Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Oezbekistan > Voetbalwedstrijd Oezbekistan - Iran

In een uurtje of vijf rijd ik naar de hoofdstad van Oezbekistan, Tashkent. Vandaag wordt in Tashkent de interlandwedstrijd tussen Oezbekistan en Iran gespeeld voor het wereldkampioenschap in 2014 in Brazilië. Het word mij alleen niet duidelijk wanneer de wedstrijd precies gespeeld wordt. In hoor tegenstrijdige berichten van ’s middags tot ’s avonds. Als ik rond het middaguur in het luxe Uzbekistan Hotel arriveer, helpt een ober mij uit de brand. De wedstrijd wordt vanavond om 19:00 gespeeld in het stadion bij de oude stad. Volgens hem is de wedstrijd volledig uitverkocht. Hij weet niet of er nog ergens kaarten te krijgen zijn. Omdat ik maar één middag in Tashkent ben, ga ik snel op pad om nog iets van de stad te zien.
Kukuldash madrassa
Kukuldash madrassa
Ik neem een taxi naar het Plov Center. Plov (of pilaf) is het nationale gerecht van Oezbekistan. Een eenpansgerecht met rijst en lam. In het Plov Center komen Oezbeken om plov te eten voor de lunch. Ik ga aan een tafel zitten en bestel een bord plov. Ik wandel weer verder naar de oude stad. Bij de weg steek ik mijn hand op voor een taxi. Direct stop er een jongen met een particuliere auto. Hij wil mij wel naar de oude stad rijden voor een kleine vergoeding. Ik stap uit bij de Chorsu bazaar. In de markthal onder een grote groene koepel wordt fruit en groente verkocht. In de straten rond deze markthal zijn vele kleine winkeltjes te vinden met uiteenlopende spullen. Ik ga naar de Kukeldash madrassa, in deze wijk. Ik betreed de bijzondere binnentuin. In de schaduw op het gras zit een oude man. Hij wenkt mij. Uit zijn gebaren begrijp ik dat hij wil weten waar ik vandaan kom. Zijn Russisch of Oezbeeks versta ik niet. Hij pakt mij bij de arm en laat mij de madrassa zien. Hij laat mij de leslokalen, de keuken en het restaurant zien. Alles wordt onafgebroken toegelicht in onverstaanbaar – ik denk - Russisch. Ik vraag mij af of hij überhaupt door heeft dat ik er niets van versta. Hij leidt mij een studentenkamer in. Hier zijn twee jongens aan het studeren. Tot mijn opluchting spreken zij wel Engels. Zij oefenen met kaligrafie. Speciaal voor mij schrijven ze mijn naam in kaligrafie in het Arabisch. Ik voel mij oprecht vereerd. Ook leggen ze mij uit hoe ik bij het voetbalstadion kan komen. Of er kaarten beschikbaar zijn durven ook zij niet te zeggen. Ik ga op weg naar het voetbalstadion. Bij een toegangshek vraag ik een agent of dit de ingang is. "Heb je een ticket?", vraagt hij. Hij kan voor mij wel een ticket regelen, maar wel met een kleine opslag.
Uzbekistan supporters
Tombe van Timur Lenk
Even later sta ik met een kaartje voor de wedstrijd Oezbekistan – Iran in mijn handen. Ik heb omgerekend twaalf euro betaald. Dat is maar drie keer over de kop. Terwijl de agent en handelaar achter mij de winst verdelen, loop ik naar het stadion. Ik tref een indrukwekkende politiemacht voor de ingang. Overal zie ik Mobiele Eenheid. Iedereen wordt tegengehouden. Als de agenten mij zien, wordt er een uitzondering gemaakt. Ik mag via de zijkant doorlopen. Mijn fles water moet ik wel inleveren. Honderd meter verder is een tweede politiekordon. Er wordt geduwd en getrokken. Er hangt een gespannen sfeer. Ook bij de agenten. Voordringen zit er hier niet in. Een Oezbeek naast mij probeert voorrang voor mij te vragen bij de agenten, maar krijgt alleen een boze blik. Toch helpt het iets. Als er weer enkele mensen doorgelaten worden, gaat mijn kant eerst. Ik wijs de jongen aan dat hij met mij is. Hij mag er ook in. Hij fluistert "Thank you" in mijn oor. Ik ben in het stadion. Ook hier overal politieagenten. Het stadion heeft maar 8.000 zitplaatsen. Ik schat dat er zo’n 800 man politie op de been is. Bizar. Zelf hoef ik niet naar mijn plek te zoeken. Veel van de agenten tonen hun hulpvaardigheid en wijzen mij van agent naar agent tot ik op mijn plek zit. Er zijn hier duidelijk weinig buitenlanders. Naast mij zit ook een agent. Hij moet tussen het publiek de mensen in de gaten houden.
De voetbalwedstrijd
De voetbalwedstrijd
De jonge agent kijkt apetrots naar zijn collega’s beneden, dat hij naast mij zit. Het stadion is volledig uitverkocht. Op de tribune is het feest. Verschillende supporters hebben hun gezicht in de Oezbeekse kleuren geschilderd. Een jongen met de vlag om zijn schouders zet het Oez-Be-Ki-Stan in. De hele tribune schalt het na op het ritme van de grote trom. Als ik mijn Oezbekistan sjaaltje toon aan de supporters gaat een luid gejuich op. Na de volksliederen wordt een tribune grote vlag over het publiek getrokken. Dit moet een bijzonder gezicht zijn vanaf de overzijde en op televisie. Iran start sterk. In de eerste tien minuten hebben zij al enkele kansen. Als Oezbekistan zich herstelt, herstelt het publiek zich ook. Ieder balcontact wordt aangemoedigd als een kansrijke positie. Echt hoogstaand is de wedstrijd niet te noemen. De bal gaat van links naar rechts zonder echt in de buurt van het doel te komen. Op de tribune is het feest er niet minder om. Oezbekistan krijgt twee goede kansen, maar vergeet te scoren. Iran doet dit, tegen de verhoudingen in, in de allerlaatste minuut wel. Het voelt of ik verloren heb. Teleurgesteld loop ik met de supporters het stadion uit op zoek naar een taxi.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma