de voet van de burcht tref je trouwens nog een tombe aan van Abdurrahman Gazi, een lokale heilige. Dit graf wordt vooral bezocht door vrouwen die graag kinderen willen krijgen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 11: Van – Muradiye Waterval - Dogubeyazit

Het is 235 km van Van naar Dogubeyazit, circa 3 uur rijden. Onderweg maak je een stop bij de watervallen van Muradiye (Muradiye Selalesi), die zich over een breedte van enkele tientallen meters naar beneden storten. Het entreegeld is niet inbegrepen. Met zijn 5137 meter torent de berg Ararat hoog boven het landschap uit. Geen wonder dat deze berg een rol speelt in vele mythen en sagen. Het bekendst is natuurlijk het verhaal dat de Ark van Noach hier zou zijn gestrand. Er zijn minimaal twee plekken hier in de buurt waar men zegt sporen te hebben gevonden van de Ark. In de middag strijken we neer in Dogubeyazit. Hier bezoek je het schitterend gelegen Ishak Pasha Saray (het entreegeld is niet inbegrepen). Dit is een paleis dat in de 17de en 18de eeuw gebouwd is door een Koerdisch stamhoofd. Binnen de poorten van het paleis kun je de moskee en enkele van de 366 kamers bezichtigen, zoals de eetzaal, de harem, de hammam en de keuken. Maar alleen het uitzicht hiervandaan op het omliggende land en de berg Ararat, zeker bij ondergaande zon, maakt het bezoek al meer dan de moeite waard. In de avond struinen vele Iraniers de straten van Dogubeyazit af naar TV's, satellietschotels, en andere handelswaar die ze in Iran goed kunnen verkopen. Iran ligt immers slechts een steenworp hiervandaan, een voorproefje dus op wat komen gaat.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 12: Dogubeyazit - Tabriz (Iran)

Onze eerste kennismaking met Iran zal Tabriz zijn. De route ernaartoe is prachtig (366 km / circa 5½ uur, tijd is mede afhankelijk van de tijd die de grensformaliteiten in beslag nemen). De woeste natuur, besneeuwde bergtoppen en kundig gebouwde bergdorpen creëren een heel speciale sfeer. De temperatuurverschillen zijn immens, in de zomer loopt de temperatuur op tot 40°C, terwijl het in de winter overdag streng kan vriezen (-20°C). In deze regio trekken nog veel nomaden rond. Afhankelijk van het seizoen kun je onderweg hun tentenkampen zien liggen, en grote kuddes schapen of geiten stofwolkentrekkend over de vlakte zien schuiven. Tabriz is de centrale stad in het noordwesten van Iran. Het straatbeeld zal hier even wennen zijn: daar waar in Turkije hoofddoekjes eigenlijk bij wet verboden zijn, zijn ze hier bij wet verplicht. Tabriz is een drukke universiteitstad, maar is vooral beroemd om haar geknoopte tapijten. Liefhebbers van tapijten kunnen hun slag slaan in de levendige vijftiende eeuwse bazaar. De Masjed-e Kabud (Blauwe Moskee) is een bezoek waard vanwege de bijzondere kleurencombinatie van de tegels. Zoals de naam aangeeft is het resultaat van deze mengeling aan kleuren een blauwe gloed over de moskee. In het oosten van de stad ligt de Bagh-e Melli, een mooi aangelegde tuin met een vijver waar je, samen met Iraanse families, even kunt uitblazen. Mocht je nog energie over hebben, dan is een bezoek aan de Armeense kerk ook zeker aan te raden. Omdat je tijd in Tabriz beperkt is, zul je een keuze moeten maken in wat je wilt zien en doen. Gelukkig blijf je nog een tijdje in Iran!
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 13: Tabriz - Kandovan - Takab

Vandaag reis je naar Takab (320 km / circa 5 uur). Onderweg stop je eerst in Kandovan, een pittoresk dorpje dat tegen een karakteristiek karstgebergte is aangebouwd. De door wind en water gevormde grillige tufstenen rotsen, met ook daarin woningen, steken steil uit boven het omliggende platteland, Kandovan heeft wellicht iets weg van het Turkse Cappadocië. In Kandovan tref je het Iraanse leven in zijn meest ongekunstelde gedaante aan. Je overnacht in Takab, een klein Koerdisch provinciestadje. Ook hier bevind je je op het platteland, met alle handel en wandel die daarbij hoort.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 14: Takab - Takht-e-Soleyman - Sanandaj

Voordat je naar Sanandaj rijdt, breng je eerst een bezoek aan Takht-e-Soleyman, de Troon van Salomon. Volgens de overlevering is dit de geboorteplaats van de profeet Zarathustra, de grondlegger van het Zoroastrisme. Tijdens de Sassanidische periode was hier een zeer belangrijk religieus centrum waar een van de drie heilige vuren van de Zoroastriërs, het vuur van de krijgers, brandde. Op een heuvel bij een kratermeer zijn de resten van het Sassanidische paleis en de Vuurtempel te zien. Het entreegeld voor Takht-e-Soleyman is niet inbegrepen in je reissom. 's Avonds na aankomst maak je voor het eerst kennis met de sfeervolle bazaar van Sanandaj. De reisduur voor vandaag is circa 2 uur (180 km).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 15: Sanandaj

Vrije dag. Sanandaj is één van de meest 'Koerdische' steden in Iran. Hier vind je geen belangrijke opgravingen of toonaangevende musea, maar kom je direct in contact met de etnische verscheidenheid van Iran. Het zal je direct opvallen, dat de sfeer in deze plaats heel anders is dan in de plaatsen die je al eerder hebt bezocht. Hier wonen (gevluchte) Koerden uit Irak en Turkije samen met de Iraanse Koerden. 's Avonds flaneren hele families gekleed in hun traditionele kleding door de straten. De bazaar wordt druk bezocht en op iedere hoek van de straat wordt handel gedreven. In een afgelegen hoek vind je een schiettent waar je met niet gering materieel je geluk kunt wagen. Ook de ligging van de plaats is schitterend. Aan alle kanten doemen hoge, woeste bergen op.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 16: Sanandaj - Takht-e-Bustan - Bisotun - Hamadan

Op weg naar Hamadan bezoek je eerst Kermanshah. Deze stad heeft een lange geschiedenis achter de rug. Reeds in het verre verleden was het een belangrijke karavaanstad op de weg tussen Teheran en Bagdad. Nu is deze stad bij archeologen vooral bekend door de rotsreliëfs van Takh-e-Bustan en Bisotun. De reliëfs van Takh-e-Bustan zijn een populaire plaats om op vrijdag te gaan picknicken met familie of vrienden. Nadat je de Sassanidische reliëfs die hier zijn uitgehouwen in de rotsen hebt bezocht, kun je in een van de vele restaurantjes wat eten en drinken. Op weg naar Hamadan maak je vervolgens een korte stop bij de reliëfs van Bisotun. Het belangrijkste reliëf dateert van 520 voor Christus en is op zestig meter hoogte in een steile rots uitgebeiteld. Hier wordt afgebeeld dat de Archaemenidische koning Darius de Eerste afrekent met de magiër Gaumata en andere troonpretendenten. Het entreegeld voor Takh-e-Bustan en Bisotun zijn niet inbegrepen in de reissom. Ook landschappelijk heeft deze reisdag veel te bieden. De regio is bergachtig en we zullen een hoge bergpas van drieduizend meter oversteken. In het begin van de avond kom je aan in Hamadan. De reisduur voor vandaag is circa 5 uur (325 km).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 17: Hamadan - Ghom - Kashan

Het is ongeveer 6 à 7 uur (410 km) rijden naar het oasestadje Kashan. Onderweg bezoek je de heilige stad Ghom, waar het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza, gevestigd is. Al van ver schitteren de gouden koepel en sierlijke minaretten van het mausoleum je tegemoet. In het schrijn van het mausoleum mogen niet-moslims niet komen. Soms is het wel toegestaan de binnenplaats te bezoeken. Ook van buiten is het mausoleum zeer indrukwekkend. Het wordt geflankeerd door winkeltjes die souvenirs, bidsteentjes, sjaals en de lokale zoete specialiteit, Sohan (koekjes met pistachenoten en saffraan) verkopen. Alle vrouwen gaan in Qom volledig bedekt in een wijde zwarte chador of manteau. Alleen het gezicht en de handen zijn nog zichtbaar. Van vrouwelijke toeristen wordt hier hetzelfde verwacht. In Ghom is de belangrijkste theologische universiteit van Iran gevestigd. Ook Khomeini heeft hier gestudeerd. Je zult direct opmerken dat religie in deze stad een zeer grote stempel drukt op het dagelijks leven. Aan het einde van de middag kom je, na een busrit van nog twee uur, aan in Kashan. De heldere, droge lucht maakt Kashan een ideale plaats voor astronomen. Het verhaal gaat, dat vanuit deze stad de ‘Wijzen uit het Oosten’ vertrokken, nadat ze een ster gezien hadden die naar hun mening moest wijzen op de geboorte van een machtige koning, Bethlehem dus. Een andere traditie vertelt hoe zij uiteindelijk naar Keulen reisden, waar nog altijd hun beenderen in een drievoudige gouden kist liggen, in het koor van de Dom. Van de Wijzen uit het Oosten zul je in Kashan echter weinig merken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 18: Kashan

Vrije dag. In het centrum van Kashan kun je te voet de meeste bezienswaardigheden bereiken. Bezienswaardig zijn de vrijdagsmoskee Aqo Bozorg met een medresse (Koranschool) en drie rijke koopmanshuizen, het Khan-e Abbassian, Khan-e Tabatabiyeh en Khan-e Borujerdino. Allemaal gebouwd in de Qajarperiode (1779-1921). Stuk voor stuk mooi en verschillend van elkaar, maar ze stralen allemaal luxe en verfijning uit en getuigen van rijkdom door de handel langs karavaanwegen. Schaduwrijke binnenplaatsen met vijvers en rozenstruiken, trappenhallen die de salons en verblijven over verschillende etages verdelen, gekleurde ruiten en spiegelversieringen, en plafonds met sierlijke ornamenten van dieren en mensen, iets wat heel onislamitisch overkomt. Bekijk in het centrum ook zeker de Amir Ahmad hammam, een prachtig badhuis, een beeldje van oosterse architectuur. Je waant je je er direct in een Sprookje van 1001 Nacht. Er zijn tal van betegelde gangetjes, vijvers en loungebanken met Perzische tapijten. Op het dakterras zie je de koepeltjes met glazen ronde raampjes die zorgen voor het natuurlijke licht in de hammam. Op de daken van veel huizen van Kashan zijn badgirs (traditionele windtorens gemaakt van leem) te zien. Deze torens zijn te vergelijken met onze huidige airconditioning, ieder zuchtje wind wordt doorgesluisd naar de onderliggende woonvertrekken. In Kashan vind je ook een goed voorbeeld van de vele prachtig aangelegde openbare parken in Iran, de schaduwrijke tuinen van Fin (Bagh-e Fin). Hier zoekt de plaatselijke bevolking verkoeling tijdens de hitte van de lange zomer, lekker theeleutend op een soort bedden waarop tapijten liggen. IJskoud smeltwater wordt op kundige wijze van de bergen door de tuin geleid. Vrijdags en op andere dagen aan het eind van de middag, is het hier altijd een drukte van belang en kom je in het theehuis zeker in gesprek met nieuwsgierige, hartelijke Iraniërs. Mooi is ook de labyrintachtige bazaar van Kashan, overdekt met gewelven en bogen. In het begin wordt deze gedomineerd door goudhandelaren. Er zijn kleine moskeetjes tussen de winkeltjes en een oude karvanserai, waar diverse tapijten liggen uitgestald. Je ziet er veel rozenwater en rozenparfum in de schappen staan, een product waar deze stad om befaamd is. Het wordt gebruikt in gerechten en ook gedronken, want het schijnt goed te zijn tegen allerlei medische kwalen. Er zijn ook veel winkeltjes in Kashan, waar wol wordt verkocht als grondstof voor de enorme tapijten. Verder is hier van alles te koop, sieraden, snoep en andere zoetigheid, lappen stof (veel zwart voor de chadors), Assepoesterjurken, speelgoed, vlees bij de slager. Er zijn winkels vol kleurige kunststof bloemen, zilveren spiegels of kandelaars, kroonluchters en theepotten. De geuren wisselen van schapenbouten tot parfum, zoetigheden en kruiden. Je camera draait hier vast en zeker overuren.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 19: Kashan - Abyaneh - Isfahan

’s Ochtends rijd je naar Abyaneh. Dit mooie bergdorpje (2500 meter hoogte) ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Kashan en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dorp ligt als het ware geplakt tegen een steile bergwand. Het dak van het ene huis is de vloer van het erf van het huis dat erboven ligt. De huizen zijn allemaal purperrood, gemaakt van rotsblokken uit de omgeving. Aan de fraai bewerkte deuren hangen twee kloppers: de ene voor de mannen, de andere voor de vrouwen. Dan weten ze binnen tenminste wie naar de deur moet om zich aankondigend bezoek te ontvangen. De inwoners van Abyaneh gaan nog traditioneel gekleed. De mannen dragen zwarte broeken met erg wijd uitlopende pijpen. De vrouwen zijn gehuld in fleurige kleding, wijde rokken tot over de knie en op het hoofd een witte, lange hoofddoek met gekleurde bloemetjes. Abyaneh is nog maar pas ontdekt door toeristen. De oude vrouwtjes verkopen souvenirs als gedroogde appeltjes of zelfgefabriceerde poppen met de lokale klederdracht. Je reist verder naar Isfahan; de totale ‘kale’ reisduur voor vandaag is circa 5 uur (325 km). Het verblijf in Isfahan wordt door veel reizigers beschouwd als een van de hoogtepunten van de reis. Het lijkt wel of ieder mozaïekwerk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen, moskeeën of koranscholen is voorzien van een andere kleur. Daarom is er voor deze stad ook ruim tijd uitgetrokken. Hier kom je tot rust temidden van kunst en cultuur.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 20: Isfahan

Vrije dag. Centraal in je beleving van Isfahan zal het 160 bij 500 meter grote plein Meidun-e-Emam staan. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapo-paleis en de Imam-moskee (Masjed-e-Emam). Vooral deze laatste moskee moet je zeker bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Je zult versteld staan hoe anders de moskee iedere keer oogt. Je kunt dit immense plein goed overzien van een theehuis op de eerste verdieping van de bazaar. Hier kun je even bijkomen van de overweldigende indrukken die dit plein, maar ook de grote aanliggende bazaar op je zal maken. De immense bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht. Aan het eind van de middag moet je zeker afzakken naar de Zayande Rud-rivier. Onder verschillende bruggen over deze rivier vind je zeer sfeervolle theehuizen. Naast uiteraard thee kun je hier ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan. 's Avonds zit de jeugd van de stad hier stiekem bij de Khaju-brug met elkaar te flirten. Een andere plaats waar je zeker even binnen moet gaan is het Abbasi Hotel, een vijfsterren hotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Hoewel de kamers de vijf sterren eigenlijk niet waard zijn, is het theehuis op de binnenplaats onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even bijtanken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 21: Isfahan

Vrije dag. Maar er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Vrijdags-moskee, die zo indrukwekkend beschreven werd door Cees Nooteboom in zijn verhaal 'Een avond in Isfahan'. En de christelijke en Armeense wijk Jolfa, met zijn indrukwekkend met fresco's versierde Vank-kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. Of de indrukwekkende begraafplaats Golestan-e-Shohada waar de slachtoffers van de Irak-Iran-oorlog liggen begraven, en de 'bewegende' minaretten van Manar Jomban. Het paleis Chehel Sotun met zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen, en zijn bijzondere wandschilderingen. Kortom, hier zul je je niet gauw vervelen. Niet voor niets blijf je twee volle dagen in Isfahan. Een rustpunt op de reis.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 22: Isfahan - Shiraz

Vandaag heb je een lange busreis voor de boeg. Ruim 7 uur (485 km) rijd je door een bergachtig landschap met uitgestrekte droge hoogvlaktes naar Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars. Onderweg kun je soms nomaden voorbij zien trekken. Dat zie je vooral aan het begin en het eind van de zomer, wanneer ze hun winterverblijf in de dorpen verruilen voor het zomerverblijf met tenten in de bergen, en omgekeerd. Tegenwoordig gaat dat lang niet meer altijd te voet, maar zie je hoog opgetaste open vrachtwagens, waar het hele hebben en houden van de familie hoog bovenuit torent. Inclusief levende have! Shiraz is in Iran beroemd om haar dichters en tuinen. Eén van de beroemdste dichters is Hafez. Zijn graf ligt in een klein, rustig park. In het achterste gedeelte is een traditioneel theehuis waar je zittend op kussens kunt genieten van mierzoete zwarte thee of de waterpijp. In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Overal zie je families bidden, praten en eten. Je kunt er gewoon tussen gaan zitten en het gebeuren meemaken.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 23: Shiraz / Excursie Persepolis en Naghs-e-Rostam

Vrije dag. Het is zeker de moeite waard om de levendige Vakilbazaar te bezoeken of over de Zandboulevard te wandelen, waar je onder meer allerlei boekwinkeltjes kunt vinden. Je kunt deelnemen aan een facultatieve excursie (halve dag) naar Persepolis en Naqhs-e-Rostam, een echte aanrader voor een ieder die terug wil gaan naar de tijden van het oude Perzische Rijk. Persepolis is de paleisstad van de koningen der Achaemeniden. Darius I had in de vijfde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van Libië en Egypte tot in het huidige India, Georgië en het Turkse Tracië. Persepolis werd het ceremoniële centrum van dit grote rijk. Architecten bouwden voor de koning en zijn opvolgers Xerxes en Antaxerxes de mooiste paleizen. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Er is een door Darius I aangelegd terras, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest (Nowruz, op 21 maart) gaven de afgevaardigden van de volken van Perzië hier hun tribuut aan de koningen. Vooral de reliëfs zijn in Persepolis goed bewaard gebleven, met name op de trappen van de Apadana (audiëntiezaal). Je ziet stieren in gevecht met leeuwen, en koningen met de typische Assyrische haar- en baarddracht in kleine krulletjes. De kapitelen van de paleiszuilen waren versierd met beelden van leeuwen, griffioenen of stieren. Sommige van die beelden zijn nog vrij intact. Niet zo ver van Persepolis liggen vier bezienswaardige koningsgraven (Naqhs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 24: Shiraz - Pasargad - Yazd

Onderweg naar Yazd rijd je door een fenomenaal landschap met bergen in alle kleuren van de regenboog en uitzichten op kale of juist groene streken. Je passeert wederom verschillende vervallen karavanserais en kleine adobe dorpjes. Je maakt een stop bij de overblijfselen van de oude stad Pasargad, om eer te betonen aan het graf van Cyrus, één van de koningen van het Achaemenidische rijk. Hij was heerser van 550-530 voor Christus en ligt begraven in een gigantische stenen cenotaaf. Het entreegeld voor Pasargad is niet inbegrepen in je reissom. De totale ‘kale’ reisduur naar Yazd voor vandaag is circa 7 uur (450 km). Omringd door twee woestijnen, beschikt Yazd toch over voldoende water. Het water wordt via ondergronds gegraven kanalen (qanat) uit het vijftig kilometer verderop gelegen gebergte naar de stad getransporteerd. ’s Middags kun je het oude stadsgedeelte wandelend verkennen. Hier is het een doolhof van smalle straatjes en traditionele lemen huizen. Het is net of je in een filmdecor wandelt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 25: Yazd

Vrije dag. Yazd is het centrum van het oude Perzische geloof van Zarathustra. In de Vuurtempel brandt al sinds 470 na Christus de heilige vlam van deze profeet. Net buiten de stad liggen de ’Torens van de Stilte’, Dakhma-ye Zatoshti. Op deze plek voerden de volgelingen van Zarathustra hun doden aan de gieren, omdat zij het onzuiver vonden de lichamen te begraven of te verbranden. Inmiddels is dit begrafenisritueel verboden. Yazd is één van de oudste woestijnsteden in Iran en herbergt een paar indrukwekkende moskeeën. Je belandt vanzelf bij de Masjed-e Jame, de Vrijdagsmoskee. Hij is prachtig gedecoreerd met tegels met blauwe motieven, zowel van buiten als van binnen bij de overkoepelde gebedszaal en de mihrab. De opdrachtgeefster voor de bouw van deze moskee, de echtgenote van stadsgouverneur Amir Chakhmaq, was ook de initiatiefneemster van het grote Amir Chakhmaq complex waaraan je zeker ook een bezoek moet brengen. Veel van dit laatste complex bestaat niet meer, maar gelukkig zijn de monumentale façade met driedubbele arcadenrij en twee ranke betegelde minaretten nog bewaard gebleven. Klim op de bovenste etage voor, met name rond zonsondergang, een mooi uitzicht over de stad. Opvallend zijn de badgirs, torentjes bovenop gebouwen die de wind opvangen en door het huis leiden. Een ouderwetse vorm van airconditioning, zeer typerend voor deze streek.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 26: Yazd - Tabas

Twee lange dagen brengen je door de woestijn. Het is misschien af en toe afzien, maar zo ervaar je hoe lang de afstanden zijn en krijg je respect voor vroegere reizigers die deze tochten door de woestijn niet per bus, maar lopend of met paarden en kamelen in de snikkende hitte moesten afleggen. Onderweg kom je diverse karavanserai's tegen, de vroegere herbergen voor reizigers langs deze woestijnroute. Ook zie je nog rondtrekkende Turkmeense nomaden. De totale ‘kale’ reisduur naar Tabas is circa 7 uur (450 km). Tabas is een plaatsje waar niet veel te zien valt. We stoppen hier slechts voor de overnachting, in een simpel hotelletje.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 27: Tabas - Mashad

Na je overnachting in Tabas vervolg je je weg naar Mashad. De totale ‘kale’ reisduur naar Mashad is circa 8 uur (550 km).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 28: Mashad

Vrije dag. Mashad is dé heilige stad van Iran. De Haram-e Motahhar-e Emam Reza (heilige schrijn van Imam Reza) trekt jaarlijks miljoenen pelgrims. Vandaag heb je de hele dag de tijd om je te verbazen over het indrukwekkende geloofsgebeuren in dit mausoleum. Vrouwen moeten hier een chador dragen. Onze ervaring heeft geleerd dat je afzonderlijk naar binnen kunt glippen, maar eigenlijk geldt hier dat je als niet-moslim niet naar binnen mag. Als je wordt tegengehouden, moet je ook echt terugkeren. In Mashad is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan twee belangrijke musea. In het Muze-ye Moqaddas staan o.a. de in goud en zilver uitgewerkte schrijndeur van het mausoleum en een beroemd tapijt van de zeven heilige steden uitgestald. Dit tapijt zou geknoopt zijn door tienduizend wevers over een periode van veertien jaar! Het is bijna onvoorstelbaar dat men aan zo'n groot project ooit begonnen is. In het kleinere Muze-ye Qods-e Razavi tref je een mooie verzameling van handschriften aan. Zoals in iedere Iraanse stad kun je ook in Mashad uitgebreid ronddolen in de overdekte bazaars. Iedere bazaar heeft een eigen specialisme. Vaak sta je midden in de bazaar opeens oog in oog met een koranschool of karavanserai. Juist deze afwisseling en het onverwachte van ontmoetingen maakt het ronddwalen in een bazaar zo aantrekkelijk.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 29: Mashad - Ashgabat (Turkmenistan)

Je steekt de geografische grens over bij Gaudan-Badjigiran. Maar je steekt vandaag ook een mentale grens over: je verlaat het Midden-Oosten en reist Centraal Azië binnen. Het eerste land dat je aandoet zal je zeker verbazen. Dit is Turkmenistan, het land van Turkmenbashi. Ashgabat is een moderne stad en overduidelijk dé stad van Turkmenbashi, de zichzelf voor het leven benoemde leider van het land. 'Vader der Turkmenen' betekent zijn naam en diverse steden en vele straten, pleinen etc. zijn naar hem vernoemd. De stad is vol moderne gebouwen en vijfsterren hotels, ontworpen na de onafhankelijkheid voor de vele gegadigden die belangstelling toonden voor de olie- en gasreserves van Turkmenistan.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 30: Ashgabat / Zondagmarkt

Vrije dag. Een heel andere kant van de stad zijn de kleurrijke, levendige markten. In prachtige kleding en met typische Turkmeense mutsen getooide mannen en vrouwen kopen en verkopen hier hun waren, waaronder de beroemde Turkmeense tapijten (die overigens niet geëxporteerd mogen worden zonder vergunning). De fotogenieke zondagmarkt (Tolkucha Bazaar) van Ashgabat steekt tegenwoordig de zondagmarkt van Kashgar in West-China naar de kroon, als het gaat om gezellige chaos en kleurrijke taferelen. Je ziet vrouwen getooid in bloemetjesjurken en felle hoofddoeken tussen verse broden, groente, fruit of textiel zitten. Bebaarde Turkmenen met stoere laarzen en lange jassen (ver)kopen stapels tapijten of bontmutsen. Vergeet de dierenmarkt niet waar behalve pluimvee, kamelen, runderen, geiten en schapen ook voertuigen worden verhandeld.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 31: Ashgabat – Merv - Mary

Vandaag begin je met de grote oversteek van de Turkmeense woestijn. De weg is lang en recht. Van Ashgabat gaan we naar Mary, je kale reistijd voor vandaag is ongeveer zes uur (420 km). Midden in de woestijn tref je de resten aan van wat ooit een roemruchte stad was op de Zijderoute: Merv (ook wel geschreven als Merw). De ruïnes vergen het nodige van je fantasie om dit verleden weer op te roepen. Evengoed geeft juist dit soort plekken een goed idee van wat een ontzagwekkende onderneming het in vroeger tijden moet zijn geweest om de woestijn door te steken, met kamelen beladen met koopgoederen. Het entreegeld voor Merv is inbegrepen in je reissom.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 32: Mary - Buchara (Oezbekistan)

Bij Farab steek je de grens over met Oezbekistan. De rit gaat naar Buchara. De rit van Ashgabat naar Buchara die je nu in twee dagen doet, duurde vroeger natuurlijk weken, en was levensgevaarlijk. Als je niet genoeg water en proviand bij je had dan kon je het wel vergeten. De tocht van Alexander de Grote door deze woestijn was legendarisch: hij verloor hier zijn halve leger. Toen hij de Oxus in het vizier kreeg, de huidige Amoe Darja, moeten zijn leger gek van vreugde geworden zijn: eindelijk weer water. Al van verre rijzen de minaretten van Buchara op uit het vlakke landschap. Aan het eind van de middag bereik je ons traditionele guesthouse (accommodatie is onder voorbehoud van wijzigingen), dat gelegen is in of aan de rand van de oude stad. Zo kun je gelijk alvast kennismaken met het pittoreske Buchara. Buchara is tevens een uitstekende plaats om kennis te maken met een hamman (lokaal badhuis). Hier kun je in de eeuwenoude badhuizen het woestijnstof van je lichaam afspoelen en onwillige spieren laten masseren. Je reist vandaag 295 km door Turkmenistan en vervolgens nog 80 km door Oezbekistan. De rit duurt ongeveer zes uur, maar de reisduur is o.a. afhankelijk van de grensformaliteiten.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 33: Buchara

Twee hele dagen heb je om Buchara en omgeving te verkennen. Buchara bezit één van de meest sfeervolle oude stadskernen van Centraal-Azië. Het oude centrum prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een hoogtepunt is een bezoek aan het Lyab-i-Khauz-complex. Drie prachtige met mozaïeken versierde koranscholen omringen een waterreservoir. Het Lyab-i-Khauz-complex is prima te gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoek aan de karavanserai, de koranscholen, de moskeeën, de Ark en de overdekte markten in de oude stad. In de chaikhana's kaarten en schaken bebaarde grijsaards die hun oorlogsonderscheiding trots op de borst hebben gespeld. Op de rand van een groot Oezbeeks bed zitten oude mannen met hun kleurige tchapangewaden (omslagmantels) met zware laarzen en geborduurde tubetejka mutsjes; ze wisselen nieuwtjes uit en slurpen groene thee uit kommetjes. In het bijbehorende restaurant kun je je te goed doen aan sjasliks (kebab), plov (gebakken rijst met wortel, uien en schapenvlees), laghman (noedelsoep) en natuurlijk genieten van groene chai (thee). Speel eens een spelletje triktrak mee in een theehuis! De belangrijkste moskee van Buchara, de Kalyanmoskee, biedt plaats aan 12.000 gelovigen. De 47 meter hoge minaret, stammend uit de twaalfde eeuw werd gebruikt om criminelen en ongelovigen vanaf te gooien. De 'Toren des Doods' was destijds het hoogste gebouw ter wereld. Eén van de opmerkelijkste gebouwen in Buchara is de Chor Minar met, zoals de naam aangeeft, vier minaretten. Dit is de in 1807 in opdracht van de Turkmeense handelaar Khalif Niyaz-Kul gebouwde toegangspoort tot een madrasah (koranschool). De madrasah bestaat echter niet meer en de Chor Minar ligt nu in een woonwijk. In 1995 is één van de vier minaretten ingestort, maar inmiddels is deze weer hersteld.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 34: Buchara

Vrije dag. De omgeving van Buchara is tevens een bezoek waard. Tijdens een facultatieve excursie is het mogelijk een bezoek te brengen aan het zomerpaleis van de laatste emir, Alim Khan. Hij bracht hier de meeste tijd door, tezamen met zijn vierhonderd vrouwen. Vanaf de wachttoren bekeek de emir de naakt rondzwemmende dames van zijn harem. Met het gooien van een appel werd één van de vrouwen uitgekozen die hem moest bevredigen. Lukte dat niet, dan stierf ze de 'zoete dood', door gedwongen een met suiker gemengd gif in te nemen. Dit 'paleis van manen en sterren' van Alim Khan is nu in gebruik als museum. Je loopt er door kitscherige kamers vol geschenken uit de hele wereld, waaronder een collectie Chinese vazen. De kamers hebben elk hun eigen karakter, maar zijn allemaal zeer opvallend van interieur. De architecten hebben veelvuldig gebruik gemaakt van spiegels en glas-in-lood. In het dorpje Kasri Orifon staat de tombe van de grondlegger van een van de belangrijkste Sufi-sektes, Bakhautdin Naqshband. Voor veel moslims is dit een heilige bedevaartplaats. Blikvanger van het complex is een khanaqah (1594), een soort herberg voor soefipelgrims, overdekt met een reusachtige koepel. Naast de khanaqah bevindt zich een binnenplaats met twee moskeeën, de Abul Faiz Khan-moskee (1720) voor vrouwen en de Muzaffar Khan-moskee (1870). Op de binnenplaats zelf ligt de zwarte grafsteen van Naqshband uit 1544, waar men drie keer antikloksgewijs omheen loopt. Naast de grafsteen staat een eeuwenoude moerbeiboom, waaronder een imam zit die op verzoek gebeden uitspreekt. In het complex staat naast het bassin een boomstronk, die door Naqshband geplant zou zijn. Bezoekers proberen er een splinter af te halen of prikken er stukjes kleding en geld op. Voor vrouwen die zwanger willen worden, zou het aan te raden zijn drie keer onder de stronk door te kruipen. Aan de andere kant van het bassin is een heilige bron. Ook het complex van Chor Bakr is een bezoekje waard. Volgens de overlevering liggen hier de vier broers Bakr begraven. Of deze 10de eeuwse soefiheiligen hier echt begraven liggen is onduidelijk, maar de legende verleent de plek wel een aantrekkingskracht die pelgrims vanuit de wijde omgeving lokt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 35: Buchara - Shachrisabz - Samarkand

Voor de ongeveer 8 à 9 uur durende rit (470 km) volgen we de minder gebruikte route van Buchara via Shachrisabz richting Samarkand. Tot aan Shachrisabz rijd je door de dorre woestijn en langs katoenplantages en kleine dorpen. De karavaanweg die het Romeinse Rijk met China verbond was eeuwen geleden de schakel tussen 'Oost' en 'West'. De karavanserais onderweg herinneren hier nog aan. Niet ver van Shachrisabz (ook op andere manieren geschreven, bijvoorbeeld als Shakhrisyabz) is in 1336 Timoer Leng geboren. Zijn bijnaam was 'de Kreupele' en volgens de overlevering was hij eenogig en beestachtig. Nu Oezbekistan op zoek is naar een eigen identiteit is Timoer Leng tevoorschijn gehaald als 'Vader des Vaderlands'. Onder zijn leiding werden aangrenzende landen geplunderd en vervolgens onderworpen aan zijn wrede gezag. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf bracht hij uit heel zijn rijk de beste architecten, kunstenaars en handarbeiders bijeen, wat resulteerde in de bouw van ongeëvenaarde architectonische meesterwerken. Hoewel veel gebouwen door latere heersers verwoest zijn, staan in Shachrisabz nog enkele hoogtepunten van de Timoeridische architectuur overeind. Ze staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tussen de middag heb je voldoende tijd om wat rond te slenteren of te lunchen in Shachrisabz. Er vallen veel monumenten te verkennen, zoals het Ak Sarai-paleis en enkele moskeeën. Je zult een keuze moeten maken in wat je wilt zien. De entreegelden van de monumenten in Shachrisabz zijn niet inbegrepen in je reissom. Na Shachrisabz wordt de omgeving groener. Je rijdt door het stroomgebied van de Zerafshan-rivier, waar Samarkand haar water uit haalt. Deze stad is dan ook een stuk groener dan Buchara. Tegen de avond kom je aan in Samarkand. Ook deze stad prijkt met mooie monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 36: Samarkand

Vrije dag. Samarkand is wereldberoemd door de drie goed bewaarde koranscholen (madrasah) rond het Registanplein. Al deze koranscholen zijn weelderig gedecoreerd, met prachtige geometrische patronen die zich tot in het oneindige lijken te vermenigvuldigen. Arabesken slingeren zich als de takken van een wingerd omhoog over het in kobalt, turquoise, groen en geel geglazuurd tegelwerk. De scheve stand van de minaretten is veroorzaakt door de vele aardbevingen die het gebied teisteren. Het is verbazingwekkend hoezeer het complex een eenheid lijkt te vormen, terwijl er tussen de bouw van de eerste en de laatste madrasah een periode van ruim tweehonderd jaar zit. In de 14de eeuw werd met de aanleg van het plein begonnen, dat met een levendige bazaar en enkele karavanserai's al snel het commerciële hart van Samarkand werd. Tevens vormde het plein het toneel voor openbare executies. Het zand dat het bloed dat vloeide bij de terechtstellingen moest opzuigen, verleende het Registan haar naam, 'plaats van zand'. Het Registancomplex wordt door velen beschouwd als het mooiste complex van koranscholen in de islamitische wereld. 's Ochtends vroeg en aan het eind van de middag is het opvallend rustig, zodat je ongestoord kunt genieten van deze oogverblindende pracht en praal. Naast de Registan zijn de Bibi Khanum-moskee, de Gur Emir (begraafplaats van Timoer) en de Sjah-i-Zinda zeker een bezoek waard. Een andere plaats waar je uren kunt doorbrengen is de grote bazaar van Samarkand. Hier doen Russen, Tadzjieken en Oezbeken gezamenlijk hun boodschappen. In het overdekte gedeelte worden groenten, vers fruit en specerijen aangeboden door goedgehumeurde marktvrouwen. Het maken van een foto wordt vaak 'beloond' met een handvol kruiden of een tros druiven. In de aangrenzende chaikhana's wordt je lege theepot steeds weer bijgevuld, de ideale plaats voor het schrijven van een kaart of het bijkomen van alle opgedane indrukken. Met een beetje geluk kan je 's avonds in het theater een show met traditionele dans en muziek bijwonen. Die worden met een geregelde onregelmatigheid opgevoerd.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 37: Samarkand - Tashkent

Vandaag neem je de bus naar Tashkent, de Oezbeekse hoofdstad. De totale ‘kale’ reisduur is circa 5 uur (350 km). Tashkent is grotendeels heropgebouwd na de aardbeving van 1966 en doet modern aan. Tussen de reusachtige overheidsgebouwen, brede boulevards en de enorme pleinen met fonteinen bevinden zich verschillende groene parken. De nieuwe stad is vooral interessant vanwege de Sovjetarchitectuur en de bezienswaardige metrostations. Een bezoek aan enkele van deze prestigieuze stations is zeker een aanrader! Evenals in Moskou zijn het kunstwerken met ieder hun eigen karakter, versierd met weelderige pleisterwerken en allerlei kunstobjecten. Vooral station Kosmonavtov is een bijzonder mooi station. In het moderne hart van de stad, vind je een plein dat gesierd is met een reusachtig standbeeld van Timoer Leng (Timur Lenk). De oude stad is goed te bereiken met de moderne metro. Hier kun je op zoek gaan naar het 'echte' Oezbekistan. Op de grote Chorsu-bazaar is het een komen en gaan van kleurrijke dorpelingen met hun handelswaar. Je dompelt je onder in een oriëntaalse verzameling van kleuren, geluiden en geuren. Warme versgebakken ronde broden bekend als leposhka, enorme zoete meloenen, gedroogde abrikozen en rozijnen verpakt in papieren hoorntjes zijn hoog opgestapeld. De onvermijdelijke lekkere trek kan er gestild worden met kruidige noedels, kebab, plov (gebakken rijst) en zure yoghurt-balletjes. In de hele stad kun je even bijkomen in een van de vele chaikhana's, traditionele theehuizen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 38: Tashkent - Akzu Djabagly (Kazachstan)

Vanuit Tashkent rijden we via de Oezbeekse / Kazachse grens bij Taraz door het weidse glooiende steppelandschap. De totale ‘kale’ reisduur is circa 5 à 6 uur (280 km), maar mede afhankelijk van o.a. de grensformaliteiten. Kazachstan is een immens land en we doen op deze reis slechts een klein stukje van het zuiden aan. Na een korte lunchstop rijden we naar het pittoreske kleine landbouwdorpje Akzu Djabagly. We blijven in een sfeervolle homestay met gedeeld sanitair. Behalve het ontbijt is in Akzu Djabagly ook het diner inbegrepen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 39: Akzu Djabagly

Een ontspannen vrije dag vandaag. Je kunt genieten van de plattelandsrust en de omgeving van het dorpje verkennen. Elk gezin heeft wel wat vee, zoals koeien, paarden of een aantal schapen. ’s Ochtends worden bij de huisjes de koeien opgehaald door de persoon die 'dienst’ heeft om de koeien te weiden. Als de dorpskudde 's avonds weer terug komt, slaat iedere koe automatisch af bij haar eigen huis. Je kunt ook een wandeling ondernemen naar een rivier in een kloof van het Akzu Djabagly Natuurpark, dat naast het dorpje ligt.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 40: Akzu Djabagly – Bishkek (Kirgizstan)

Vandaag verlaten we Kazachstan weer en gaan de grens over naar Kirgizstan. In Kirgizstan reizen we per comfortabele 6 WD-truckbus. De totale ‘kale’ reisduur is circa 6 à 7 uur (350 km), maar mede afhankelijk van o.a. de grensformaliteiten. Je rit eindigt vandaag in Bishkek, het voormalige Frunze, de hoofdstad van Kirgizstan. In 1991 werd Frunze bij de Kirgizische onafhankelijkheid weer omgedoopt tot Bishkek. Dit is een merkwaardige stad. Aan de ene kant straalt het een moderne, vrije sfeer uit, waar het aangenaam toeven is op één van de vele terrasjes. Door de stad rijden veel tweedehandse Europese en Japanse auto's, een bekend fenomeen voor ex-Sovjetsteden. Aan de andere kant heerst de sfeer van het communistische verleden er nog. De highlights van de hoofdstad bevinden zich voornamelijk in de omgeving van het centrale plein, de Ala-Too. Je treft er het Witte Huis, een neoclassicistisch marmeren bouwwerk uit 1985, waar de Kirgizische regering is gehuisvest. Je kunt een bezoek brengen aan het Historisch Museum dat eveneens aan het immense Ala-Too ligt. Naast tentoonstellingen over de geografie, volkenkunde en oude geschiedenis van Kirgizstan wordt ook ruim aandacht geschonken aan Lenin. Niet voor niets waren dit museum en het plein vóór de onafhankelijkheid van Kirgizstan vernoemd naar deze 'grote staatsman'. In Kirgizstan tref je in veel steden nog standbeelden aan van Lenin, alsof de tijd heeft stilgestaan. Ook is in Bishkek het Frunzemuseum nog steeds geopend, een herinnering aan de Russische generaal die Kirgizstan inlijfde bij het Sovjetrijk. Er zijn flink wat fonteinen in de stad en veel standbeelden van heroïsche personen uit de Kirgizische historie. Naast het Vrijheidsmonument, opgericht in 1999, acht jaar na de onafhankelijkheid van de Sovjet Unie, staan twee indrukwekkende soldaten op wacht bij de nationale vlag. Rood met daarop een gele ‘tunduk’, het traditionele houten bovenste stuk van de joert. Bishkek heeft flink wat parken en is sowieso erg groen. Overal staan bomen en struiken en de sfeer is meer die van het platteland dan van een stad van bijna twee miljoen inwoners.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 41: Bishkek / Excursie Ala Archa

Vrije dag. Je kunt vandaag de stad op eigen gelegenheid verkennen. Ook liefhebbers van bergen en mooie natuur komen vandaag aan hun trekken. Je kunt deelnemen aan een facultatieve excursie naar het natuurpark Ala Archa, zo'n dertig kilometer buiten Bishkek, gelegen in het Tien Shan-gebergte. Je kunt er pittige wandelingen maken door de bergen, maar uiteraard ook kiezen voor een wat makkelijker wandeling of lekker relaxen in de vallei.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 42: Bishkek – Burana-toren - Tamchi

We verlaten Bishkek en trekken oostwaarts in de richting van het Issyk Kul-meer. Je gaat eerst naar de Burana-toren, die je kunt bekijken of beklimmen (het entreegeld is niet inbegrepen in je reissom). De 11de eeuwse toren is één van de meest befaamde culturele monumenten van het noorden van Kirgizstan; hij heeft waarschijnlijk ooit als minaret dienst heeft gedaan. Op het ruïneterrein vind je ook de resten van een oud kasteel en een indrukwekkende verzameling 'balbals', oude grafstenen in de vorm van een torso. Verder zijn er stenen met petrogliefen van de Scythen. Meestal zijn hierop herten afgebeeld, maar ook ruiters te paard en geiten zijn te zien. De rit gaat verder naar Tamchi, een badplaatsje aan de noordoevers van het Issyk Kul-meer. Het enorme meer is één van de grootste bergmeren ter wereld (het tweede na het Titicacameer op de grens van Bolivia en Peru). Het is 6236 vierkante kilometer groot en heeft een diepte van wel 650 meter. Issyk Kul betekent ‘warm water’. Het meer wordt gevoed door warme ondergrondse waterstromen, waardoor het water niet bevriest. Het blauwe water is helemaal omgeven door met sneeuw bedekte bergen, een prachtig gezicht. ‘s Middags kun je langs het water wandelen en genieten van de uitzichten van de bergen aan beide kanten van het meer. Liefhebbers kunnen een (toch wel frisse) duik nemen in het meer. Je verblijft in Tamchi in een leuke CTB homestay met gedeeld sanitair. Behalve het ontbijt is in Tamchi ook het diner inbegrepen. De totale ‘kale’ reisduur is circa 4 à 5 uur (240 km).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 43: Tamchi – Karakol

Je volgt de weg langs de noordzijde van het Issyk Kul-meer. De totale ‘kale’ reisduur is circa 3 à 4 uur (180 km). Aan het oostelijke uiteinde van het meer ligt Karakol, een pittoresk stadje met houten huizen, berkenbomen en paardenkarren waar je overnacht. Het plaatsje ademt nog de sfeer van een Russische buitenpost. Je kunt er heerlijk wandelen door de straten met houten 'bungalows' waarvan de kozijnen in pastelkleuren - vaak lichtblauw - beschilderd zijn. Langs de kant van de weg staan hoge populieren die 's zomers enige schaduw geven. Oude vrouwtjes verkopen voor hun huis de oogst van hun appelboomgaard of landbouwgrond. Schijnbaar volkomen ontspannen, wachten ze op hun klanten terwijl ze wegdommelen op een houten bankje in de zon. In de winkeltjes in het centrum kun je trouwens heerlijke yoghurt kopen. Je kunt in het plaatsje de Russisch-orthodoxe kerk bezoeken, die helemaal uit hout is opgetrokken en een eveneens uit hout opgetrokken moskee. De moskee ziet er uit als een boeddhistische tempel en is daar neergezet door de Dunganen, een uit China afkomstige islamitische groepering.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 44: Karakol – Jeti Ögüz – Tuura Suu

De komende dagen reis je door het centrale berglandschap van Kirgizstan. De chauffeur moet de strijd aanbinden met hoge bergpassen, diepe ravijnen en slechte wegen. Deze route is landschappelijk zo fraai dat je regelmatig fotostops maakt. In de zomermaanden hebben veel nomaden hun joerten opgezet in deze onherbergzame streek. Trotse mannen te paard houden hun kudden in de gaten en onthalen de spaarzame bezoekers op een glas ‘kumuz’ (de traditionele drank; gefermenteerde merrie-melk). Je reist vandaag eerst naar Jeti Ögüz (ook wel geschreven als Dzhety Ögüz) op 2250 meter. Jeti Ögüz betekent ‘zeven ossen’ en deze naam verwijst naar de zeven kolossale roodroze grillige rotsen aan de rand van het dorp. Uiteraard (Kirgizstan barst van de legendes) hoort er een verhaal bij deze rotsen. ‘Een Kirgizische khan steelt de vrouw van een andere khan. Deze laatste gaat bij een oude wijze om raad, die hem adviseert zijn vrouw te doden, zodat de dief dan ook niets meer aan haar heeft. Zo geschiedt. De man doodt zijn gestolen vrouw op het moment dat een zevende os ritueel geslacht wordt voor een begrafenis. Het bloed van de vrouw gutst over de ossen en door het dal en verandert de ossen in rotsen.’ Wil je bij Jeti Ögüz een stevige wandeling maken, volg dan het riviertje naar de 'Bloemenvallei', een groene vallei waar nomaden hun joerten hebben opgeslagen. Daarvandaan kun je eindeloos verder wandelen, maar je kunt ook rustig genieten van de mooie omgeving en het uitzicht op de bergen. De rit gaat verder; de totale reisduur is vandaag circa 6 à 7 uur (220 km). Je overnacht in een joertenkamp in een echte joert in één van de kleine dorpjes Tuura Suu, Bel Tam of Kadji Say. Ze zijn allemaal gelegen op circa 2200-2400 meter hoogte. Tuura Suu (‘wild water’) ligt in een valleitje op een kilometer afstand van een dorpje. Bel Tam ligt 'in the middle of nowhere'. Het eenvoudige joertenkamp waar wordt overnacht is afhankelijk van de beschikbaarheid. Je slaapt met 5 tot 8 personen in een joert; het gedeelde sanitair is eenvoudig. Behalve het ontbijt is ook het diner in het joertenkamp inbegrepen. NB: De reizen die vertrekken in het voor- en naseizoen (vertrek in april, september) hebben een iets gewijzigde route, aangezien de joertenkampen in Tuura Suu, Bel Tam of Kadji Say nog niet geopend zijn in die periode. Je verblijft dan op dag 44 en 45 in het dorpje Bokonbaevo in een homestay met gedeeld sanitair; ontbijt en diner zijn inbegrepen in Bokonbaevo. Je treft in het dorpje een centrum met een kleine markt, een project waar vrouwen tapijten maken en een fabriekje waar vilt geproduceerd wordt. Bokonbaevo is een goede uitvalsbasis voor een wandeling in de omgeving van Tuuraa Suu op je vrije dag. Ook kun je eventueel een wandeling maken langs de kust van het Issyk Kul-meer.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 45: Tuura Suu

Vrije dag. Na het ontbijt kun je optioneel gaan wandelen of paardrijden over de glooiende heuvels en dalen. Ontzettend mooi, deze groene boomloze grasvlakten met dotters, vergeet-mij-nietjes en andere bloemen als edelweiss. De bodem is er in de zomer mee bezaaid. Paars, blauw, wit en geel zijn de meest voorkomende kleuren. Er gonzen flink wat bijen. Wandelend of te paard steek je bloemenvelden en beekjes over, en je passeert schaapskuddes en joerten in ‘the middle of nowhere’. Soms word je gastvrij uitgenodigd voor de nationale drank 'kumuz', gemaakt van gegiste merriemelk. Het smaakt erg zuur; neem gewoon een nipje voor de beleefdheid. Of je krijgt vers brood aangeboden met een soort crème fraiche. De uitzichtpunten op bergtoppen bieden vaak zicht op besneeuwde bergreuzen, bergen in allerlei pasteltinten en het intens blauwe Issyk Kul-meer.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 46: Tuura Suu - Son Kul-meer

De rit gaat verder langs grillige, veelkleurige rotsformaties, heldere bergriviertjes en opvallende begraafplaatsen. Vandaag bereik je het Son Kul-meer; de totale reisduur is vandaag circa 6 à 7 uur (ongeveer 300 km). Het op ruim 3000 meter hoogte gelegen Son Kul-meer wordt omgeven door bergen en is een favoriete plek voor nomaden om hun joerten op te slaan. Zeker 's zomers zul je hier tientallen joerten en vele kudden schapen en yaks zien. In de barre winters - die vaak al vroeg in het najaar invallen en soms tot ver in het voorjaar doorlopen - is de regio daarentegen nagenoeg onbereikbaar. Je slaapt vanavond in een traditionele joert (5 tot 8 personen per joert); het gedeelde sanitair is eenvoudig. Behalve het ontbijt is ook het diner in het joertenkamp inbegrepen. NB: De reizen die vertrekken in het voor- en naseizoen (vertrek in april en september) hebben een iets gewijzigde route, aangezien het joertenkamp in Son Kul veelal nog niet geopend is in die periode. Je verblijft dan op dag 46 in Naryn en op dag 46 in Tash Rabat. Ook voor Naryn en Tash Rabat geldt dat zowel ontbijt als diner zijn inbegrepen. NB: Aangezien we over eigen vervoer beschikken kan elke reis er anders uitzien. Tijdens onze reizen in het voor- en najaar zijn de Kirgizische bergpassen vaak besneeuwd, iets wat de tocht nog mooier maakt. De meeste nomaden zijn dan al vertrokken naar lager liggende gebieden. Als de bergpassen dusdanig besneeuwd zijn, dat ze onbegaanbaar zijn, zal er een alternatieve route worden aangeboden.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 47: Son Kul-meer

Vrije dag. Je kunt hier lekker luieren en het leven van de nomaden gadeslaan of een stevige wandeltocht maken. Met een beetje geluk kun je ook paarden huren en kan de liefhebber een paardentocht langs het meer maken. Door de drassige omgeving is het meer minder geschikt om te gaan zwemmen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 48: Son Kul - Tash Rabat

De rit gaat verder naar Tash Rabat. Op de laatste dag in Kirgizstan zul je wederom in een CBT joert of een homestay slapen (afhankelijk van de beschikbaarheid), nu in de buurt van de karavanserai bij Tash Rabat. Hier moet je je mentaal weer voorbereiden op een nieuw land: China. De totale reisduur is vandaag circa 6 à 7 uur (ongeveer 300 km).
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 49: Tash Rabat - Torugartpas - Kashgar (China)

's Morgens vroeg neem je de bus naar de Chinese stad Kashgar, een rit van circa 8 uur door het ruige Pamirgebergte. Op de Torugartpas neem je afscheid van je Kirgizische vrienden, die je de afgelopen dagen hebben bijgestaan. De pas ligt op 3752 meter hoogte. Je stapt hier over op Chinees transport en daalt af naar Kashgar, hèt knooppunt van de Zijderoute in West-China. Een grensovergang is in deze regio een belevenis op zich, houd er dan ook rekening mee dat dit enige tijd kan duren. Als je geluk hebt zie je bij het diepblauwe Karakolmeer, op de achtergrond de 7546 meter hoge Muztagh Ata en de 7719 meter hoge Kongurberg. De weg slingert zich door diepe valleien met ruige rotswanden. Het openhouden van deze passen door de lokale bevolking dwingt eenvoudigweg ieders bewondering af. Aan het eind van de middag laat je het gebergte achter je en nader je de rand van de Taklamakanwoestijn. Kashgar ligt op 1300 meter hoogte en is misschien wel de bekendste karavaanstad op de antieke Zijderoute. Tijdens haar bloeiperiode deed de stad dienst als belangrijk bevoorradingspost, marktplaats en rustpunt voor handelaars, boeddhistische pelgrims en ontdekkingsreizigers. Kashgar is een stad in volle ontwikkeling. Toch is de accommodatie hier niet te vergelijken met de rest van China. Je overnacht in een eenvoudig budgethotel.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 50: Kashgar

Vrije dag. Kashgar was tijdens de bloeiperiode van de Zijderoute een belangrijk bevoorradingspunt, handelspost en rustpunt voor handelaars, boeddhistische pelgrims en ontdekkingsreizigers. De stad heeft een uitgesproken oosterse sfeer; mannen met lange baarden en een fez, kebab-kraampjes, kamelen en ezelskarren. Je hebt volop tijd om deze stad te verkennen. Ook kun je volop genieten van de heerlijke Chinese en Oejgoerse keuken. Kashgar telt zo'n honderd moskeeën, waarvan de vijfhonderd jaar oude Id Kah-Moskee de mooiste en de grootste is. Ook het plein voor en de straatjes rondom de moskee zijn heerlijk om enkele uren door te brengen. Op tien kilometer afstand van Kashgar bevindt zich het mausoleum van Abakh Hoja, een politiek en religieus leider. Het is een kleurrijk museum met vier minaretten en een groot koepeldak. Met een gehuurde fiets wordt dit uitstapje extra aantrekkelijk.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 51: Kashgar / Zondagmarkt

Vrije dag. Een hoogtepunt is het bezoek aan de zondagsmarkt, één van de grootste van Azië. Naast groente, fruit, vlees en textiel, is er een levendige veemarkt waar je allerlei beesten kunt kopen. Pas wel op voor de vele ezelkarren die kopers en verkopers af- en aanvoeren. Als je wilt kun je 's ochtends op een van de ezelkarren springen die je naar de markt brengen. Vervolgens kun je uren ronddwalen en je ogen uitkijken naar de kleurrijke bevolking. Er zijn vele eet- en theestalletjes om een rustpauze in te lasten en de menigte aan je voorbij te laten trekken. Of waarom zou je je haar niet laten knippen. Overigens gaat Kashgar, net als de rest van China mee in de vaart der volkeren. De stad verandert hard. Steeds meer bepalen Han-Chinezen het straatbeeld.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 52: Kashgar - Daheyan

De ochtend kun je vrij besteden. In de middag of avond begin je aan de noordelijke Zijderoute langs de immense desolate Taklamakanwoestijn, een traject van 1445 km dat je aflegt per nachttrein (de rit duurt ongeveer 23 uur). Het moment van het vertrek uit Kashgar is uiteraard afhankelijk van de definitieve vertrektijd van de trein. Je slaapt in China op de nachttreintrajecten in de hardsleeper-klasse waar je een eigen bed met beddengoed hebt. De treinreizen zullen je niet snel vervelen want er valt genoeg te zien binnen de trein. Er is een restauratiewagen aanwezig maar je kunt ook een eenvoudige maaltijdbox bij de treinsteward kopen. NB: Mocht je in China per trein in de comfortabele softsleeper-klasse willen reizen (tegen meerkosten), dan kan je dit opgeven bij je boeking. Op deze reis kan dat op de trajecten Kashgar - Daheyan / Daheyan - Liuyuan / Jiayuguan-Lanzhou-Xi'an / Xi'an - Beijing.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 53: Daheyan - Turpan

Vandaag zit je de hele dag verder in de trein. Deze spoorlijn is één van de laatste uitbreidingen van het spoorwegennet in China. Het is dan ook een bijzonder ruig landschap waar je doorheen gaat. Zo passeer je de Taklamakanwoestijn, één van de meest ondoordringbare gebieden ter wereld. 's Avonds stap je uit in het plaatsje Daheyan. Daarvandaan is het nog een uurtje (50 km) reizen naar Turpan (ook wel geschreven als Turfan), waar je zult overnachten. Turpan is een oasestad aan de oude karavaanroute. Je neemt je intrek in een sfeervol hotel met een knusse binnenplaats (onder voorbehoud van wijzigingen). De druivenranken groeien er weelderig over de pergola en granaatappels hangen in de bomen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 54: Turpan - Liuyuan

Turpan staat, samen met Nanjing en Chongqing bekend als de 'oven' van China. In de zomer lopen de temperaturen op tot boven de veertig graden Celsius. Het laagste punt van deze depressie, de één na laagste ter wereld, ligt 154 meter beneden de zeespiegel. Deze sfeervolle oase staat bekend om z'n druiven, meloenen en abrikozen. De oase wordt geïrrigeerd middels eeuwenoude, ondergrondse kanalen (karez), waardoor de gesmolten sneeuw van de kilometers verder gelegen bergen stroomt. De meeste bezienswaardigheden van Turpan liggen iets buiten de stad. Tijdens een facultatieve excursie kun je deze bezoeken. Zo maak je kennis met de Sugong Ta-moskee en Eminpagode, met z'n 44 meter hoge minaret in Afghaanse stijl, de ruïnes van Jiaohe en Gaochang en de 'Vlammende Bergen'. De ruïnes van Jiaohe en Gaochang zijn eeuwenlang onder het woestijnzand bedolven geweest, maar in de negentiende eeuw door Europese ontdekkingsreizigers als Sven Hedin weer ontdekt. Ooit waren dit belangrijke verblijfsplaatsen aan de Zijderoute. Je vindt er nog steeds sporen van oude boeddhistische tempels. De Vlammende Bergen zijn grillige gevormde rotsformaties in de woestijn die door de gloeiende zon in vuur en vlam gezet worden. Aan het eind van de middag stap je in de nachttrein, waarmee je naar Liuyuan reist. Ook nu slaap je weer in de hardsleeper-klasse. De rit van 825 km duurt circa 9 uur. NB: Mocht je in China per trein in de comfortabele softsleeper-klasse willen reizen (tegen meerkosten), dan kan je dit opgeven bij je boeking. Op deze reis kan dat op de trajecten Kashgar - Daheyan / Daheyan - Liuyuan / Jiayuguan-Lanzhou-Xi'an / Xi'an - Beijing.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 55: Liuyuan - Dunhuang

's Ochtends zul je al vroeg aankomen op het station van Liuyuan, vanwaar het nog circa 2 uur (128 km) met de eigen bus rijden is naar Dunhuang, waar je overnacht. Dunhuang is de eerste echt Chinees-ogende stad op deze route. Je laat de Arabische opschriften en kebabstalletjes nu definitief achter je. Wie zin heeft kan een bezoek brengen aan de grote zandduinen aan de rand van de stad. Je kunt erheen fietsen of met de riksja naar toe gaan. Vooral bij zonsondergang is het een onwezenlijk decor.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 56: Dunhuang / Excursie Mogao-grotten

Vrije dag. In een facultatieve excursie bezoek je 's middags de wereldbefaamde Mogao-grotten, een van de culturele hoogtepunten van deze reis en van heel China. Volgens inscripties zou een boeddhistische monnik er in 366 na Christus met het beeldhouwen begonnen zijn. Tijdens de daaropvolgende eeuw werden honderden grotten uitgehakt en beschilderd in de diepe zandstenen kliffen. Na de veertiende eeuw raakten de grotten in onbruik. De relatief goed bewaarde muurschilderingen geven een heel gedetailleerd beeld van de architectuur, wetenschappelijke en artistieke prestaties, buitenlandse contacten, kleding en het dagelijks leven tijdens de bloeiperiode van het Chinese boeddhisme. Bezoek aan de grotten is alleen mogelijk in groepsverband.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 57: Dunhuang - Jiayuguan - Xi'an

's Morgens vroeg vertrek je richting Jiayuguan. Het onneembare Ming-fort hier was tot 1911 de meest westelijke militaire post binnen het Chinese keizerrijk. Het is verbazend goed bewaard gebleven en staat nog fier op de samenloop van enkele strategisch belangrijke passen naar de 'landen ten Westen'. Als er tijd voor is ga je op zoek naar de nog onbekende maar wel zo fascinerende tombes uit de Wei- en Jin-dynastie. Zo'n 40 tombes liggen 25 kilometer ten oosten Jiayuguan. Een aantal zijn opengesteld voor publiek. De tombes liggen midden in de woestijn, onder de grond en zijn te bereiken via een onopvallend gat in de grond. Binnen ontwaar je op talloze bakstenen de meest fantastische tekeningen met taferelen uit het dagelijkse leven van zo'n 1700 jaar geleden. Een ware schat om meer te weten te komen over het leven in die tijd. De tombes worden niet voor niets 'underground art galleries' genoemd. Het entreegeld voor Jiayugyan is exclusief. In de avond neem je de trein richting Xi'an, via Lanzhou (1846 km / circa 20 uur). Ook nu slaap je weer in de hardsleeper-klasse. NB: Mocht je in China per trein in de comfortabele softsleeper-klasse willen reizen (tegen meerkosten), dan kan je dit opgeven bij je boeking. Op deze reis kan dat op de trajecten Kashgar - Daheyan / Daheyan - Liuyuan / Jiayuguan-Lanzhou-Xi'an / Xi'an - Beijing.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 58: Xi'an

In de middag komt de trein aan in Xi'an. De vroegere hoofdstad tijdens de Tang-dynastie (618 - 907), was het eindpunt van de Zijderoute-karavanen en het centrum van de internationale handel in Oost-Azië. Je vindt in Xi'an nog steeds de invloeden van de verschillende volkeren en religies die met de karavanen vanuit Centraal-Azië zijn meegekomen. Zo zijn er de sfeervolle Grote Moskee en de islamitische eethuisjes in de oude volksbuurt. De stadsmuur is helemaal gerestaureerd evenals de Trommeltoren en de Klokkentoren. Vroeger waren deze torens in iedere Chinese stad te vinden maar meestal werden ze verwoest of gingen verloren in de loop der tijd. Rond de Klokkentoren is een ultramodern plein gebouwd met terrasjes, e-mail-mogelijkheden en een chique ondergronds winkelcentrum. Verder zijn ook de Grote en de Kleine Wilde Gans pagodes een bezoek waard. Vlakbij het hotel bevinden zich een aantal kleine restaurantjes waar je voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt krijgen. Aan te raden zijn de verschillende gestoomde, gekookte of gebakken 'jiaozi'. Deze 'jiaozi' zijn lapjes deeg, gevuld met kruidig vlees of een groentemengsel, die je in een sausje van soja en azijn dipt. Het is één van de specialiteiten van deze streek die je zeker moet proberen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 59: Xi'an

Vrije dag. Grootste bezienswaardigheid van Xi'an is natuurlijk het Terracottaleger, onderdeel van het graf van Qin Shihuang, de eerste keizer van China. Duizenden manshoge kleisoldaten bewaken zijn graftombe uit de derde eeuw voor Christus. De keizer begon al met het bouwen van het immense leger op het moment dat hij op veertienjarige leeftijd als koning Zheng de troon besteeg (246 voor Christus). Maar pas vanaf het moment dat hij zich had uitgeroepen tot keizer pakte hij de zaken echt groots aan. Zo'n 700.000 dwangarbeiders werkten aan de grafkamer met modellen van paleizen, gebouwen, gebruiksvoorwerpen en een compleet leger. Een leger waarin elke soldaat een uniek gezicht heeft. Er wordt gezegd dat voor elk beeld een soldaat uit het leger van Qin model heeft. De beelden zijn gemiddeld 1.86 m hoog en wegen ongeveer 300 kilo. Keizer Qin Shihuang verenigde China en standaardiseerde maten en gewichten, en het schrift. Qin Shihuang liet ook de Chinese Muur bouwen.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 60: Xi 'an - Beijing

Overdag heb je de gelegenheid om Xi'an verder te ontdekken. Als je tijd hebt is ook het Shaanxi History Museum zeker een bezoek waard. Aan het eind van de middag vertrek je met de nachttrein (hardsleeper) naar de hoofdstad van China, Beijing. Tijdens onze laatste treinreis kun je misschien wel een paar woordjes Mandarijn oefenen met je Chinese medereizigers! NB: Mocht je in China per trein in de comfortabele softsleeper-klasse willen reizen (tegen meerkosten), dan kan je dit opgeven bij je boeking. Op deze reis kan dat op de trajecten Kashgar - Daheyan / Daheyan - Liuyuan / Jiayuguan-Lanzhou-Xi'an / Xi'an - Beijing.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 61: Beijing

Vrije dag na aankomst. Gedurende de komende dagen kun je de stad Beijing verder ontdekken. Het is er een drukte van jewelste met duizenden Chinezen op de fiets of wandelend door de straten. In deze grootste stad vind je tempels, paleizen, parken, pleinen, markten en eetstalletjes. Beijing was de hoofdstad van vele keizerlijke dynastieën en dat heeft zijn monumentale sporen nagelaten. Vlakbij je hotel ligt de Verboden Stad, de vroegere woon- en werkplaats van de keizers en hun onmetelijk grote hofhouding. Binnen de dikke hoge muren kun je uren ronddwalen door de vele paleizen, paviljoenen en tuinen. Het is aan te raden een audio-tour te huren, ingesproken door de enige echte Roger Moore. Boven de toegangspoort van de Verboden Stad hangt nog steeds het kolossale portret van Mao Zedong, dat uitziet over het immens grote Tiananmenplein. Op het plein zijn het Maomausoleum, het Nationaal Historisch Museum en de Grote Hal van het Volk te bezichtigen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Beijing is intussen een zeer moderne stad geworden met nieuw ontworpen wolkenkrabbers, westerse winkelcentra en snelle auto's.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 62: Beijing

Vrije dag. Sta eens vroeg op en ga naar het Tiantanpark, het park om de Tempel van de Hemel. Hier zijn inwoners van de hoofdstad (vooral veel ouderen) zoals elke ochtend bezig met diverse activiteiten. Er wordt stijl gedanst, mensen doen tai-chi oefeningen en anderen spelen een soort voetvolley met felgekleurde shuttletjes van gekleurde veren. Je ziet groepjes bejaarde dames swingen op hippe Chinese muziek en elders dansen mensen met waaiers of lange gekleurde linten. Op sommige plekken staan mensen te zingen; helaas niet altijd een streling voor het oor. Een flinke bedrijvigheid op de vroege ochtend! Een hoogtepunt van je bezoek aan Beijing is een visite aan de Tempel van de Hemel. Deze tempel is een bouwwerk zonder spijkers, gebouwd in de Ming dynastie. De tempel ligt in een groot park, waar de inwoners van Beijing vaak 's ochtends vroeg bij elkaar komen om tai qi of een vorm van zwaard vechten te beoefenen. 's Avonds is een bezoek aan de Peking Opera of een acrobatenshow beslist een aanrader. Een culinaire specialiteit die je het best in Beijing kunt proeven is natuurlijk Peking Eend. De reisbegeleider zal bij voldoende belangstelling een theaterbezoek en/of een Peking Eend-diner voor de groep organiseren.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 63: Beijing / Excursie Grote Muur

Vrije dag. De optionele excursie naar de Chinese Muur (zo'n tachtig kilometer buiten de stad gelegen) is één van de hoogtepunten van je bezoek aan Beijing. Zo ver het oog reikt slingert de Muur zich over de heuvels in het ruige en desolate landschap.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 64: Beijing

Vrije dag. In de buurt ten zuiden van de oude stadspoort Qianmen kun je leuk winkelen en slenteren door de hutongs (steegjes) van de oude volkswijken met hun typische binnenplaatsen. De Lama Tempel, een van de mooiste en rijkst gedecoreerde Tibetaans-boeddhistische tempels buiten Tibet, is goed te bereiken met de metro of met de fiets. Het Zomerpaleis, in het noordwesten van Beijing, heeft prachtige tuinen en een meer dat ooit met de hand is gegraven.
--------------------------------------------------------------------------------

Dag 65: Vertrek Beijing - Aankomst Amsterdam/Brussel

Je vertrekt richting de luchthaven voor de terugvlucht naar Europa, waar je vandaag nog arriveert.
--------------------------------------------------------------------------------

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma