Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Turkmenistan > Ashgabat: Bijzonder en bizar

Met de bus rijd ik vandaag langs de bezienswaardigheden van Ashgabat. Door de grote wit marmeren gebouwen, de brede boulevards en de grote parken lijkt het straatbeeld op elkaar. Vanuit de bus zie ik de 2 x 4-baans brede boulevard. Links en rechts staan witte appartementencomplexen. In de middenberm liggen verschillende fonteinen. Langs de weg staan fraaie lantaarnpalen. Het hele straatbeeld geeft een sprookjesachtige indruk. Ik vind het een kruising tussen Disneyland en Dubai.
Standbeeld Turkmenbashi
Standbeeld Turkmenbashi
Ik stap uit bij het 10-jarig onafhankelijkheidspark. Turkmenistan is in 1991 onafhankelijk geworden. Prominent in het park staat het beeld van de eerste president van het onafhankelijke Turkmenistan, Turkmenbashi. Turkmenbashi heeft de gas- en olieopbrengsten van het land gebruikt om het nieuwe Ashgabat te bouwen. Achter Turkmenbashi staat het standbeeld ter ere van het tienjarig bestaan van Turkmenistan. Aan de overzijde van de straat ligt het Turkmenistan World of fairy tales. Een pretpark midden in Ashgabat. Het park is echter vaak gesloten. Als ik verder door de stad rijd, vertelt Maksat over de gebouwen. Qua architectuur is het ene gebouw nog mooier dan de andere. Alle gebouwen zijn overwegend gebouwd in wit marmeren uitvoering. Het is vandaag zondag. Op zondag wordt traditioneel de zondagsmarkt gehouden. Vroeger gebeurde dit in de zandduinen aan de rand van de stad. Een kleurrijke bedoening van kleedjes in het zand. Sinds twee jaar is de markt verplaatst naar nieuwe markthallen. Uiteraard opgetrokken uit wit marmer. Als ik aankom, zie ik het enorme complex. Het heeft meer weg van een winkelcentrum dan van een bazaar. Voor de toeristen was de oude locatie veel bijzonderder, maar voor de lokale handel is deze omgeving veel praktischer. Ik wandel de eerste hal binnen. Elektronica. Ik loop tussen de kleine zaakjes door. De nieuwste televisies staan hier opgestapeld. Via de huishoudelijke markt kom ik bij de veemarkt uit. Het geluid van de koeien hoor ik al van een afstand. Ik verbaas me er over hoe de beesten behandeld worden. Geiten worden gewoon achter in de auto gegooid.
Veemarkt Ashgabat
Veemarkt Ashgabat
Een kameel wordt geslagen als hij de vrachtwagen in moet. Dit is wel de dagelijkse praktijk. Aan de andere kant van de stad bezoek ik het Mausoleum van Turkmenbashi. Het mausoleum en naastgelegen moskee liggen ongeveer tien kilometer buiten de stad. Van afstand zie ik de 91 meter hoge minaretten van de Turkmenbashi moskee. De hoogte van de minaretten refereert naar het schijnt naar het jaar van de onafhankelijkheid. Ik kom bij het mausoleum aan. Het is een steriel gebouw. Ik heb bewondering voor de militairen voor de deur, die in de brandende zon de wacht houden. Een andere militair dept af en toe hun voorhoofd. Ik loop de brede trap op. Binnen ligt Turkmenbashi precies onder de grote koepel. Om hem heen liggen zijn familieleden. Veel familieleden zijn omgekomen tijdens de verwoestende aardbeving in Ashgabat in 1948. De gehele stad is toen weggevaagd. De moskee naast het mausoleum is even indrukwekkend. Als ik precies onder de hoge koepel sta, zie ik de omvang van de moskee pas goed. Ook de moskee staat volledig in het teken van Turkmenbashi, maar dat geldt voor alles. Terug in het centrum bezoek ik de Arch of Neutrality. Dit monument met bovenop een groot gouden beeld van Turkmenbashi, stond vroeger in het centrum van de stad. Zoals mij gisteren al door jongelui uitgelegd was, is het standbeeld verplaatst naar een park aan de rand van het centrum.
Moskee Turkmenbashi
Moskee Turkmenbashi
Het beeld is nog steeds indrukwekkend. Helaas is de verplaatsing nog niet volledig voltooid. Het standbeeld is nog niet toegankelijk voor bezoekers. Ook draait het beeld van Turkmenbashi nog niet met de zon mee, zoals vroeger. In het nabijgelegen National Museum zie ik verschillende archeologische vondsten. Vooral de maquette van Merv trekt mijn aandacht. Overmorgen ga ik hier naar toe. Ook kijk ik even naar het enorme handgeknoopte tapijt met de naam Turkmenbashi. Via het onafhankelijkheidsmonument kom ik bij het Ruchnama boek. Een meters hoge afbeelding van het boek van Turkmenbashi. Uiteindelijk laat ik mij in het centrum van Ashgabat afzetten. Ik wandel door de parken, ik bekijk de vele standbeelden en ik beland tenslotte aan een biertje op een terras. ’s Avonds koop ik een kaartje voor het Russische Poeskin theater. Tussen de lokale bevolking maak ik de theatervoorstelling mee. Hoewel ik werkelijk niets van het Russisch versta, is het bijzonder om dit toneelstuk mee te maken. De Turkmenen direct naast mij vinden het zichtbaar al even bijzonder.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma