Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Turkije > Het mausoleum van Atatürk

De Citadel van Ankara
De citadel van Ankara
Het is wat behelpen in de badkamer ’s morgens. De badkamer is zo klein, dat de douche boven het toilet hangt. Hoe kun je zoiets bouwen? Bij het ontbijt meldt zich de laatste reisgenoot. Hij had een afwijkende vlucht. Dit was niet goed doorgekomen. Luc geeft na het ontbijt een briefing over de reis. Ook legt hij enkele praktische dingen uit voor de eerste dagen van de reis. In de ochtend wandel ik door het oude centrum van Ankara. Ik breng een bezoek aan het Museum van Anatolian Civilisations. Het museum geeft een inkijkje in de Turkse geschiedenis. Het is druk in het museum. Veel schoolklassen maken gebruik om het museum op zondag te bezoeken. Sommige kinderen laten het museum voor wat het is en proberen wat zinnetjes Engels met mij te oefenen. Al snel staat de hele klas om mij heen. Ik leg verschillende keren uit hoe ik heet en waar ik vandaan kom. Direct naast het museum ligt de oude citadel van Ankara. Via een steile weg kom ik bij de toegangspoort. Binnen de muren van de citadel liggen smalle straatjes. Bij de noord gate, sla ik rechtsaf. Aan de vele verkoopkraampjes, concludeer ik dat ik de goede weg naar de citadelmuur ingeslagen ben. De muur is flink gerestaureerd. Hierdoor kun je veilig over de muren wandelen. Vanaf de muur kijk ik uit over heel Ankara. De rode dakpannen van de huizen, vormen een aaneengesloten deken. Heel in de verte zie ik de sneeuw op de bergen liggen. Het is zonnig weer. Ik zie het grote Gençlik park liggen, de minaretten van de Kocatepe Mosque en de hoogbouw van de moderne stad. Een prachtig uitzicht!
Het mausoleum van Atatürk
Het mausoleum van Atatürk
’s Middags stap ik in de metro. Ik moet één keer overstappen om bij het mausoleum van Atatürk te komen. Het mausoleum ligt in het Anit Kabir park. Mustafa Kemal Atatürk was de oprichter van het moderne Turkije begin 20ste eeuw. Nog altijd wordt hij door veel Turken aanbeden. Bij de ingang van het park ontstaat enige onduidelijkheid. Mijn rugtas moet door de scanner. Als de bewaker merkt dat ik niet met een reisgroep ben, ontstaat een lichte paniek bij hem. Hij gebaart mij dat de tas niet mee mag. Ondertussen worden achterin nieuwe tassen gelegd. Een opeenstapeling van bagage volgt. Verschillende mensen beginnen te roepen omdat zij bang zijn dat hun tas valt. De man raakt nog meer van slag. Hij schreeuwt naar zijn collega’s dat ze moeten stoppen met nieuwe bagage. Ook de rij wachtende mensen krijgt een snauw. Omdat ik mijn tas niet in een bus kan leggen, mag ik mijn tas bij hem in bewaring geven. Met alleen mijn camera bij me loop ik richting het mausoleum. Een brede trap leidt naar een brede geplaveide weg. De weg leidt naar het grote plein. Hier staat dominant het mausoleum. Ik betreed de grote hal. Achterin ligt de tombe. Atatürk ligt onder deze tombe begraven. Het verbaast mij eigenlijk dat hier gewoon foto’s gemaakt mogen worden.
De Kocatepe moskee
De Kocatepe moskee
Verschillende Turken laten zich in allerlei posities met de tombe vastleggen. Dit geeft het mausoleum een meer pretparkachtige sfeer. Ik neem nu de metro naar de wijk Kizilay. Dit is de trendy wijk van Ankara. Direct als ik de metrohalte uit kom, zie ik brede winkelstraten, moderne winkels en heel veel mensen op straat. Ik loop door de winkelstraat en langs de vele restaurants. Aan de rand van de wijk kom ik bij de Kocatepe moskee. Deze moskee behoort tot één van de grootste ter wereld. Al op grote afstand zie ik de minaretten staan. Ik steek het grote plein voor de moskee over. Ik trek mijn schoenen uit en betreed de moskee. De Kocatepe moskee is prachtig van binnen. Ik ben onder de indruk. Tegen de avond rijd ik met de metro terug naar het Gençlik park bij het hotel. Het park is in de avond een ontmoetingsplaats. Vele terrassen liggen rond de grote vijver. De kermisattracties draaien op volle toeren. Terwijl ik op een terrasje mijn maaltijd bestel, geniet ik ondertussen van het grote waterspektakel in de vijver. Het water van fonteinen spuit op de maat van de muziek omhoog en worden kleurrijk verlicht. Vanaf mijn tafel heb ik hier mooi zicht op.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma