Reisverslag Ladakh - Klein Tibet


Ga naar: Home  India  Foto's


India > Langs de kloosters in de Indus vallei

Hemis Klooster
Hemis Klooster
Ik heb vannacht matig geslapen. Ik wijt het aan de hoogte. Gelukkig is de hoofdpijn weg en heb ik verder geen hoogte verschijnselen meer. Over het algemeen is de hele reisgroep er redelijk doorheen gekomen. Met jeeps rijden we de Indus vallei in. We volgen de Indus rivier tot aan het Hemis klooster. Om bij het klooster te komen steken we de Indus over en rijden de bergen in. Het klooster ligt verscholen in een berginham. Pas als ik de laatste bocht om kom, zie ik het klooster tegen de berg wand liggen. Prachtig! Het klooster van Hemis is opgetrokken uit witte en rode stenen. Hij lijkt hiermee een kopie van het Potala paleis in Lhasa. Rustig, vanwege de hoogte, beklim ik de trap naar de ingang. Als ik op de binnenplaats kom, hoor ik gezang uit de rechter tempel. Ik trek mijn schoenen uit en ga naar binnen. In de sfeervolle Tibetaanse tempel zijn een twintigtal monniken aan het bidden. In twee rijen zitten ze tegenover elkaar. Ik neem even de tijd om van het gezang te genieten. Ondertussen bekijk ik de Boeddha afbeeldingen in de tempel.
Thiksey klooster
Thiksey klooster
Langs de kant zijn enkele oude vrouwen kaarslontjes aan het draaien. Ze laten mij hun vaardigheid zien. Als ik een foto maak en hen het resultaat laat zien, vragen ze me of ik hen de foto kan sturen. Ik krijg een adres in Leh mee.
Ik vervolg de route naar de Stakna Gompa. Hiervoor moeten de jeeps opnieuw de Indus passeren. De brug is zo smal, dat de wagens er maar net overheen kunnen. De Stakna Gompa ligt op een rotspunt. Ik beklim de lange vlakke trap naar de ingang. Het complex is veel kleiner dan Hemis. Op de kleine binnenplaats hoor ik opnieuw gezang. Ook hier wordt gebeden. Ik ga de trap op naar de tempel en ga naar binnen. Twaalf monniken bidden in de kleine ruimte. Een bijzondere sfeer. Terug beneden komt net een monnik uit de keuken gelopen. Of ik en kopje thee wil? Ik aarzel even, maar besluit zijn aanbod aan te nemen. Even later zit ik aan een thee met melk en suiker. In Nyerma bezoek ik het Gaden Chhatnyanling vrouwenklooster. Ik mag enkele kamertjes van de nonnen bekijken. Ook bekijk ik het guesthouse.
De oude bibliotheek
De oude bibliotheek
Door overnachtingen aan te bieden op deze rustige locatie kunnen de nonnen wat geld verdienen. Op de weg terug naar Leh doe ik het Thiksey klooster aan. Een groot complex tegen de berghelling. In het Thiksey klooster staat een veertien meter hoge afbeelding van de future Boeddha. Het beeld beslaat verschillende verdiepingen. Via een smalle trap kom ik op het dak bij een van de meest bijzondere ruimtes: de oude bibliotheek. Oude geschriften liggen hier onder het toeziend oog van Boeddha opgeslagen. Ik loop naar de andere zijde van het complex. De Assembly Hall blijkt gesloten. Ik vermoed vanwege de middagthee voor de monniken. Ik dwaal over het dak van het complex. Ik zie een paadje naar beneden. Ik volg de trap langs de achterzijde van het Thiksey klooster. Als ik om de hoek kom, zie ik een zevental stupa's staan. Ook zie ik dat vanaf hier een pad loopt naar de ingang. Ik hoef gelukkig de trap niet helemaal terug te klimmen. In de namiddag bezoek ik een meisjes klooster. De jonge kinderen worden vaak door hun ouders naar het klooster gestuurd, in de hoop op een beter leven. In de kleine tempel krijg ik thee aangeboden.
Jonge nonnen bekijken foto
Jonge nonnen bekijken foto
De kinderen, de jongste is pas vijf jaar oud, komen tegenover mij zitten. Ik zie de grote kinderogen mij volgen bij iedere beweging die ik maak. Enerzijds is het goed te zien dat de kinderen opgevangen worden, maar aan de andere kant is het natuurlijk geen vrije keuze van de kinderen om non te worden. Het is al over zessen als ik terug naar Leh rijd. Althans dat denk ik. De chauffeur heeft nog het Spituk klooster op het programma staan. Dit zou alleen bezocht worden als er voldoende tijd over was. Voor ik er erg in heb, sta ik bij het klooster. Van buiten maak ik een foto. Daarna rijd ik alsnog naar Leh. Ik neem plaats op een van de terrassen van Leh.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Ladakh - Klein Tibet':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Delhi ‘s nachts (Dag 1)
Salaam Baalak wandeling O.. (Dag 2)
Een doorstart op Leh Airp.. (Dag 3)
Langs de kloosters in de .. (Dag 4)
Zonsondergang bij de Shan.. (Dag 5)
Rondwandeling Leh (Dag 6)
Start Sham trekking (Dag 7)
Wandelen over de bergpass.. (Dag 8)
Door de bergbeek naar Riz.. (Dag 9)
Van Hemis Shukpachan naar.. (Dag 10)
Het klooster van Lamayuru (Dag 11)
Alchi, het oudste klooste.. (Dag 12)
Mountainbiken vanaf de Kh.. (Dag 13)
Over de Himalaya bergpass.. (Dag 14)
Van Sarchu naar Keylong (Dag 15)
Landverschuivingen op de .. (Dag 16)
Dwalen door Manali (Dag 17)
Bergwandeling naar de wat.. (Dag 18)
Op weg naar Dharasala (Dag 19)
Tsuglagkhang, het thuis v.. (Dag 20)
De Gouden Sikhs Tempel (Dag 21)
Sluiting van de Wagah bor.. (Dag 22)
Met de tuk-tuk door Delhi (Dag 23)
Fietsen door Old Delhi (Dag 24)
Taj Mahal !!! (Dag 25)
Het Fatehpur Sikri fort (Dag 26)
Goede vlucht naar huis (Dag 27)


Reisroute
Programma