Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Kirgizië > Overnachten in een yurt

Jongeren uit Bishkek
Jongeren uit Bishkek
Bij het uitrijden van Karakol merk ik al direct dat we vandaag niet zo’n haast hebben. Ik overnacht vannacht in een yurt en ik denk dat we daar niet al te vroeg kunnen aankomen. Zo’n vijfentwintig kilometer buiten Karakol slaan we af richting Jeti Oguz. Langs de weg ligt een roodzandstenen rotsformatie. De hoge rots is precies in het midden gespleten. De rots heeft hierdoor de vorm van een gebroken hart. Aan de andere zijde liggen de Seven bulls rotsen. Zeven grillig gevormde rood zandstenen rotsformaties. Door de vorm wordt deze rotsformatie in de volksmond de Seven bulls genoemd. Het is bewolkt vandaag. Het zou mij niet verbazen als er zelfs een spat regen zou gaan vallen. Door het bewolkte weer zijn de foto’s van de rotsen erg donker. Met de bus ga ik verder de vallei in. De weg volgt een snel stromend beekje. Af en toe gaat de weg aan de andere zijde verder en gaat de bus over een houten brug. Aan weerszijde zijn hoge bergen. Ik zie verschillende nomadenfamilies langs de kant van de weg. Zij zitten rond hun yurts. Aan het einde van de vallei stap ik uit. Ik trek er op uit en volg in mijn eentje het karrenspoor verder de bergen in. Prachtig om zo in de stilte van de vallei te lopen.
Vervoer de bergen in
Vervoer de bergen in
Ik word toegewuifd vanuit een yurt. Als ik dichterbij kom, blijkt het een groep jongeren uit Bishkek te zijn. Of ze met mij op de foto mogen? Ook laten ze mij de yurt zien, die ze gehuurd hebben voor het weekend. Verderop zitten drie jongetjes langs de kant van de weg. Op een grote steen spelen zij een soort kaartspelletje. Ik kijk even met ze mee, maar begrijp weinig van het spel. Zij moeten lachen. Het begint een klein beetje te spetteren. Ik keer om en loop terug naar de bus. Daarvandaan volg ik lopend het watertje tot ik weer helemaal terug ben bij de Seven bulls rotsen. De mensen die ik tegenkom zwaaien enthousiast, auto’s toeteren en een man op een paard komt naar me toe om een handje te geven. Op een stukje gras langs het bergbeekje pak ik mijn lunchpakket. ’s Middags passeer ik een dorpje om wat inkopen te doen voor de komende dagen. In een plaatselijk café bestel ik een biertje. Het flesje wordt eerst gekocht in de nabij gelegen supermarkt, alvorens het geserveerd wordt. Daarna zet ik koers richting het yurtenkamp. Ik rijd langs het Issyk Kul meer aan de zuidzijde. Het blauwe water ligt er prachtig bij.
Koken bij de yurt
Koken bij de yurt
Langs de oevers van het meer staan veel resorts uit de Russische periode. Veel van deze gebouwen zien er vervallen uit. Aan de westzijde van het meer buigt de weg af. In het dorpje worden we al verwacht. Een personenauto rijdt voor ons uit de bergen in. Net buiten het dorp passeer ik de vuilstortplaats en een begraafplaats. Daarna gaat de zandweg dieper de vallei in. Ik zie op de groene velden verschillende groepjes yurts staan. Ik stap uit bij een groepje tenten tegen de berghelling aan. Ik word hartelijk ontvangen door de familie. Er zijn vier yurts beschikbaar om in te slapen. Ik had de tenten iets minder primitief voorgesteld. De yurts zijn echt authentiek. Ik praat wat met de familie. Ik laat mijn fotoboekje uit Nederland zien en ik moet verschillende mensen op de foto zetten. ’s Avonds steekt er een frisse wind op. Het wordt koud. Het tentenkamp ligt op 2.600meter hoogte en dat is goed te merken aan de temperatuur. Ik trek snel mijn trui aan en doe mijn jas aan. Als de schemer al invalt, komt er een wagen aangereden met een yurtpakket in de laadklep. Iedereen komt helpen om de yurt op te zetten.
Yurts
Yurts
Ik ook! Ik houd een van de zijkant vast, terwijl met touwen alles aan elkaar gesjord wordt. Nu merk ik pad goed hoe koud het is. De rand staat, maar nog niet tot ieders tevredenheid. Er volgt een discussie en het touw wordt weer losgemaakt. Ik houd het voor gezien. Ik ga naar mijn eigen yurt. Ik kruip in mijn lakenzak met verschillende dekens er overheen. Buiten begint het te regenen. Ik hoor de druppels op het yurtdak. Hoewel het pas negen uur is, val ik snel in slaap.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma