Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Fietsen op de muur van Xian

Ook vandaag is het bewolkt. Het is nog wel droog. Bij de South Gate huur ik een mountainbike om over de stadsmuur van Xian te fietsen. De stadsmuur heeft een omtrek van veertien kilometer. Bovenop de verdedigingsmuur ligt een goed gerestaureerde straat van zo’n tien meter breed. De grote stenen zijn soms afgesleten of liggen wat ongelijk. Direct als ik weg fiets, merk ik dat de vering in de voorvork goed van pas komt.
Fietsen op de muur
Fietsen op de muur
Als ik bij de eerste hoek aan kom, zie ik een uitkijktoren staan. Ik sprint met mijn fiets de schuine oprit op naar het plateau onder de toren. Als ik over de kantelen kijk heb ik uitzicht over het drukke verkeer van Xian. In iedere windrichting is een grote toegangspoort. Bij iedere poort staan fraaie bouwwerken in Chinese architectuur. Ik heb geen slot op mijn fiets. Ik geef de fiets daarom af bij een verhuurdepot. Het kost mij enige moeite om met vooral gebaren aan te geven dat ik de North Gate van binnen wil bezoeken. Binnen valt het me wat tegen. De ruimte wordt volledig ingenomen door souvenirs. Van de constructie van het gebouw is weinig te ontdekken. Bij één van de hoektorens raak ik in gesprek met een Chinese familie. Heel veel verder dan ‘Ah Holland’ en ‘Amsterdam’ komt het niet, maar het is al meer dan ik verwacht had. Aan de andere kant heb ik ook geen benul waar de stad in China ligt waar zij vandaan komen. Ik maak een foto van hen. Zij maken een foto van mij. Na een uur en een kwartier ben ik weer bij het beginpunt. Ik lever mijn fiets weer in. Wat een leuke ervaring. Ik besluit lopend verder te gaan naar de kleine Gans pagode, net buiten de stadsmuur. Als ik reisgenoten tegen kom, hoor ik dat de tempel vandaag gesloten is. Het is dinsdag. Ik verander mijn plan. Ik probeer een taxi te regelen om naar de grote Gans pagode te gaan. Dit lukt niet. Alle taxi’s uit de stad zitten vol. Talrijke taxi’s probeer ik aan te houden.
Stadsmuur Xian
Stadsmuur Xian
Tevergeefs. Ik besluit om de bus te nemen. Ik kan uit de vele buslijnen helaas niet achterhalen welke ik precies moet hebben. Ik stap in een bus die mij in ieder geval een eind de goede richting op brengt. Op de ene kaart lijkt de bus af te slaan naar de pagode. Op een andere kaart juist weer niet. In de bus blijkt al snel dat deze het niet is. Een Chinese jongen helpt mij met de vertaling van de conductrice. Zij adviseert om over te stappen op lijn 610. Als ik bij de aangegeven halte uit stap, komt bus 610 net aanrijden. Ik verlaat deze bus bij de grote Gans pagode. In het park rond de pagode is het druk. Veel mensen zitten in het gras of spelen een spelletje kaart. Bij de grote vijver zie ik de Gans pagode staan. De zeven lagen hoge toren steekt hoog boven het park uit. Jammer dat ook deze tempel gesloten is op dinsdag. Talrijke agenten staan rond de vijver paraat. Zodra iemand te dicht bij het water komt, klinkt een corrigerend fluitje. Een opvallend beeld, want tot nu toe is mijn ervaring dat de politie redelijk onopvallend aanwezig is. Ik had dit anders verwacht. Voor de pagode krijg ik snel een taxi te pakken. Ik laat mij terug rijden naar het centrum. De jonge chauffeur heeft geen moeite met snel rijden. Hij rijdt hard door de straten en duwt zijn taxi op het allerlaatste moment tussen de wachtende auto’s.
Straatverkopers
Straatverkopers
In het centrum wandel ik door de artiestenwijk. Ik bezoek enkele winkelcentra en ik neem wat voedsel tot mij. Terug in het hotel maak ik mij gereed voor de nachttrein naar Beijing. Door de drukke avondspits van Xian kom ik bij het station. Ik doe ruim een half uur over een afstand van nog geen vijf kilometer. Vreselijk als je hier iedere dag moet rijden. Ook bij het station is het druk. Op het stationsplein staan veel mensen te wachten tot hun trein vertrekt. Ik mag plaats nemen in de VIP lounge, omdat ik een softsleeper (betere klasse) geboekt hebt. Tegen acht uur ’s avonds staat de trein naar Beijing gereed op spoor één. Ik zoek de juiste wagon en mijn coupé op. Na een gezamenlijk wijntje duik ik snel mijn bed in. Morgen wacht Beijing!


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma