Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Ontmoeting met de reuze panda

De laatste dag van de reis is echt aangebroken. Dag vierenzestig. Ik wil vanochtend te voet naar de Tempel van de Witte Wolken gaan. Een Taoïstische tempel aan de zuidzijde van het centrum. Een riksjarijder dringt aan dat ik met hem mee moet rijden. Hij wil mij voor tien euro er naar toe brengen. Dat is wel erg veel. Ik bied twee euro. Boos rijdt hij weg. Het is vandaag prachtig weer. Lekker om te lopen. Ik sla af de hutongs in. Bij een lokale eetgelegenheid bestel ik een ontbijt. Om de taalproblemen te mijden, bestel ik hetzelfde als de mensen naast mij, Het blijkt een gefrituurd broodje te zijn. Ik wandel verder richting de tempel. Het blijkt verder te zijn dan ik gedacht had. Een afstandje op de kaart is al snel enkele kilometers. Als ik de weg vraag, word ik steevast naar de nabij gelegen bus- of metrolijn verwezen.
Tempel van de WItte Wolken
Tempel van de WItte Wolken
Zelfs als ik denk dat ik er bijna ben. Al snel kom ik er achter dat ik fout zit. Ik moet nog een half uurtje lopen. Als ik dichtbij kom, kan ik ook makkelijker de weg vragen. Ik laat de Chinese naam uit de Lonely Planet zien en lachend wijzen mensen mij de juiste richting. Ik krijg er zelfs lol in om mensen aan te spreken. De Tempel van de Witte Wolken is een Taoïstische tempel. Het complex bestaat uit verschillende tempels en fraai gedecoreerde zalen. Bij iedere ruimte bidden gelovigen en offeren ze wierookstokjes. Het valt mij op dat bij deze tempel vooral jongeren komen om te bidden. Ik dwaal langs de gebouwen door het complex. Als ik weer bij de ingang sta heb ik een keuze. Ik wil naar de Beijing Zoo. In de dierentuin zijn panda’s. Ik heb nog nooit een reuze panda gezien. Met de metro moet ik twee keer overstappen. Ik schat de afstand op 3½ kilometer. Een uurtje lopen. Ik besluit te gaan lopen. Lopend maak je het dagelijkse leven van de stad het beste mee. Ik ga op pad. Af en toe dwaal ik af als ik een leuk straatje zie. In een van de hutongstraatje passeer ik een kapper. Hij heeft momenteel geen klanten. Ik ga naar binnen om voor mijn vertrek netjes geknipt te zijn. Helaas wil de kapper zich niet wagen aan mijn baard. Chinezen hebben nauwelijks baardgroei. Het blijft bij wassen en knippen. Rond half twee kom ik aan bij de Beijing Zoo. Ik informeer direct naar de kortste weg naar de panda’s. ik loop het Pandahouse binnen. Ik zie drie panda’s in het buitenverblijf zitten. De panda’s zitten rustig te eten tegen hun verblijf aan. Zo hebben ze minder last van het publiek. De Chinezen raken in extase bij het zien van de reuze panda’s. Ze roepen, joelen en moeten natuurlijk gezamenlijk op de foto. Ik vind het geweldig deze enorme dieren in het echt te zien. In het aangrenzende gebouw krijgen twee jonge panda’s net te eten. Ze komen vlak bij het glas zitten. Leuk.
Reuze panda
Reuze panda
Via de leeuwen en de tijgers ga ik naar het Beijing aquarium. Ik koop voor 15 euro een relatief duur kaartje voor dit deel zonder echt te weten wat me te wachten staat. Binnen worden verschillende thema’s gepresenteerd met vissen, haaien, dolfijnen en pijlstaartroggen. Het ziet er mooi uit. Rond de aquariums zijn Chineesachtige pretparkactiviteiten. Draaimolens, eettentjes, lichtgevend speelgoed en bronzen beelden. De Chinezen zijn er gek op. Als climax loop ik de arena in voor de dolfijnenshow. De zeehonden en dolfijnen laten hun kunsten zien. Ik schat dat er zeker duizend toeschouwers in de arena zitten. Als ik om mij heen kijk denk ik dat ik de enige niet-Chinese toerist ben. Na de show ga ik met de metro terug naar mijn hotel. ’s Avonds eten we gezamenlijk in een hotpot restaurant. Hotpot is een soort gourmetten. Het vlees, de groente en het brood wordt gedoopt in de hotpot. Tijdens het laatste gezamenlijke diner bedanken we Luc voor zijn inzet gedurende deze reis. De reis begint nu echt aan het einde te komen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma