Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > De schrijn van Sayyed Ahmad

Ik ben vandaag precies drie weken op reis. Een heerlijk vooruitzicht dat er nog zes volgen. Ik reis vandaag verder naar Shiraz. Shiraz is de stad van de bloemen, de liefde, de wijn en van de dichter Hafez. Van de wijn is tegenwoordig niet zoveel meer terug te vinden. Het nuttigen van alcohol is verboden in Iran. De route van 470 kilometer leidt dwars door de woestijn. Een onvoorstelbaar droog gebied met een vierbaans snelweg er dwars doorheen. Een prima gelegenheid om alvast het programma voor de komende dagen door te lezen. Ik lees de Lonely Planet over Shiraz door en over Persepolis.
Ingan bazaar Shiraz
Ingang bazaar Shiraz
Shiraz is ook de uitvalsbasis voor deze oude archeologische site. Omdat ik twee jaar geleden ook Persepolis al bezocht heb, besluit ik nu niet te gaan. Ik herinner me nog praktisch iedere steen en inscriptie. Hierdoor heb ik meer tijd beschikbaar voor Shiraz. Ik ga lekker door de stad dwalen morgen. Tegen vieren arriveren we in Shiraz. Met de bus rijd ik naar het prachtige Eram garden, net buiten het centrum. De uitgestrekte tuinen zijn vooral beroemd om de rozen en het paleis. Het is de plek waar veel Iraniërs komen in de namiddag om tot rust te komen. Terug in het centrum, laat ik mij afzetten bij de schrijn van Sayyed Ahmad. Sayyed Ahmad was de zoon van de zevende Iman Shah-e-Cheragh. Dit mausoleum is een van de heiligste plekken van Iran en een bedevaartsplaats voor veel pelgrims. Ik lever mijn rugtas en fotocamera in bij het depot. Camera’s zijn in het complex niet toegestaan. Als ik op de grote binnenplaats kom, zie ik dat er kleden worden uitgerold voor het avondgebed. Ik sluit aan in de rij om de schrijn te bezoeken. Ik lever mijn schoenen in bij een klein loketje. Ik ga het mausoleum in waar de schrijn van Sayyed Ahmad staat. Niet altijd worden toeristen toegelaten. Ik kom zonder problemen binnen. Ik treed een ruimte binnen die nauwelijks te beschrijven is. Ik zie een zwaar versierde tombe staan. Voor me raken de mensen de tombe aan en kussen de spijlen. Het mausoleum is volledig bedekt met kleine stukjes spiegel.
Mausoleum Sayyad Allaeddin
Mausoleum Sayyad Allaeddin
Hierdoor ontstaat een onvoorstelbare glinstering. Hoewel kitsch, heeft het gehele beeld iets indrukwekkends. Ook de naastgelegen prayerroom is aan het plafond voorzien van spiegelende mozaïeken. Vol ontzag loop ik weer naar buiten. Ook de tweede schrijn, normaliter wel toegankelijk voor toeristen, is vergelijkbaar gedecoreerd. Hier liggen twee neven van Sayyed Ahmad. Alleen zijn de schrijnen hier kleiner van omvang. Als ik weer buiten het mausoleumterrein een foto maak, merkt een jongeman op dat foto’s maken niet toegestaan is. Hoewel ik buiten het complex sta, sluit ik mijn camera. Hij heet Sami. Hij zegt een andere schrijn te willen laten zien, die volgens hem nog mooier is. In deze schrijn zou gewoon gefotografeerd mogen worden. Ik volg hem door de bazaar. We lopen over de binnenplaats van de oude Jameh moskee. Deze moskee is de oudste in de stad. De moskee is wat verwaarloosd. Vooral de fontein in de vorm van de Ka'aba in Mekka is bijzonder. Aan de achterzijde verlaten we de Jameh moskee weer. Sami leidt mij naar de bedoelde schrijn.
Interieur Nasir ol-Molk
Interieur Nasir ol-Molk
Naar zijn zeggen is de tombe van de broer van profeet Mohammed. Ik betwijfel dit, omdat deze tombe dan ook een grote bedevaartsplek zou moeten zijn. Sami houdt vol. De schrijn is even mooi als de schrijn van Sayyed Ahmad. De naastgelegen moskee vind ik zelfs nog mooier. Sami opent een deur achter de moskee. Ik volg hem en sta in een grote gemeenschapsruimte. De omvang komt overeen met een sporthal. Het plafond is volledig bedekt met spiegel mozaïek. Op de grond liggen tapijten. Ik een hoek volgt een groep vrouwen een les. In een andere hoek wordt geschilderd. Weer buiten vraagt Sami of ik de Rode Moskee al gezien heb. Ik heb deze moskee bij mijn vorige bezoek twee jaar geleden gemist. In tegenstelling tot de andere moskeeën heeft deze moskee veel roodtinten, naast het overheersende blauwe en witte mozaïek. Binnen legt Sami uit dat dit komt omdat deze moskee een kruising is tussen een Christelijke kerk een Islamitische moskee. Sami heeft het entreeticket voor de moskee betaald en zegt een relatief hoog bedrag betaald te hebben als donatie bij de schrijn. Hoewel ik bijna zeker weet dat hij het niet gedaan heeft, betaal ik omgerekend twee euro aan hem. Ik vond het een prachtige rondleiding. Als hij direct vraagt of ik hem wel vertrouw, lieg ik van ‘ja’, maar weet het nu helemaal zeker. Ik gun hem dit extraatje, al blijft het oplichting.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma