Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > Op het dak van de bazaar van Kashan

Kashan is bekend om de traditionele handelshuizen. Deze old historical houses zijn in de 19de eeuw gebouwd voornamelijk door tapijthandellaren. De huizen hebben grote binnentuinen met daarbinnen de indrukwekkende voorgevels. Ik stap uit de bus bij de handelshuizen. Als eerste bezoek ik de oude hammam. De hammam is volledig gerestaureerd met prachtige mozaïeken. Ik loop van de ene badruimte naar de andere. Een waar doolhof.
Het dak van de bazaar
Het dak van de bazaar
Ik mag ook nog even op het dak van de hammam kijken. Ik klim het trappetje op en zie de koepels van de hammam. In de hoek staat een oud waterrad, waar vroeger het water uit de put werd gehaald. Aan de overzijde van de straat, bezoek ik het Khan-e-Borujerd traditional house. Dit huis is in 1857 in opdracht van een rijke koopman gebouwd. Op de binnenplaats zie ik de prachtige gevel van het huis. Een kunstenaar is bezig de beschilderingen te restaureren. Een geduldig werkje. De kamers zijn voorzien van schitterende plafonds en fraaie glas-in-lood ramen. Vroeger heeft men hier in flinke rijkdom geleefd. Hoewel er meerdere handelshuizen in de nabijheid zijn, besluit ik om eerst naar de bazaar te gaan. Rond het middaguur sluiten veel kraampjes. Op de weg naar de bazaar passeer ik de Aghabozorg moskee. Ik loop onder de ingang door en kom op de mooie binnenplaats van deze moskee uit de 18e eeuw. Als ik iets verder door loop, zie ik de madressa, de koranschool. Hij ligt verscholen op de binnenplaats. De Aghabozorg moskee is één van de weinige moskeeën, waar de koranschool geïntegreerd is in de moskee. Dit betekent wel dat er geen ruimte is voor grote groepen gelovigen om te bidden. De moskee staat in de steigers.
Karavanserai
Karavanserai
De koepel steekt prachtig af tegen de heldere blauwe lucht. Het is 28 graden en behoorlijk warm. Snel loop ik door naar de bazaar. Het dak van de bazaar beschermt mij tegen het zonlicht. De bazaar van Kashan is een langgerekte overdekte straat, met kraampjes. Ik wandel tussen de winkelende mensen door. Precies halverwege ligt een prachtige karavanserai. Een plaats waar vroeger de handelskaravanen konden rusten en overnachten. Ik word gewenkt. Of ik het dak van de bazaar wil zien? In ruil voor een kleine fooi volg ik de man een smalle trap op. Boven stap ik het lemen dak van de bazaar op. Achter mij zie ik de grote koepel van de karavanserai. Beneden zie ik verschillende huisjes die uitkijken op een binnenplaats. Hopelijk is het dak van leem stevig genoeg. Voor de zekerheid houd ik de zijkanten een beetje aan. In het oude badhuis, even verderop in de bazaar, is tegenwoordig een theehuis gevestigd. Een bijzondere locatie om even te gaan zitten. Ik bestel een thee. Naast me zit een familie uit Afghanistan. Ik raak in gesprek met hen. Als ik een foto wil maken vinden ze dit goed, als ik de foto maar niet op internet plaats. Dit zou in Afghanistan tot problemen kunnen leiden. Terug in de bazaar ga ik op zoek naar de vrijdagmoskee.
Oude hammam
Oude hammam
Ik wijs verschillende keren naar de Farsi-beschrijving in de Lonely Planet. Iedere keer kom ik een beetje dichter bij de moskee. Bij de moskee is net de oproep voor het gebed. Het duurt even voordat ik door heb dat de man met de microfoon naast me de oproep aan het doen is. Ik dacht eigenlijk dat het een opgenomen oproep was. Ik loop de binnenplaats van de Jameh mosque op. Ik zie de mannen hun schoenen uittrekken om in het hoofdgedeelte van de moskee te gaan bidden. Ik besluit op de binnenplaats te blijven. Als laatste bezienswaardigheid in Kashan wil ik het Khan-e-Ameriha handelshuis bezoeken. Dit is het grootste van de handelshuizen in Kashan. Ik loop door de oude stad terug naar de wijk waar ik vanmorgen begonnen ben. Ik loop door de smalle straatjes tussen de lemen huizen door. Ik probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven lopen. Het is benauwend warm. Het Khan-e-Ameriha house telt maar liefst zeven binnentuinen. De plattegrond die ik bij de ingang kreeg, komt ook goed van pas. Ik bekijk de prachtige binnenplaatsen, muurdecoraties en glas-in-lood ramen. De restauratie van het Khan-e-Ameriha house is nog volop bezig. De achterste binnentuinen zijn dan ook niet te bezichtigen. Ik heb voldoende gezien.
Traditioneel handelshuis
Traditioneel handelshuis
Ik ga op zoek naar een taxi. Verderop staat een onbemande taxi. Als ik een man aanspreek in de deuropening, roept hij ‘yes, yes, taxi’. Hij wijst niet naar de taxi, maar naar zijn eigen auto. Mij best. Met een flinke snelheid rijden we naar de Fin Garden nabij het hotel. De Fin Garden is een historisch Perzische tuin. De tuin dateert van 1590 en is de oudste tuin van Iran. In het midden staat het Fin Bath. Hier is in de 19de eeuw Amir Kabir vermoord in opdracht van koning Nasereddin. Bij de ingang koop ik een kaartje en ga het park binnen. Ik kom in een grote ommuurde tuin bij de verschillende waterpartijen zoeken mensen verkoeling. Ik neem plaats op een bedbank op het knusse terras van het theehuis. Ik bestel Dizi. Een traditionele Iranese maaltijd, waarbij kip, kikkererwten en bouillon met een vijzel samengeperst worden. Daarna eet je het met soep en brood. Mijn verrichtingen worden gadegeslagen door de Iraniërs op het terras. Een meisjesklas passeert. De kinderen willen weten waar ik vandaan kom en vragen of ze een foto mogen maken. Ik ben een attractie hier.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma