De Spelen van Olympia

De Spelen van OlympiaGriekenland - Bij de ingang van Olympia ontmoet ik Saskia. Zij gidst onze reisgroep vandaag door de oude stad. Saskia was vroeger reisbegeleidster, maar leerde een Griekse man kennen. Nu woont zij al weer 23 jaar in Griekenland. In Olympia, het oude heiligdom van de God Zeus, werden iedere vier jaar spelen gehouden. Uit alle windstreken van het Griekse rijk kwamen sporters bijeen in Olympia. Oorlogen werden zelfs onderbroken om sporters de gelegenheid te geven deel te nemen aan de spelen. 1200 jaar lang werden hier de spelen georganiseerd. In totaal werden de spelen 293 keer gehouden. In 394 na Christus kwam er een einde aan de traditie. Op keizerlijk bevel werden de spelen verboden. Ze zouden te heidens zijn. De tempels werden verwoest. Door aardbevingen en overstromingen raakte Olympia in verval en bedolven. Pas in 1875 werd Olympia herontdekt en begonnen de opgravingen. In 1896 werden weer Olympische spelen georganiseerd. Dit keer niet in Olympia, maar iedere vier jaar in een ander land en stad. Athene was de gastheer voor de eerste Moderne Olympische Spelen. Ik volg Saskia Olympia in. Bij een zuilengalerij vertelt zij dat dit vroeger het trainingscomplex van de sporters was. Het houten dak is verloren gegaan. De zuilen zijn opnieuw opgericht. Er achter ligt de werkplaats waar beelden gemaakt werden. Daar weer achter waren de onderkomens voor de welgestelden. De sporters zelf sliepen in de open lucht. Prominent in het midden van het complex ligt de tempel van Zeus. Vroeger was deze tempel zeventien meter hoog. Een gereconstrueerde pilaar toont de indrukwekkende hoogte. In de tempel stond een 12 meter hoog beeld van Griekse oppergod Zeus. Het beeld is in 426 nC. overgebracht naar Constantinopel en later bij een paleisbrand verloren gegaan. De tempel zelf is bij een aardbeving ingestort. De pilaren liggen als dominostenen over elkaar. Bij de tempel van Hera brandde vroeger tijdens de spelen het Olympia vuur. Tegenwoordig wordt bij deze tempel nog steeds het Olympisch vuur ontstoken. Het vuur wordt gemaakt met een paraboolreflector en zonlicht. Hiervandaan wordt het vuur naar de stad van de Olympische Spelen gebracht. Vanaf de tempel leidt een tunnel naar het atletiekstadion. Hier werden de wedstrijden gehouden, zo vervolgt Saskia. De hellingen lopen licht op, waardoor de toeschouwers de spelers goed konden volgen.

Griekenland      Meer     Home

Reageer op 'De Spelen van Olympia':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Recent bekeken

Rondje Leiden - In 1611 werd de Stellingmolen De Valck gebouwd
Nederland
Molen de Valk

Dubai en Oman - De waterwater bron in Nakhal
Oman
Nakhal warmwater bron

Rondreis Indochina - Achter: Fred, Staf, Jeannette, Dick, Rachel, Michel, Geert, Saskia, Jan, Ria, Chris, Heleen, Joop, Betty, Conny. Voor: Petra, Ineke, Els, Ronald, Peter. Perry ontbreekt op de foto.
Cambodja
Groepsfoto

Stedentrip Barcelona - Het interne trappenhuis waardoor elke kamer daglicht krijgt. Naar onder toe worden de ramen steeds groter zodat meer licht naar binnen kan komen.
Spanje
Lichtinval

Skiweekend Val Thorens 2007 - Ook het appartement krijgt een laag sneeuw
Frankrijk
Pierre en Vacance

Rondreis Patagonië - Een Southern Right Whale walvis in de baai van Peninsula Valdéz
Argentinië
Southern Right Whale

Stedentrip Belfast - De smalste steeg in het centrum
Noord Ierland
Joys Entry

Sauerland 2006 -
Duitsland


Stedentrip Londen - De london eye, het reuzenrad
Engeland
London eye

Antiek Griekenland - Net buiten Metsovo heeft de bus pech
Griekenland
Buspech

Rondreis Noorwegen - Wij brachten een bezoek aan het vikingmuseum (Vikingskiphuset).
Noorwegen
Vikingmuseum

In de voetsporen van Marco Polo - Rond het Uçhisar Castle zijn vele grotwoningen uit de bergen gehouwen
Turkije
Uçhisar Castle

Rondreis Cuba - Het stadhuis van Cienfuegos
Cuba
Cienfuegos

Ontmoeting met de gorilla - Een Nijlpaard kijkt op in de Victoria Nile river
Uganda
Nijlpaard in de Nijl

In de voetsporen van Marco Polo - Even bijkomen op het terras van het theehuis
Turkije
Theehuis

Rondreis Marokko - Zonsondergang in Amtoudi
Marokko
Zonsondergang Amtoudi