Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Ruïnes van Jiaohe en Gaochang

Ik start de dag acht kilometer buiten Turpan. Hier ligt de archeologische site City of Jiaohe. Als ik een ticket wil kopen, is het loket nog niet open. De excursie is juist extra vroeg gestart om de hete middagzon te mijden. Erg lang hoef ik niet te wachten. Ik loop de Jiaohe site binnen. Een oude garnizoensstad van rond de eerste eeuw voor Christus. Ik loop via de mainstreet het enorme complex op. De mainstreet is een geplaveide straat tussen de lemen muren door. Veel van de ruines zijn vervallen tot hoopjes steen. Achter de pagode, staat een redelijk in tact gebleven monastery. Ik wandel door de poort het monastery binnen. Net achter dit bouwwerk staat een tweede kleiner klooster. Ik vind dit klooster eigenlijk nog mooier dat de eerste. Via de zijkant van het Jiaohe complex loop ik langs de vallei. Juist door de ligging tussen twee diepe kloven kon deze locatie al in de oudheid goed beschermd worden. Vlak bij de Jiaohe site bezoek ik het Karez-museum. Een karaz is een ondergronds waterkanaal. Door de druk van de omliggende bergen wordt het water soms ondergronds kilometers verder verplaatst. Door de aanleg van ondergrondse kanaaltjes kan de waterstoom geleid worden.
De oude garnizoenstad Jiaohe
De oude garnizoenstad Jiaohe
De karaz is vergelijkbaar met de qanats zoals ik deze bij Yazd in Iran eerder deze reis gezien heb. In het museum wordt de werking van een karaz uitgelegd. Langs een oud ondergronds kanaal geven poppen aan hoe vroeger het onderhoud van de kanalen uitgevoerd werd. Als ik enkele honderden meters verder weer boven de grond kom, beland ik in een lange rij souvenirshops. Er is geen ontkomen aan. Bijna alle kraampjes verkopen hetzelfde. Tientallen verkopers hopen iets te slijten. Ik schaf alleen een koud colaatje aan als ik weer terug bij de bus ben. Ik ga verder richting de Emin moskee. Deze moskee is in 1777 gebouwd naar Afghaans model. Ook hier begroeten de souvenirverkopers mij al als ik uit stap. Ik zie de hoge lemen minaret van de Emin moskee. De moskee is opvallend. Enerzijds omdat de moskee niet in de stad Turpan staat, maar in de open zanderige vlakte en anderzijds door de opvallende minaret. Normaliter hebben moskeeën meerdere minaretten. De rijk gedecoreerde minaret is 47 meter hoog en van leem opgetrokken. In de moskee valt het weinige licht op de rode kleden op de grond. Met de houten pilaren doet de moskee mij even denken aan een Tibetaans klooster. Het is elf uur als ik koers zet naar the City of Gaochang. Deze fascinerende stad ligt in een vallei ten zuiden van de Flaming Mountains. Een groep soldaten stopte hier op weg naar Afghanistan. Zij vonden water en besloten te blijven. De stad Gaochang werd in de zevende eeuw de hoofdstad van het koninkrijk van Gaochang. In de veertiende eeuw werd de stad door de Mongolen volledig verwoest. De stad ligt dertig kilometer buiten Turpan. Inmiddels heeft de zon al behoorlijk veel kracht.
De oude moskee van Gaochang
De oude moskee van Gaochang
Toch hangt er een lichte sluierbewolking. Als ik een ticket koop voor de toegang, geeft mijn thermometer aan mijn rugzak veertig graden aan. Ik ga de stad binnen. De ommuurde stad heeft een omtrek van zeven kilometer. Ik sla het vervoer met een ezeltje af. Ik dwaal zelf tussen oude ruïnes. In tegenstelling tot de Jiaohe ruïnes kan ik hier nauwelijks nog gebouwen onderscheiden uit de restanten. Ook de houten wegwijzers zijn nog nauwelijks te lezen en hangen er troosteloos bij. Even voel ik mij helemaal alleen midden in de woestijn. De felle zon, het hete zand en de hoge ruïnes om mij heen. Ik geniet even van dit moment. Aan de achterzijde van de oude stad bezoek ik het oude klooster. Het grote gebouw is in redelijk goede staat. Ik ga de brede trap op naar de ingang. Ik dwaal door het complex. Als ik weer buiten het complex kom, voel ik de zon doordringender. Ik realiseer me dat ik helemaal geen water meegenomen heb. Niet zo handig. Ik besluit terug te lopen. Voor de zekerheid volg ik het pad van de ezelkarretjes. Voor verdwalen vind ik het te warm. Op de terugweg naar het hotel bezoek ik de Astina graven en bekijk ik de Flaming Mountains. Door de luchtcirculatie bij extreme hitte lijkt het of de bergen in brand staan. De rest van de middag kom ik niet meer van het terras onder de druiven van John’s Café vandaan. Met een douche maak ik mij gereed voor de nachttrein naar Liuyuan. Om negen uur rijd ik naar het station. Ik ben ruim op tijd voor vertrek. Ik neem plaats in de ruime, drukke vertrekhal. Buiten steekt een flinke wind op. De warme lucht waait door de open ramen. Er valt zelfs een enkele spetter. Regen kan ik het niet noemen. Tegen middernacht mag ik het perron op. Een beambte wijst mij de plek waar mijn rijtuig zal stoppen. Even later klim ik de trein in en ga ik op zoek naar mijn slaapplek. Ik slaap op een hardsleeper dit keer. Dit betekent wat simpelere onderkomens, met zes bedden in één coupé. Ook kan de coupé niet gesloten worden. Als ik bij mijn coupé kom, zie ik al twee reizigers liggen. Ze slapen. De coupé is veel te klein voor alle bagage. Ik zet mijn tas onder het tafeltje en klim snel naar het hoogste bed. Zo is er meer ruimte voor de anderen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma