Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > Koerdisch eten in het park

Museum Samandaj
Museum Samandaj
Ik het centrum van Sanandaj loop ik de binnenplaats van de oude Jamai moskee binnen. Ik word direct opgemekt door een groep studenten. Zij zijn de moskee aan het tekenen. “Where are you from?” Een vraag die ik de komende weken nog vaak zal moeten beantwoorden. “Holland”, roep ik enthousiast terug. De architect van de moskee is, zo luidt het verhaal, blind gemaakt na voltooiing om te voorkomen dat hij nog zo’n ontwerp zou kunnen maken. Ironisch genoeg staat nu pal naast de moskee, op dezelfde binnenplaats, een moderne koranschool. Ik ben het met de tekenende studenten eens, dat dit gebouw foeilelijk is. De beheerder van de moskee komt net aangelopen. Hij is bereid de deur van de moskee voor mij te openen. Ik trek mijn schoenen uit en loop het bouwwerk uit 1227 binnen. De moskeevloer is bedekt met een laag stevige tapijten. Ondanks de eenvoud, is de moskee prachtig. Ik loop verder naar het Sanandaj museum. Het museum is gehuisvest in een oud handelshuis. Ik heb meer oog voor de prachtige oude glas-in-lood ramen, dan voor de collectie. Het is bijzonder dat de kelder geopend is, met de oude fontein. Aan de overzijde van de straat, loop ik het Asef Vaziri House binnen. Dit is ook een oud handelshuis. Als ik de binnenplaats op loop, zie ik dat dit huis nog veel uitgebreider en mooier is dan het museum.
Bazaar Samandaj
Bazaar Samandaj
Via de straatjes loop ik geleidelijk de bazaar van Sanandaj in. Een wirwar van straatjes. Ik heb in een folder een oude hammam gezien. Dit oude badhuis moet prachtig zijn. Ik vraag enkele keren de weg naar deze oude hammam. Ik word naar een deur verwezen. Helaas is de deur gesloten en ligt het afval tegen de deur opgestapeld. Gelukkig biedt de bazaar genoeg te zien. Kleurrijke kraampjes en veel mensen in Koerdische klederdracht. De mannen dragen brede broeken met een laag hangend kruis. De vrouwen dragen kleurrijke gewaden. Ik ga op zoek naar het Mishir Divan traditional house. De Lonely Planet geeft aan dat je aan kunt kloppen. Misschien word je binnen gelaten (“use the speakerphone and hope”) De deur staat echter open. Bouwvakkers zijn bezig met restauratie. Zij gebaren mij naar binnen te komen. Dit oude handelshuis verkeert in slecht staat. De restauratie is hard nodig. De houten kozijnen hangen scheef en verschillende ramen zijn kapot. De beheerder laat mij trots het complex zien. Met gebaren wijst hij mij de oude hammam. Een prachtig badhuis in de hoek van de binnenplaats. Jammer dat het niet eerder iets onderhouden is. Er moet nog heel veel werk verricht worden om dit huis volledig te restaureren. Ik dwaal verder door de stad naar een andere hammam op de plattegrond.
Bazaar Samandaj
Bazaar Samandaj
Helaas is deze ook gesloten. De winkeleigenaar er naast vertelt mij dat de hammam gesloten is omdat er te weinig belangstelling bestond. Niet vreemd in een stad waar nauwelijks toeristen komen. Met waarschijnlijk de oudste taxi van de stad laat ik mij weer terug rijden naar het hotel. In de namiddag wandel ik vanuit het hotel naar een nabijgelegen park. Als ik de weg vraag aan twee jongens, raak ik aan de praat met hen. Sianak en Keivan zijn twee Koerdische jongens. Siamak spreekt een klein beetje Engels. Hij is advocaat, maar moet vanaf morgen voor tien maanden het leger in. Hij ziet hier tegenop. Keivan is filmmaker. Zij willen alles van mij weten en alles over Nederland. Zij vragen of ik al gegeten heb. Zij nodigen mij uit om te eten in een nabij gelegen parkje. Keivan bestelt eten bij een stalletje. Zij staan er op dat ik niets betaal. Ik voel me hier wat ongemakkelijk bij, maar laat de Iraanse gastvrijheid over mij heenkomen. Even later zit ik aan de Koerdische maaltijd met warme yoghurt en een soort dubbel gevouwen broodpannenkoek met groente. Terwijl ik de maaltijd op eet, trek ik de nodige aandacht in het park. Verschillende jongens willen even met mij op de foto. Hoewel deze jongens veel beter Engels spreken, hou ik het contact kort. Ik ben immers door Sianak en Keivan uitgenodigd. Zij lijken dit te waarderen. Na een thee in een nabijgelegen theehuis neem ik afscheid van de jongens. Ik wens Sianak veel sterke voor zijn dienstplicht. Ik wandel terug naar het hotel.
Vrienden in het park
Vrienden in het park
Bij de receptie wacht mij een verrassing. Ik moet 320.000 rial betalen voor de was. Dit is ruim 16 euro. Ik vermoed dat er een misverstand bestaat tussen toman en rial. Veel prijzen worden in Iran aangeduid in toman, maar betaald in rial. Eén toma is tien rial. Hoezeer ik ook probeer uit te leggen dat dit extreem veel is, blijft de baliemedewerker het bedrag opschrijven. Als ik mijn beklag doe bij de manager van het hotel, vertelt hij mij dat het bedrag klopt. Wat een bagger hotel. Met een groot gevoel van oplichting, ga ik slapen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma