Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Op de Chinese muur

Opnieuw regent het als ik ’s morgens uit het raam kijk. Er valt weinig op te maken uit de weersvoorspelling. Al twee dagen wordt er voor de komende dag zon voorspeld, maar is dit ’s morgens weer veranderd in regen. Jammer omdat ik net vandaag naar de Chinese muur ga. Iets waar ik al lang naar uitgekeken heb en een hoogtepunt van deze reis is.
Chinese muur
Chinese muur
De Chinese muur moet je gewoon een keertje gezien hebben. Om de grote toeristengroepen te ontlopen ga ik niet naar Badaling, maar naar het plaatsje Mutianyu. Badaling ligt het dichtst bij Beijing en trekt daardoor veel toeristen. Ook ga ik al voor zeven uur op pad. Op dit vroege tijdstip is het al druk in de straten van Beijing. Ik kan mij voorstellen dat het verkeer hier binnen een uur helemaal vastloopt in de ochtendspits. Ik probeer nog wat te slapen. Tevergeefs. Om half negen kom ik aan in Mutianyu bij de Chinese muur. Het is gelukkig droog. De souvenirverkopers openen net hun kraampjes. Om de beroemde Chinese muur te bezichtigen moet ik eerst een klim van twintig minuten maken. Ik kan ook met de kabelbaan, maar dat vind ik niet zo passen bij de omgeving. Hier krijg ik al snel spijt van. De klim valt mij behoorlijk tegen. Het is vochtig warm. Als ik halverwege ben, besluit ik mijn pas aan te passen. In een veel rustiger tempo klim ik verder. Als ik de laatste bocht om kom, zie ik de contouren van de muur. Indrukwekkend! Als ik door het poortje loop, sta ik echt op de wereldberoemde Chinese muur. Wow!. Ik sta door het vroege tijdstip praktisch alleen op de muur. Ik besluit om een stuk over de muur te lopen. Ik sla links af.
Olympisch stadion
Olympisch stadion
Het is mistig. Het uitzicht beperkt zich tot hooguit vijftig meter. Af en toe is er iets meer zicht door de wolken. Dan zie ik de muur slingerend door het landschap. De Chinese muur volgt het heuvellandschap. Dit betekent dat ik flink moet klimmen en dalen om de route te volgen. Soms is het ook verraderlijk glad. Ik loop van uitkijktoren naar uitkijktoren. Ik loop ruim een uur op de muur. Bij uitkijktoren nummer zes koop ik een ticket voor de rodelbaan. Hoewel het natuurlijk niet past in deze historische omgeving, stap ik toch in het rodelkarretje. De bediening is eenvoudig. Om vooruit te komen druk ik de hendel voor me naar voren. Om te remmen laat ik hem los. Met wat gebaren wordt mij uitgelegd dat ik mee moet leunen in de bochten. Ik ga van start. Ik duw de stick zo ver mogelijk naar voren en hang over in de bochten. Na enkele bochten bereik ik mijn voorgangers. Tergend langzaam gaat het Amerikaanse stel naar beneden. Ik moet flink in de remmen om ze niet te raken. Tegen de voorschriften in zet ik mijn karretje stil om hen een voorsprong te geven. De baanbeheerder staat het ook toe. Hij kijkt mee of er niemand anders aan komt. Veel helpt het niet. Als ik weer verder glijd, heb ik het stel binnen twee bochten al weer ingehaald. Ik herhaal deze procedure tot ik beneden ben. Echt snelheid heb ik niet kunnen maken.
Het zomerpaleis
Het zomerpaleis
Op de terugweg naar Beijing stop ik bij het Olympisch park. Ik sta naast het ‘Birds nest’ atletiekstadion van de Olympische Spelen van 2008. Van dichtbij is de bijzondere constructie van het stadion goed te zien. Ik zie ook het Olympische zwembad met de blauwe ballen. De ballen zijn ’s avonds verlicht. Het zomerpaleis is de laatste stop van vandaag. Het oude paleis is door westerlingen – Westerse barbaren zoals ze het hier uitleggen – verwoest. Het nieuwe paleis is er naast gebouwd. Ik loop langs de paleisgebouwen en de houten corridor langs het meer. Ik raak in gesprek met een Amerikaanse toerist. Zij vertelt dat de klim naar de pagode op de top van de berg zeer inspannend is. Zij dringt bij mij aan dat ik vooral eerst water koop. Zij wijst mij ook de toegangspoort. Daar nemen we weer afscheid. Ik begin aan de trappen naar de tempel. Hoewel het een aardig klim is, vind ik de uitspraak van de Amerikaanse wat overdreven. Vanaf het tempelcomplex heb ik uitzicht over het meer. Ik zie het eiland al liggen in het meer. Mijn volgende doel. Ik daal af via de bronzen tempel. Het is opvallend dat iedereen de hoofdtrap neemt.
Bogenbrug
Bogenbrug
In de bronzen tempel, net naast het complex, kom ik nauwelijks bezoekers tegen. Ik dwaal tussen de tempels door, langzaam naar beneden. Ik kom uit bij de haven. Hier ligt de marmeren boot van de keizer. Ik koop een kaartje voor de overtocht naar het eiland. Als ik aan boord ga, raak ik in gesprek met een meisje. Zij is de privé gids van een ouder Chinees echtpaar. Het echtpaar wil graag met mij op de foto. Of ik dit goed vind? Natuurlijk. Ook willen ze van alles van mij weten. De gids vertaalt de vragen. Wat mijn beroep is? Wat ik van China vind? Voor ik er erg in heb, arriveert de boot bij het eiland. Ik neem afscheid. Snel maak ik nog een foto van het meer. Via de zeventienbogenbrug loop ik weer terug naar het vaste land.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma