Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > Een middagtour door Hamadan

Als ik ’s morgens wakker word, zijn de darmen van slag. Zou de yoghurtsoep van gisteren toch niet zo goed geweest zijn? Ik doe voorzichtig met het ontbijt. Andere reisgenoten blijken ook relatief veel voor de was betaald te hebben. Gelukkig verlaten we dit hotel en rijden we richting Hamadan. Ik voel me nog moe en sluit mijn ogen. Na drie uur rijden stoppen we bij Taq-e-Bustan in Kermanshah. Oude reliëfs zijn in de bergwand uitgehouwen. De reliëfs dateren uit de tijd van de Sassanieden. De dynastie van de Sassanieden vormde het koningshuis van het Perzische rijk tot de 7de eeuw. Vooral in de derde grot, de grootste en diepste, zijn de reliëfs mooi gedecoreerd. De Koning is hier afgebeeld samen met de god Ahuramazda.
Mannen bij de moskee
Mannen bij de moskee
Ik voel me inmiddels weer een stuk beter en de darmen houden zich rustig. Het is nog te vroeg voor de lunch. De restaurants zijn nog gesloten. Ik koop in een winkeltje wat biscuitjes voor een eenvoudige lunch onderweg. Daarna rijd ik door naar het twintig kilometer verder gelegen Behistun (of Bisotun). Op zestig meter hoogte is een relief op de bergwand waarop de Perzische koning Darius I (500 vC) staat afgebeeld met al zijn overwinningen. Boven hem staat de beeltenis van de oppergod Ahuremazda. Als ik de bergketen nader, zie ik een grote steiger staan. Men is bezig met de restauratie. Door de steiger is praktisch niets te zien van dit werelderfgoed. Wel kan ik nog net de afbeelding van Ahuremazda zien boven de steiger uit. Iets teleurgesteld vervolg ik richting Hamadan. In de namiddag bezoek ik het Joodse mausoleum van Esther en Mordecai. De Frans sprekende beheerder opent de deur. Ik volg hem naar de tombe. Ik moet flink bukken om door de kleine opening naar binnen te gaan. “Uit eerbied”, vertelt de caretaker. Hierdoor moet je wel gebukt de tombe betreden. De tombes van de Joodse koningin Esther en haar nicht Mordecai staan in een kleine ruimte. De tombes zijn een belangrijke pelgrimage voor de Joden in Iran. Ik ben verrast dat er nog zoveel Joden zijn in het islamitische Iran. De caretaker legt mij uit dat Iran niets heeft tegen het Joodse geloof, maar op staat van oorlog leeft met het land Israël. Hij vraagt mij of ik ook de synagoge wil bezichtigen. Ik ben nog nooit in een Joodse synagoge geweest en maak dankbaar gebruik van zijn aanbod.
Alaviyan Dome
Alaviyan Dome
De kleine ruimte biedt plaats aan de vijftien Joodse volgelingen in Hamadan. Ik bedank de man en neem afscheid. Ik wandel door naar de Imamzadeh-ye Abdullah moskee. De moskee met gouden dome ligt in het midden van een drukke rotonde. Het dak en de koepel zijn nog niet af. Toch is de moskee al volop in gebruik. Ik betwijfel of aan de afronding wordt gewerkt. Vrouwen zitten in groepjes op het plein bijeen. Ik zie een groepje oudere mannen op een muurtje zitten. Ze kijken mij na als ik aan de andere kant van het plein de rotonde weer oversteek. Daar ligt de Alaviyan Dome. Een wat log vierkant mausoleum van de Alaviyan familie. Uit de informatiefolder, die ik bij de ingang krijg, begrijp ik dat de tombe vroeger een grote groene dome heeft gehad. Toen deed het gebouw nog dienst als moskee. Ik betreed het overgebleven deel. Direct valt mij het bloemmozaïeken stucwerk op. Mooi vind ik het niet. Via een smalle stenen trap, kom ik bij de tombe in de kelder. Via verschillende straatjes, loop ik naar de bazaar van Hamadan. De winkeltje zien er netjes en verzorgd uit. Naarmate ik dichter bij de bazaar kom, zie ik steeds meer kraampjes en stalletjes op de stoep. Het is druk op straat, Iedereen doet nog even snel inkopen. Regelmatig wordt mij gevraagd waar ik vandaag kom. Iemand tikt op mijn schouder. Of hij met mij op de foto mag? Natuurlijk. Een winkelier wil trots met zijn uitstalling op de foto. Er heerst een gezellige sfeer. Vanuit de bazaar betreed ik de toegangspoort van de Jamah moskee. Ik kom op de mooie binnenplaats. De moskee zelf staat in de steigers, maar het avondlicht valt precies op de even zo mooie overzijde. Terug in de bazaar ontmoet ik Vahit. Hij is student aan de universiteit en wil graag Engels oefenen. Of hij mag gidsen?
Jongeren bij de moskee
Jongeren bij de moskee
Ik leg hem uit dat ik net een snelle stadstour gemaakt heb en op zoek ben naar een restaurant. Vahit helpt met het vinden van een traditioneel Iranees restaurant. Ik heb enkele restaurants op mijn stadsplattegrond staan. De eerste twee zijn gesloten. Overigens had ik deze zelf nooit gevonden. Vahit wijst op een trap omhoog. Nergens maak ik uit op dat dit een restaurant is. Laat staan dat ik deze trap op zou gaan. Alle aanduidingen zijn in het Farsi. Vahit verontschuldigt zich voor de dichte restaurants. Het is pas acht uur en het is nog erg vroeg om te eten. Hij eet zelf meestal pas tegen tien uur ’s avonds. Daarnaast kent Hamadan nauwelijks toeristen en Iraniërs zelf eten gewoon thuis. Vahit heeft nog één voorstel voor een restaurant. Het is wel weer een stukje lopen. Gelukkig is drie keer scheepsrecht. Hoewel niemand in het restaurant zit, is het restaurant wel open. Ik nodig Vahit uit om mee te eten. Dit komt direct van pas bij het vertalen van de menukaart. De keuze is beperkt tot kebab. Na de maaltijd lopen Vahit en ik terug naar het centrale plein. Het mausoleum van wetenschapper Avicenna is ’s avonds mooi verlicht. Bij het mausoleum neem ik afscheid van Vahit. Met een taxi rijd ik terug naar het hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma