Home > Nederland
Via de Sassenstraat komen we bij de Sassenpoort. De Middeleeuwse Sassenpoort is gebouwd in gotische stijl en dateert uit de 14e eeuw. De poort is opgetrokken uit rode bakstenen muren, hoge torens en puntige boogopeningen. De Sassenpoort maakte oorspronkelijk deel uit van de stadsmuur van Zwolle en diende als een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad. Via een smalle wenteltrap klimmen we in de toren. Op één van de verdiepingen krijgen we een uitleg over de geschiedenis van de stad. De vrijwilliger vindt het duidelijk leuk dat wij geïnteresseerd zijn. Hij legt uit waarom Zwolle de bijnaam “Blauwvinger” kreeg. In de zestiende eeuw hadden de Zwollenaren meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre.
Verderop in de straat komen we bij de Nieuwe kerk met daarachter de losstaande Dikke toren. De kerk heeft een eenvoudig ontwerp en doet denken aan een tempel. In de toren legt de suppoost het verschil in ontwerp tussen de toren en de kerk uit. De toren is in 1454 gebouwd nabij de toenmalige St. Lievensmonsterkerk. Om beschadigingen aan de toren te voorkomen, heeft men destijds de toren los van de kathedraal gebouwd. Helaas is de St. Lievensmonsterkerk in 1832 door een brand volledig verwoest. Op de plek van de kathedraal is een nieuwe modernere kerk gebouwd. In de toren staat een maquette van de oude kerk. Deze kerk vormde samen met de kerk één geheel. In de oorspronkelijke plannen zou de toren 130 meter hoog moeten worden. Zierikzee was in de 15de eeuw een belangrijke handelsplaats en één van de belangrijkste steden van Nederland. Met de bouw zou men de Dom toren in Utrecht overtreffen. De handel zakte echter in voordat de toren gereed was en het geld was op.
Het is begin december en er is een koud maar droog weekend voorspeld. Samen met Rita ga ik een weekendje naar Twente. De vrijdagmiddagspits lijkt mee te vallen. Alleen rond Amersfoort lopen we twintig minuten vertraging op door files. Om iets voor zes uur rijden we het kleine parkeerterreintje op van het Huis van Bewaring in Almelo. In het Huis van Bewaring is tegenwoordig een luxe hotel gevestigd. We hebben geen kamer in een van de voormalige cellen, maar in een van de voormalige bewaker kamers. Een mooie kamer, maar vreemd genoeg ontbreekt een deur naar de badkamer. Veel tijd besteden we hier niet aan. Snel lopen we naar het centrum. In een van de restaurantjes is nog een tafeltje vrij om te eten. Ondertussen komen meer en meer mensen naar de cafés om de wedstrijd van het Nederlands elftal te kijken. In ons restaurant is geen scherm. Na de maaltijd steken we de straat over naar een voetbalcafé. Hier is een tafel vrij met prima zicht op een scherm.
We hebben allebei prima geslapen in onze torenkamer in het kasteel. We hebben geen last gehad van geesten of spoken. Joris had ons gewaarschuwd dat het even kan duren voordat het warme water beschikbaar is. Laat de kraan maar een paar minuten lopen, adviseerde hij. Dit advies blijkt niet voor niets. Normaliter zou ik het al opgegeven hebben, maar het warme water weet zich na enige tijd de weg naar de torenkamer te vinden. In een hoekje van de ronde kamer bevindt zich een badkamertje. Een wasbak en een douchecabine afgeschermd door een soort kamerscherm.
De opvallend rood-wit gestreepte Amelander vuurtoren is in 1880 gebouwd om het scheepsverkeer te leiden. De 55 meter hoge toren gold als een baken in de nacht. Sinds 2005 is de toren niet meer in gebruik. Hierdoor kunnen we de toren beklimmen. Via maar liefst 236 treden komen we op het uitkijkplatform. Vanaf de top van de vuurtoren hebben we zicht over bijna het hele eiland. Door het mooie weer zien we ook Friesland en Terschelling liggen. Prachtig. Aan de voet van de vuurtoren liggen de natuurgebieden de Hollummerduinen en de Lange duinen. We volgen de gele route en gaan wandelend de duinen in.
De grafelijk korenmolen van Zeddam valt direct op. Deze molen is waarschijnlijk in 1441 gebouwd in opdracht van de kasteelheren van den Bergh. In die tijd hadden de kasteelheren het alleenrecht op het bouwen van molens en de boeren werden verplicht om hun graan bij de molen aan te bieden. De gemetselde korenmolen is een van de oudste molens van Nederland. Hoewel de molen verschillende keren gerenoveerd is, is de molen nog altijd in bedrijf. Ik ga verder naar ‘s-Heerenberg. Ik parkeer mijn auto in het centrum. Het stadje is ontstaan rond het kasteel Huis Bergh. In de twaalfde eeuw ontstond op deze plek al een eerste vesting. Het kasteel breidde in de eeuwen erna verder uit. Momenteel behoort het kasteel tot een van de grootste van Nederland. Helaas is het kasteel in de wintermaanden alleen in het weekend gesloten. Een goede reden om nog een keertje terug te komen. Ik wandel op het kasteel heen. Vanaf de wal zie ik de omvang van het kasteel goed.
Aan de rand van het dorpje Eerde in oost Brabant staat een leuke groepsaccommodatie. Met negen families is dit een gezellige locatie om oud-en-nieuw te vieren. In de omgeving zijn mooie wandeling te maken door de bossen rond Sint-Oedenrode. Binnen worden spelletjes gespeeld en televisiegekeken. Op oudejaarsavond wordt traditioneel de pop-quiz gehouden. Lukt het om net voor het nieuwe jaar de winnaar bekend te maken? Het nieuwe jaar start met een heuse disco.
Ik ben een weekendje met mijn familie naar Roompot Bungalowpark De Heihorsten in Someren geweest. Ons knusse huisje, bedekt met riet, lag midden in de natuur. We hebben genoten van de prachtige wandelingen over de Strabrechtse heide en door het Nationale Park De Groote Peel. Het was een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Het park bood ons ook allerlei activiteiten, van fietsen tot zwemmen, dus we hoefden ons geen moment te vervelen. Al met al was het een geslaagd familieweekend waarin we even konden ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.
We volgen de route naar de Bossche Markt. Het stadhuis dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. Aan de overzijde staat het Moriaan huisje. Het oudste stenen huis van de stad. Tegenwoordig is het VVV erin gevestigd. In de Lepelstraat, in de Uilenburg wijk zitten gezellige terrasjes langs de Binnendieze. Hier zou eigenlijk onze boottocht starten. Als alternatief bestellen we een biertje op het terras. Achter ons staat het standbeeld van Zotte Lieve Gerritje. Een legende over een struikrover. We volgen de kade van de Binnendieze. Via de Commandeurspoort sluiten we de wandeling af bij de bibliotheek.
Franeker is één van de oudste Friese steden. De oorsprong van de stad voert terug tot 734. In 1402 verwierf Franeker stadsrechten. Net als veel andere steden leefde Franeker van de handel over water. Het vervoer over het water was eeuwenlang het meest effectieve vervoermiddel. Langs de grachten verschenen in de zestiende en zeventiende eeuw prachtige herenhuizen en fraaie pakhuizen. Aan de Zilverstraat staat Het Korendragershuisje. Een klein gebouwtje waar vroeger het graan gewogen werd. Via de Groenmarkt wandelen we naar het Raadhuisplein. Het stadhuis is misschien wel het mooiste gebouw van de stad. Het renaissance gebouw uit begin 1600 is nog altijd als stadhuis in gebruik. Op de gevel staat het beeld van Vrouwe Justitia afgebeeld. Vroeger werd ook recht gesproken in het gebouw. Wanneer een uitspraak gedaan was, werd het via de kleine erker aan de zijkant medegedeeld aan het volk.
Via de Waag komen we bij de Munttoren. Hier werd vroeger, in samenwerking met de Hanzesteden Kampen en Zwolle, een eigen munt geslagen. Het gebouw was begin vorige eeuw in slechte staat. Gelukkig heeft men het karakteristieke pand kunnen restaureren. Een nabijgelegen pakhuis in de Rijkmanstraat is ook bewaard gebleven. Het huis staat wat eenzaam. Omliggende gebouwen zijn tijdens een bombardement in de oorlog verloren gegaan. We komen bij de Bergkerk in het Bergkwartier. De kerk staat op een rivierduin en ligt vijftien meter hoger dan de Brink. De kerk dateert uit 1206.
Na het ontbijt verlaten we het hotel voor een stevige wandeling door de natuur rond Oostkapelle. We doen dit aan de hand van de Groene Wissel rondwandeling. We besluiten niet eerst naar het beginpunt bij de kerk van Oostkapelle te lopen, maar de route nabij ons hotel op te pikken. Hiervoor lopen we ongeveer 800 meter richting het strand. Langs de weg passeren we twee grote landgoederen. Huize Duinbeek en Huize Berkenbosch zijn voormalige buitenplaatsen en tegenwoordig privébezit. Het is toegestaan om langs de randen van de landgoederen te wandelen. Voor we er erg in hebben springen vier hertjes vlak voor ons over we weg. Zij kijken even verbaast naar ons. Bij de duinen begint de Groene Wissel wandeling. We volgen het schelpenpad door de duinen. Even verderop vervolgen we de route over het strand.
We pakken de route op bij de Kalkhaven. Hiervandaan hebben we zicht op de enorme spoorhefbrug. Deze brug verving de oude spoorverbinding in 1985. Je kunt de hefbrug met recht een blikvanger van de stad noemen. Via de Kalkhaven komen we bij de Onze Lieve Vrouwekerk. De oorsprong van de kruisbasiliek stamt uit de dertiende eeuw. Tijdens de grote stadsbrand van 1457 raakte de kerk zwaar beschadigd. Na de restauratie kreeg de kerk zijn huidige vorm. De toren werd vanaf 1504 toegevoegd, maar werd nooit helemaal voltooid. In 1572, tijdens de Reformatie, kwam de kerk in handen van de protestanten.
Hiervandaan rijden we naar Breukelen en uiteindelijk naar het kasteel de Haar. We zijn net op tijd voor ons tijdslot van elf uur. Dit is ook de tijd dat het kasteel haar deuren opent voor publiek. Nadat we de kassa gepasseerd zijn en het park in wandelen, zien we het enorme kasteel de Haar liggen. Wat is dit een schitterend gezicht. Het kasteel weerspiegelt in het water van de slotgracht. Bij de ingang twijfelen we of we een audiotour moeten nemen. Een medewerkster geeft aan dat in iedere zaal suppoosten aanwezig zijn, die graag over het kasteel vertellen. Zij vindt een audiotour niet nodig. We volgen haar advies. De eerste ruimte die we betreden is de Main Hall. Zowel de omvang, de hoogte en de inrichting zijn overweldigend. Ik kijk goed rond om alles in mij op te kunnen nemen. Een suppoost vertelt dat duizend jaar geleden op deze plaats een kasteel gebouwd werd, in opdracht van de familie van de Haar.
In een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het Museum Elburg gevestigd. Het museum toon aan de hand van een collectie voorwerpen de geschiedenis van Elburg. In de smalle straatjes binnen de vesting ligt het Joodse Sjoel museum. In dit museum wordt getoond hoe de Joodse bevolking sinds de achttiende eeuw zich in Elburg vestigde. Veel van hen hebben de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. De enkele overlevenden trokken na de oorleg weg. De Joodse synagoge is nu een museum. De beide musea passen goed in het historische straatbeeld van de vestingstad Elburg.
De Nieuw kerk is na de Dom in Utrecht de hoogste kerk van Nederland. De toren is 108,75 meter hoog. De bouw van de Nieuwe kerk startte in 1381. De kerk was na de Oude kerk de tweede kerk van Delft en werd daarom de Nieuwe kerk genoemd. In 1536 sloeg de bliksem in de toren van de kerk. De brand die hier op volgde leidde tot de grote stadsbrand van Delft. Praktisch het gehele oude centrum brandde af. In 1654 raakte de kerk opnieuw beschadigd bij de ontploffing van het Delftse kruithuis. Na de blikseminslag in 1872 werd de spits van de kerktoren vervangen. Het zandsteen dat hiervoor gebruikt werd, is in de loop van de tijd aangetast door weersinvloeden en zure regen. De spits is hierdoor zwart uitgeslagen. Via de smalle trap beklimmen we de toren. Vanaf de toren kijken we uit over de Grote Markt en het historische centrum van Delft.
Ik sluit de Leidse Loper rondwandeling door het historische centrum van Leiden af bij de molen de Valk. Molen de Valk is een stellingmolen aan de Lammermarkt. In 1667 werd een houten stellingmolen neergezet op de huidige plek van Molen de Valk. Later, in 1743 werd een hogere stenen stellingmolen gebouwd. Tegenwoordig is de molen ingericht als museum. Op de begane grond is een kleine woning. Hier woonde vroeger de eigenaar van de molen. Via de smalle trappetjes kom ik op de hoger gelegen verdiepingen. De tentoonstelling toont de geschiedenis en de werking van de molen. Op het vierde niveau ligt de maalsteen. Door de wind wordt deze steen in beweging gebracht om het graan te malen. Vanaf de omloop heb ik uitzicht over de stad Leiden. Ook sta ik pal onder de wieken. Wat zijn deze groot van dichtbij.
In het Terra Mora museum wordt uitgelegd waarom Willem van Oranje in zijn strijd tegen de Spanjaarden opdracht gaf Bourtange te bouwen. Het moerassige gebied ten oosten van Groningen vormde een natuurlijke verdediging van de stad. Wie controle had over de paadjes ‘de Tanges’ door het moeras had controle over het gebied. Met een vesting kon men de toevoer afsluiten naar Groningen, dat nog in Spaanse handen was. Na de tachtig jarige oorlog doorstond Bourtange aanvallen tijdens de Eerste Münsterse Oorlog. In 1672 probeerden de Pruisen vanuit het oosten de vesting aan te vallen. Ook deze aanval werd afgeslagen. Door de nieuwere militaire technieken raakte de vesting in verval. Ook het omliggende moeras droogde op, waardoor men eenvoudig om de vesting heen kon. Bourtange verloor in 1851 haar militaire status. De gebouwen werden gebruikt voor bewoning. Grachten werden gedempt en wallen afgegraven.
Amsterdam door de ogen van een toerist. Hoe zou dat er uit zien?. Ik begin de tocht vandaag in de St Nicolaas basiliek. Zo vaak heb ik deze indrukwekkende kerk, pal tegenover het Cnetraal Station, gepasseerd. Nooit ben ik naar binnen gegaan. Tot vandaag. Ik ben onder de indruk van de pracht in deze basileik. Even verderop ligt de schuilkelder Onze lieve heer op Solder. Op de bovenverdieping werden vroeger Katholieke diensten gehouden. De afsluiting in het Anne Frank huis. Veel van gehoord, maar nooit geweest. Tot vandaag. Het is indrukwekkend om nu zelf een keer achter de beroemde boekenkast te kijken. Zo vaak heb ik gehoord en gelezen over het leven van Anne. Met haar dagboek is zij het gezicht van Joods Nederland geworden tijdens de oorlogsjaren.
We hebben besloten om niet met een fluisterbootje tussen de boerderijen door te varen, maar met een Canadeese kano. Na een korte uitleg over de te varen route gaan we op weg. Al direct op de "hoofdvaart" van Giethoorn, sluiten we aan in een rij met bootjes. Bij de eerste afslag slaan de meeste bootjes af naar het meer. Wij peddelen nog een stukje tussen de weilanden door. In een zijslootje laten we de boot even drijven en eten ondertussen ons lunchpakketje. Na twee uur varen komen wij ook bij het meer. Een parlevinker, een winkel op een boot, verkoopt ijs. Lekker. Het is vandaag zonnig en warm weer. Aan het einde van de tocht varen we Giethoorn weer in. Hier is het weer druk. We liggen soms helemaal stil in een file aan bootjes. Veilig komen we weer bij het startadres.
Via de Zaad Markt komen we bij het Bolwerck. Net hierachter ligt de Drogenaptoren. Deze oude toren was ooit één van de toegangspoorten van de ommuurde stad. Het herinnert aan de glorietijd van de Hanzestad Zutphen. We dwalen verder door het oude centrum. Een straatje links en weer een straatje rechts. Ongemerkt komen we ook weer in de buurt van het hotel. We besluiten een drankje te bestellen op het terras. In de namiddag dwalen we opnieuw door Zutphen. Smalle steegjes liggen aan weerzijde van de winkelstraten. Sommige steegjes zijn alleen te bereiken door poortjes. Het is een genot om door de straatjes te struinen. Bij de Berkelsingel staat nog een gedeelte van de oude stadsmuur. Drie bogen over de singel beschermden de stad ook tegen aanvallen.
De gele Landrover Discovery staat gepakt voor de deur. In de afgelopen weken is de auto nagekeken en sommige onderdelen vervangen. Ik heb er wel vertrouwen in dat de auto, Brutus, ons veilig door Europa zal leiden. Op weg naar Nicolette in Delft vallen een paar spettertjes op de voorruit. Regen! Ik realiseer me dat we de afgelopen weken nauwelijks neerslag gehad hebben in Nederland. Het was de warmste mei maand sinds een eeuw. Het zal toch geen slecht voorteken voor onze reis zijn? In Delft staat Nicolette al gereed. Na een kop koffie starten we de auto en gaan echt op weg. We draaien de snelweg op richting Dordrecht. De drukte valt, ondanks de vrijdagochtendspits mee. Na zo'n twee uur passeren we de grens bij Venlo. We rijden Duitsland in.
De laatste dag is aangebroken. Voor de laatste keer genieten we van een prima ontbijt. De reisafstand voor vandaag is iets meer dan zeshonderd kilometers. Net voor Hamburg rijden we de wegwerkzaamheden in. Over tientallen kilometers wordt de weg vernieuwd. De snelheid is gemaximaliseerd op zestig kilometer per uur. Veelal rijdt het verkeer langzamer over de smalle rijstroken. Bij Bremen houden we even pauze om te tanken en om een broodje te eten. Daarna zetten we koers richting Nederland. We rijden tegen drie uur ’s middags weer Nederland binnen. Voor het mooie iets aan de late kant, omdat we nu net de avondspits rond Amsterdam treffen. Het is echter vakantieperiode en zonder enige file rijden we Voorhout weer binnen. We zijn na 9.000 kilometers weer veilig thuis.
Ik word wakker. Het is zondag 1 mei. De dag waar ik de afgelopen drieënhalf jaar naar toegeleefd heb. De dag dat ik op weg ga met de auto naar Tokyo en daarna door Amerika. Met een ander gevoel dan anders als ik op vakantie ga, verlaat ik mijn huis. Mijn buren komen naar buiten om een goede reis toe te wensen. Ik stap in Brutus, de gele landrover, waar ik de komende maanden mee rond zal rijden. In Amsterdam ontmoet ik ook de andere reizigers bij het Oosterdok. Ik parkeer de landrover langs de kade. Op de achtergrond het Scheepvaartmuseum en het VOC schip de Amsterdam. Het is prachtig weer. Tientallen mensen zijn gekomen om ons uit te zwaaien. Leuk! De groepsfoto voor de auto en motoren wordt bijna een waar persmoment. Ik tel zeker vijfentwintig camera's op ons gericht. Het officiële moment is aangebroken. We gaan van start.
Het Pelgrimspad is een langeafstandswandeling in Nederland die loopt van Schoonhoven naar Vught. De route is ongeveer 200 km lang en voert door een prachtig landschap, van polders en weiden tot bossen en heidevelden. Het pad volgt historische pelgrimsroutes en biedt onderweg veel bezienswaardigheden, zoals oude kerken en kloosters. Onderweg kom je ook langs gezellige dorpjes en stadjes waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en culturele evenementen. Het Pelgrimspad is een perfecte keuze voor wandelaars die op zoek zijn naar een uitdagende en inspirerende tocht door het Nederlandse landschap en zijn rijke geschiedenis.
De Botterdagen in Elburg is een jaarlijks terugkerend maritiem evenement in de Nederlandse stad Elburg, dat plaatsvindt in augustus. Het evenement staat in het teken van de traditionele visserij en maritieme geschiedenis van de regio. Er zijn verschillende activiteiten, zoals rondvaarten op oude vissersboten, markten met lokale producten, ambachtelijke demonstraties en live muziekoptredens. Bezoekers kunnen ook genieten van verse visgerechten en andere lokale specialiteiten. De Botterdagen zijn een leuke en educatieve ervaring voor het hele gezin en trekken elk jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Een weekendje Nieuw Heeten is een uitstekende manier om te genieten van de natuur en het landschap van Nederland. Gelegen aan de wandelroute van de Pieterpad etappe tussen Ommen en Harderwijk, biedt Nieuw Heeten een ideale uitvalsbasis voor een ontspannen wandeltocht door het prachtige Nederlandse landschap. De wandeling voert door schilderachtige dorpjes, over heidevelden en door bossen. Er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van de natuur, zoals fietsen, paardrijden en kanoën. Met de rustige omgeving en de frisse buitenlucht is Nieuw Heeten een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de natuur.
Een weekendje op de Veluwe in vakantiepark Rabbit Hill van Landal Greenparcs is de perfecte manier om te genieten van al het moois dat deze regio te bieden heeft. Gelegen in het schilderachtige Nieuw Milligen, biedt het vakantiepark een scala aan faciliteiten en activiteiten voor het hele gezin. Bezoek het beroemde Kroller Muller museum op de Hoge Veluwe, dat een indrukwekkende collectie moderne kunst herbergt, en wandel door de uitgestrekte zandduinen van Kootwijker zand. Of je nu wilt ontspannen of actief wilt zijn, de Veluwe biedt voor elk wat wils. Het vakantiepark Rabbit Hill biedt de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijk weekendje weg.
Het is Pasen 2007 en we maken ons op voor de laatste zes dagen van het Pieterpad. Vanuit Swolgen lopen we de eerste etappe naar Venlo. Daarna volgen we de route door het heuvelachtige landschap van Limburg. Aan het einde van de vijfde dag wandelen we Maastricht binnen. We zijn bijna aan het einde. De volgende dag wandelen we het relatief kleine stukje naar het eindpunt op de Pieterberg. In het nabijgelegen restaurant krijgen we een oorkonde. Tevreden wandelen we weer terug naar Maastricht. We hebben de hele route in twintig wandeldagen afgelegd van Groningen naar Zuid-Limburg.
Aan het einde van de herfst pakken we het Pieterpad weer op. Prachtige herfstkleuren in de bossen, maar ook af en toe natte dagen. Met paraplu en regenjas lopen we richting Spijk. Hiervoor lopen we een klein stukje door Duitsland. Bij Milingen steken we met een pontje de Rijn over. Via Groesbeek en Gennep komen we bij de pont over de Maas. Na vier dagen bereiken we ons eindpunt voor dit weekend in Swolgen.
Elburg is een historische Hanzestad in de provincie Gelderland, gelegen aan de rand van de Veluwe en nabij het Veluwemeer. Het stadje heeft een goed bewaard gebleven vestingmuur en pittoreske straatjes met historische gebouwen. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Nationaal Orgelmuseum, Museum Elburg en de Vischpoort. Er zijn diverse gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. Elburg heeft ook een mooie jachthaven en is een populaire bestemming voor watersporters. Bovendien zijn er verschillende evenementen gedurende het jaar, zoals de Botterdagen en de Vestingdagen, die het stadje extra levendig maken.
Twee maanden nadat we de eerste etappes afgelegd hebben op het beroemde Pieterpad, staan we weer in Ommen. De plek waar we eerder geëindigd zijn. Vanuit Ommen trekken we de bossen in richting Helendoorn. Dit gedeelte van het Pieterpad behoort misschien wel tot een van de mooiste stukken van de route. Door de bossen en over de heide lopen we verder richting Holten. Bij Vorden begint officieel het tweede deel van de route, dat beschreven staat in een nieuw boekje. Na vier dagen komen we aan in Doetinchem. Het eindpunt voor nu.
Wanneer we de regiobus uitstappen, staan we in Pieterburen. Een van de noordelijkste plaatsjes in Groningen. Pieterburen is het begin van de meeste bekendste lange afstandswandeling: Het Pieterpad. Mening wandelliefhebber heeft het traject tussen Pieterburen en Pieterberg al afgelegd. Voordat we op pad gaan bezoeken we het zeehondencentrum in Pieterburen.
Ik ben afgelopen weekend naar Hoogersmilde in Drenthe geweest. Het was een heerlijke ontsnapping aan de drukte en ik kon volop genieten van de rust en ruimte van het platteland. We hebben prachtige fietstochten gemaakt en genoten van het groene landschap. Ook hebben we het Nationaal Park Dwingelderveld bezocht, waar we wandelden door de heide en langs de vennen. 's Avonds hebben we genoten van de lokale keuken in gezellige restaurants. Het was een ontspannen weekend en ik heb volop energie opgedaan.
Eens in de vijf jaar komen van over de hele wereld de grote tallships naar Amsterdam. Het is een waar spektakel wanneer de grote zeilschepen over het Noordzeekaneel de hoofdstad benaderen. Ook aangemeerd trekken de schepen veel bekijks. Duizenden bezoekers proberen een glimp van de schepen op te vangen. Ook wij volgen de stroom bezoekers van het Centraal Station naar de IJ-haven. Bij sommige schepen staan lange rijen om het schip te bezichtigen. Waar de rij iets korter is sluiten wij ook aan. Prachtig om op zo’n mooi en enorm zeilschip te lopen.
Het is half vier in de ochtend wanneer ik aan de start sta voor mijn eerste vijftig kilometer tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Hoewel ik al voor de vijfde keer deel neem, staat op mijn loperspas dat ik voor de eerste keer mee loop. Alleen de officiële afstand van vijftig kilometer telt. Veel stukken in het parcours zijn al bekend. Ik merk dat ik vooral de onbekende stukken, waar alleen de vijftig kilometer lopers komen, zwaar vind. Even na half drie kom ik over de finish en heb ik de eerste dag succesvol afgesloten. Wel voel ik al een paar blaren op mijn voeten.
Kamperen in Elburg is een geweldige manier om te genieten van de prachtige natuur en het historische erfgoed van de stad. Er zijn verschillende campings in de buurt van Elburg, waaronder campings in de bossen of aan de rand van het Veluwemeer. Kampeerders kunnen genieten van de rust en stilte van de natuur, terwijl ze toch gemakkelijk toegang hebben tot de bezienswaardigheden en activiteiten in de stad, zoals wandel- en fietsroutes, watersporten en culturele evenementen. Kamperen in Elburg biedt ook de mogelijkheid om lokale producten te proeven, zoals verse vis uit het meer en ambachtelijke kaas en brood uit de regio.
In de aanloop naar de vierdaagse was ik in dubio. Zal ik het wagen om de vijftig te gaan lopen? Door een gebrek aan tijd om te oefenen kies ik om het niet te doen. Als alternatief kies ik dit jaar voor de veertig, nadat ik drie jaar achter elkaar de dertig gelopen heb. Dit betekent dat ik voor de eerste keer de pontonbrug bij Cuijk passeer en hiervandaan mijn intocht naar Nijmegen loop. Terwijl ik de laatste kilometers van dit jaar volbreng, weet ik het zeker. Volgend jaar ga ik voor de vijftig en voor het Nijmeegse vierdaagse kruisje.
Voor de derde keer start ik aan de vierde dag van vierdaagse van Nijmegen. De vierde dag is voor de dertig kilometer lopers relatief eenvoudig. De afstand schommelt iedere dag wel iets. De ene dag is het iets meer en vooral de vierde dag is de afstand iets korter. Ook dit jaar ben ik voor mijn gevoel al snel op de via Gladiola. De intocht naar de finish in Nijmegen. Onderweg staan vrienden langs de route. Ik drink een biertje met hen. Ook krijg ik van omstanders bloemen uitgereikt. Met de bloemen in mijn handen loop ik even later de finish over en heb de vierdaagse weer volbracht
Mijn tweede vierdaagse. Ook dit jaar loop ik weer de dertig kilometer. De dertig is een leuke combinatie om de vierdaagse mee te maken, maar ook om ’s avonds nog een drankje te nuttigen in Nijmegen. De route verloopt dit jaar veel makkelijker dan vorig jaar. Dit komt vooral omdat ik de route nu al ken. Ik kan mij meer voorbereiden op de stukken die nog komen. Zo weet ik dit jaar maar al te goed dat het nog een uur lopen is, wanneer ik op de derde dag het bord Nijmegen gepasseerd ben. Dit viel vorig jaar zwaar tegen
Of ik meega de vierdaagse van Nijmegen lopen? Niet de vijftig, maar dertig kilometer per dag. Dit is weliswaar niet de officiële afstand voor mijn leeftijd, maar het mag. Op dinsdagochtend om half acht sta ik aan de start van mijn eerst vierdaagse. Ik realiseer mij dat al duizenden wandelaars voor de veertig en vijftig dan al een paar uur onderweg zijn. Voor het publiek langs de kant maakt het niet veel uit. Zij moedigen alle deelnemers van alle afstanden enthousiast aan. Hoewel ik maar de dertig kilometer loop, ben ik blij als ik de eerste dag zonder al te veel problemen over de finish kom. Morgen dag twee.
Na een reis van ruim drie weken per trein door Europa keren we weer terug in Nederland. Het is weer even wennen dat hier zoveel treinen per uur rijden. In vergelijking met de landen waar we doorheen gereisd zijn, lijkt het spoorboekje in Nederland meer op een metro-lijn. Wij vinden het niet erg. Na een prachtige reis door Europa gemaakt te hebben, is het ook weer fijn om snel naar huis te reizen.
De vesting Bourtange
We reizen steeds meer en gaan steeds verder weg! Wil jij ook de mooiste wereldlocaties bezoeken? Bekijk hieronder het aanbod van de avontuurlijke rondreis aanbieders, of selecteer jouw reis op www.rondreizen-vergelijken.nl
Rondreis Mauritius Van Verre Reizen
Vakantie: bruisend kaapstad en strand op mauritius
Reisduur: 10 dagen
Rondreis Canada Van Verre Reizen
Camperreis canada: west-canada en amerikaanse rock...
Reisduur: 21 dagen