Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > Een windhoos op het plein

De vrijdagmoskee van Esfahan is de grootste en oudste van de stad. De moskee is een uitgebreid bezoek waard. Ik volg de gids, Irah, de moskee in. Bij de maquette legt Irah uit dat de moskee eigenlijk uit zeven aaneengesloten moskeeën bestaat. De oudste dateert uit de 12de eeuw. De jongste uit de 16de eeuw. Vooral de koepel van de oude moskee is bijzonder. Men heeft eerst vier muren opgebouwd, daarna acht bogen rondom. Daarop zestien kleinere bogen en uiteindelijk de ronde koepel. Als ik het binnenplein oversteek, valt het mij pas op hoe groot de moskee is. Ik ga door een klein deurtje de gebedsruimte binnen. Via het plafond komt net voldoende licht binnen om te bidden. Als Irah het licht uitgeschakeld, kan ik goed zien hoe het vroeger geweest is.
vrijdagmoskee
vrijdagmoskee
Vanuit de moskee rijden we naar de oude hammam buiten het centrum. Het badhuis is niet meer in gebruik. Irah legt het vroegere gebruik van de verschillende ruimtes uit. Ik bekijk zowel het badgedeelte voor de mannen als voor de vrouwen. In de buitenwijk van Esfahan bezoek ik de shaking minarets. Een meer toeristische attractie. Als iemand in één minaret schudt, komen beide minaretten in beweging. Ieder uur wordt dit schouwspel gedemonstreerd. Als ik bij de moskee kom, ben ik eigenlijk verbaasd over de relatief kleine moskee en minaretten. Ik had juist hele hoge minaretten verwacht. Op het plein voor de moskee is het druk. Ik schat dat zo’n tweehonderd hoofdzakelijk Iraniërs staan te wachten. Om precies twaalf uur klimt een man in de rechter minaret. Als hij begint te bewegen, zie ik de minaret heen en weer gaan. Een belletje in de andere minaret begint te rinkelen. Grappig. Als laatste onderdeel van de tocht met Irah, bezoek ik de Tower of Silence. Op de berg werden vroeger de overledenen neergelegd door de Zoroastrians. De gieren ruimden het vervolgens op. Tegenwoordig is dit verboden. We bekijken de berg alleen vanuit een naastgelegen parkje. Het is vrijdag en veel Iraniërs zijn vrij. In het gras zijn families aan het picknicken. Als ik langs loop word mij thee en een dolman aangeboden (soort dadel). Ook wil de familie met mij op de foto. Ik neem weer snel afscheid om met de bus terug naar het centrum te rijden. Ik laat mij bij de Zayandeh rivier afzetten. Ik wandel de Si-o-Se brug over. Onder de bogen van de brug is een theehuis gevestigd. Ik bestel een thee en kijk over de rivier. Een studente komt informeren waar ik vandaan kom. “Uit Holland”, vertaalt zij naar haar vriendinnen. Op de brug spreekt een jonge leraar mij aan. Hij wil graag Engels leren. Helaas gaat net zijn telefoon. Dit is waarschijnlijk belangrijker. Al bellend blijft hij in mijn buurt lopen door het park. Als hij eindelijk uitgebeld is, heb ik een kort praatje met hem. Veel mensen zijn in het park. Families picknicken in de schaduw van de bomen. Verliefde stelletjes zitten langs de waterkant.
Picknicken in het park
Picknicken in het park
Er hangt een gezellige sfeer in het park. Leuk om hier tussen te verblijven. In de namiddag keer ik terug naar het centrale Iman Square. Terwijl de zon langzaam daalt, komen steeds meer mensen naar het plein. De grasvelden worden ingenomen door families die hier eten. Kinderen spelen bij de fontein en de paard-en-wagens rijden af en aan met lokale toeristen. Als de verlichting op het plein aan gaat, levert het helemaal een schilderachtig plaatje. Ik wacht op het juiste avondlicht om een foto te maken van de Jameh moskee. Plotseling hoor ik gejoel vanaf de andere zijde van het plein. Er gebeurt iets. Het geluid van mensen zwelt aan in mijn richting. Ook neemt de wind stevig toe. Voor ik er erg in heb, zie ik kleden opwaaien en afval door de lucht vliegen. Naast mij waait een reclamebord om. Een kleine windhoos waait over het plein. Even snel als de wind op stak, is hij ook weer gaan liggen. Iedereen gaat weer verder alsof er niets gebeurd is. Een man gebaart dat ik weer op het muurtje kan gaan zitten.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma