Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Oezbekistan > Het Registan plein in Samarkand

Ik ben direct klaar wakker als blijkt dat de douche alleen koud water geeft. Zucht! Als ik bij het Registan plein kom, is het al druk met toeristen. Ik loop het plein op. Direct komt een agent naar mij toegelopen. Ticket, ticket!. Verbaast kijk ik om mij heen. Toeristen moeten een kaartje kopen om het plein op te kunnen lopen. Dit kaartje is ook voor de madrassa’s.
Lokale ontmoetingen bij de Registan
Lokale ontmoetingen bij de Registan
Ik ben klaarblijkelijk het ticketoffice voorbij gelopen. De agent wijst mij het loket achter mij. Voor relatief veel geld, ongeveer vijf euro, koop ik een toegangskaart voor het Registan plein en omliggende gebouwen. Ik negeer het extra ticket om foto’s te mogen maken. Het Registan plein is in de 14e eeuw ontworpen door Timur Lenk. Het plein wordt aan drie zijden omringd door grote madrassa's. De oudste is de Ulegh Beg madrassa uit 1417, gebouwd door Timurs kleinzoon Ulugh Beg. Er recht tegenover staat de Shir Dor madrassa, gebouwd in 1619. De derde en relatief nieuwste madrassa is Tilla Kari gebouwd in 1646. Deze fungeert tevens als moskee. Ik loop onder de poort de Ulugh Beg madrassa in aan de linkerzijde van het plein. Ik kom op een prachtige binnenplaats. Als ik mijn schoenen uit trek om achterin de gebedsruimte te betreden, blijk ik een tapijtenshop in te stappen. Een lichte teleurstelling maakt zich van mij meester. De Tilla Kari madrassa is een kopie van de Ulugh Beg, aangevuld met een prachtige gouden koepel. Onder deze koepel bevindt zich nog een moskee. De derde koranschool is de tempel van de tijger. In het mozaïek boven de toegangspoort zijn twee grote tijgers afgebeeld. Naast de ingang zijn werklui bezig met de restauratie van een koepel.
Mausoleum van Bibi Khan
Mausoleum van Bibi Khan
Als ik een foto maak, gebaren ze me de foto te laten zien. Ik klim de vier meter hoge steiger op. Ik laat de foto aan hen zien. Zij laten mij het precisie werk zien waarmee ze de restauratie uitvoeren. Ik loop naar de Bibi-Khanym moskee. Timur Lenk liet deze bouwen voor zijn vrouw Bibi. Ik volg de brede weg van de Registan naar de moskee. Links en rechts staan verschillende souvenirwinkeltjes. De winkeltjes ontnemen het zicht op de oude stad van Samarkand. Ik heb de indruk dat dit zicht bewust voor de toeristen ontnomen wordt. Aan de rechterkant van de weg, precies tegenover de moskee, staat de tombe van Bibi Khan. Een klein vierkant gebouw met opvallend hoge koepel. Ook hier moet ik als toerist betalen. Ik vind de toegangsprijs te hoog voor enkel een tombe. Direct vervalt de toeslag voor een fototoestel. Als ik langer twijfel krijg ik 50% discount. De toegangsprijzen zijn in Samarkand relatief hoog. Zeker in vergelijking met Bukhara. Omdat bij ieder gebouw opnieuw betaald moet worden, lopen de totale toegangsprijzen op tot zo’n 30 dollar. Ik laat de tombe zitten en steek over naar de Bibi-Khanym moskee. Zou hier de toegang ook onderhandelbaar zijn. Ik waag het er op en krijg direct 2.000 som korting. De moskee verkeert in slechte staat. Men is bezig met restauratie, maar heeft nog aardig wat werk. Ik zie een grote diepe scheur in de muur boven de ingang. Ook de koepel vertoont veel barsten.
Tombe van Timur Lenk
Tombe van Timur Lenk
Onbewust kijk ik eerst naar boven voordat ik een plekje in neem om een foto te maken. Als ik de parkeerplaats voor de moskee oversteek op weg naar het Shah-i-Zinda necropolis, valt het mij op hoe warm het is. Het is nu op het heetst van de dag. Het Shah-i-Zinda necropolis is een straat met meer dan twintig mausoleums en tombes. De oudste tombes dateren uit de elfde eeuw. De tombe van Kusam-ibn-Abbas uit de 16e eeuw is de beroemdste in dit complex. Met een taxi laat ik mij afzetten aan de andere zijde van het centrum bij een hotel met buitenterras. De luxe van het hotel lijkt wat vergane glorie. Ik zit echter heerlijk onder de bomen in de schaduw. Een rustmomentje. In de namiddag wandel ik het park in. Ik bezoek de tombe van Timur in het Gur-e Amir complex. Hier ligt – waarschijnlijk – Timur begraven met zijn zoon en kleinzoon. Via de smalle straatjes achter het complex loop ik terug naar het hotel.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma