Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Kashgar, de stad van de Oeigoeren

De moskee van Kashkar
De moskee van Kashkar
Het voordeel van het tijdverschil betekent ook dat ik ’s morgens uit kan slapen. Om tien uur zit ik aan het ontbijt. Kashgar was vroeger altijd één van de belangrijkste handelssteden van de zijderoute. Oost ontmoette hier west. Tegenwoordig is Kashgar een stad met 700.000 inwoners. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Oeigoeren, worden meer en meer verdrongen door de groeiende groep Han-Chinezen. De Chinese overheid stimuleert verhuizingen van de Han-Chinezen naar dit gebied, om zo het gebied meer te integreren bij China. Dit is vergelijkbaar met het Chinese beleid ten opzicht van de Tibetanen in het zuidwesten. Ik loop het hotel uit en wandel richting het centrum. Brede wegen leiden mij. Bij het oversteken is het weer even aftasten in hoeverre er in deze regio respect is voor het zebrapad. Al snel ervaar ik dat de strepen op de weg enkel als versiering dienen, zonder verder betekenis. Voorzichtig wurm ik mij tussen de auto’s en brommers door naar de overzijde. Het valt mij op dat hier ontzettend veel elektrische scooters rijden. Goed voor het milieu. Ik hoor de scooters alleen niet aankomen als ze mij van achter naderen. Ik schrik regelmatig van een harde toeter. In het centrum zijn de straten smaller en wordt er volop handel gedreven. Brood wordt in straatovens gebakken. Bij de slager hangt het vlees uitgestald en tal van andere ambachten worden beoefend in de straten. Bij het centrale plein bij de moskee slaat de handel om in kermisachtige taferelen.
Schooljongetjes
Schooljongetjes
Ik kan op de foto met een kameel of in traditionele kleding. Ik kan op een paard gaan zitten, die op commando kan steigeren. De Id Kah Moskee is de oudste en grootste moskee van China. Via de grote binnenplaats kom ik bij de gebedsruimte. De moskee is, zeker in vergelijking met de eerdere moskeeën die ik bezocht heb tijdens deze reis, eenvoudig van opzet. In deze regio zijn veel Islamieten, maar het geloof wordt veel minder strikt nageleefd. Maar een enkele vrouw draagt hier in Kashgar een hoofddoekje in het openbaar. De brede boulevards van Kashgar zijn gevuld met moderne Chinese winkels. Achter deze boulevards liggen de meer eenvoudige winkeltjes van de Oeigoeren tegen de oude stad. Van de beschreven ‘Old town’ met de adobe huizen kan ik maar weinig terugvinden. In rap tempo worden de oude huizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De straten in het oude centrum geven hierdoor een vervallen indruk. Enkele schoolkinderen vrolijken dit op. Of ze op de foto mogen? Als ze de foto zien, willen ze allemaal op de foto. Via het Main square, met het standbeeld van Mao, wandel ik het park in. Mannen spelen een kaartspel in de schaduw. Kinderen draaien een rondje in de attractie in het kleine pretpark. Aan de andere zijde van het park neem ik een taxi. Hoewel taxi’s normaliter op de meter rijden, ga ik akkoord met het briefje van tien yuan, die de chauffeur laat zien.
Oude stad Kashkar
Oude stad Kashkar
Dit is volgens mijn verwachting naar de Tombe van Abakh Khoja enkele kilometers buiten het centrum. Als ik bij de tombe uit de taxi gestapt ben, realiseer ik me dat het vervoer terug nog wel eens een probleem kan worden. Er staan hier geen taxi’s. Een gesprek aan gaan met mijn huidige chauffeur gaat ook niet lukken. Wij spreken domweg geen woord in elkaars taal. Ik zie het later wel. Ik loop het terrein rond het mausoleum op. Van de buitenkant ziet het mausoleum er prachtig uit. Ik schiet in de lach als ik een bordje ‘take picture here’ zie staan. Het kodakpunt is aangegeven. Wel zo makkelijk. Binnen ben ik verrast door het grote aantal grafstenen. Naast de tombe van Abakh Khoja, tel ik al gauw dertig andere graven dicht opeen geplaatst. Als ik weer bij de uitgang kom heb ik geluk. Er staat een taxi te wachten. Ik laat hem het visitekaartje van mijn hotel zien. Dit kaartje is in het Chinees. De man kijkt mij vragend aan en ik hem. Hier houdt onze conversatie op. Hij schudt dat hij het niet weet of dat hij er niet naar toe rijdt. Hij rijdt zonder mij weg. Ik ga op zoek naar een andere taxi. Ik loop zo’n 500 meter terug naar de doorgaande weg. Hier blijkt het aanbod aan taxi’s uiterst beperkt. De taxi’s die passeren zijn al bezet. Buslijn 20 biedt uitkomt. Ik heb geen idee van de route van de bus, maar de bus rijdt in ieder geval in de goede richting. Ik stap in en betaal één yuan bij de chauffeur.
Mausoleum Abakh Khoja
Mausoleum Abakh Khoja
Ik zie wel waar in het centrum de bus uitkomt. Een Chinese jongen helpt mij. Hij legt uit dat de bus niet bij mijn hotel komt. Hiervoor moet ik overstappen op lijn 9. Als hij de bus verlaat, vraagt hij de chauffeur mij een seintje te geven. Ik volg de route van de bus op de plattegrond. Als de chauffeur mij wenkt, ben ik nog maar één straat verwijderd van het hotel. Ik loop het laatste stukje. ’s Avonds is er in John’s Café een traditionele Oeigoerse dansavond. Voorafgaand eet ik iets in een lokaal restaurant in de nabijheid van het hotel. Ik wijs een gerecht aan via één van de plaatjes.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma