Reisavonturen België

Home > België > Stedentrip Mechelen > Reisverslag dag 1

Reisverslag Stedentrip Mechelen

18 - 19 maart 2023 (2 dagen)


België > Een biertje drinken in Mechelen

Dag 1 - Zaterdag 18 maart 2023

Het is zaterdagochtend. Om half negen kom ik aan bij René. We drinken nog een kop koffie en stappen daarna in de auto om naar Mechelen te rijden. Het is rustig op de weg. Al voor tien uur passeren de Belgische grens. Bij de afslag Mechelen geeft de navigatie aan dat we nog elf minuten nodig hebben voor de laatste drie kilometer. Zou het zo druk zijn? We draaien de ring van Mechelen op. De borden geven aan dat de parkeergarages in het centrum vol zijn. Gelukkig hebben wij een parkeerplaats bij het hotel gereserveerd. Zonder al te veel oponthoud, komen we bij de afslag om de binnenstad in te rijden. Hier stuiten we op een éénrichtingsweg, waar we van deze kant niet in mogen. We kiezen een zijstraat. De navigatie weet er geen raad mee. Wij ook niet, want alle zijstraten lijken afgesloten. Voor we er erg in hebben staan we weer bij de ringweg. We mogen alleen niet naar rechts. Grote borden geven aan dat dit alleen toegestaan is voor bussen en dat er cameratoezicht is. Wat nu? We zien geen mogelijkheid om het hotel te bereiken. We besluiten het hotel om hulp te bellen. De receptionist verontschuldigt zich dat veel wegwerkzaamheden gaande zijn en dat men het centrum meer autovrij aan het maken is. Hieronder valt ook de rondweg eenrichting te maken. We krijgen als advies om de rondweg helemaal te volgen, om bij de Brusselpoort de afslag te nemen. Het voelt wat raar om vijf kilometer om te rijden, maar nu lukt het wel. Bij het hotel volgt de volgende uitdaging. De parkeergarage is maar 1,65 meter hoog. We hebben eigenlijk geen idee hoe hoog de auto is. Gelukkig hangt er een balk bij de ingang. Hier kunnen we net onderdoor. Door het glazen dak zien we dat we maar een paar centimeter ruimte hebben. Even verderop is het toch spannend wanneer we onder de betonnen rand door moeten rijden.

België - De doorgang naar de parkeergarage past net

Heel voorzichtig rijden we de garage in. Zonder schade lukt het om in de garage te komen. Het hotel ligt in het centrum. Vanuit het hotel lopen we in een paar minuten naar de Grote Markt. Het plein staat vol met marktkraampjes. Aan de randen van het plein zitten verschillende horecagelegenheden. Op één van de terrasjes bestellen we een biertje. Voorzichtig komt een waterig zonnetje door. Aan de rand van de Grote Markt staat de Sint-Romboutskathedraal. De kathedraal is de grootste kerk van de stad. De bouw startte in de dertiende eeuw. Een eeuw later werd de kerk uitgebreid. Het schip van de kerk is uitgevoerd in gotische stijl. In een zijbeuk hangt het schilderij Christus aan het kruis geschilderd door Antoon van Dyck. Toch is de kerk vooral beroemd om de 97 meter hoge toren. Samen met andere Belgische kerktorens en belforten, is de toren opgenomen op de werelderfgoed lijst van de Unesco . De kerktoren is te beklimmen. We schaffen twee kaartjes aan. Enthousiast beginnen we aan de beklimming van de hoge toren. De trap telt maar liefst 539 treden. Onderweg passeren we verdiepingen. We passeren de kraankamer, de smidskamer en de klokkenkamer. Hier hangen de klokken van de kerk. De klokken dateren uit het begin van de 16de eeuw. Men was oorspronkelijk van plan om een veel hogere toren te bouwen. De toren moest 167 meter hoog worden.

België - Uitzicht vanaf de St Romboutstoren

Doordat destijds in andere steden torens instorten, besloot men niet hoger te bouwen. Ook was er sprake van geldtekort. Vanaf de top hebben we een uitzicht over de stad Mechelen. We zien het station, ons hotel en brouwerij ‘t Anker liggen. Weer beneden dwalen we verder door de stad. Op een terrasje bestellen we iets te eten als lunch. In de middag komen we aan de westzijde van de stad. Hier lopen we de Kruidtuin in. Dit park grenst aan de de Dijle, het water dat Mechelen doorkruist. In het water ligt een ponton looppad. We volgen het pad langs de rivier. Vanaf het water hebben we zicht op de huizen langs het water. Nieuwbouw wordt afgewisseld met gerestaureerde oude panden. Helemaal aan de andere zijde komen we uit bij de voormalige brouwerij Lamot. Hier staan drie kenmerkende oude huisjes op een rij uit de zestiende eeuw. Gezamenlijk een mooi gezicht. Aan de overzijde van het water ligt de Veemarkt. Het is half vijf en een mooie tijd voor een drankje. Gelukkig is er nog een tafeltje vrij. Op de terrassen is het gezellig druk. De zon heeft de hele middag geschenen. Nu duikt de zon achter de huizen. Het wordt direct een stuk frisser. Aan het einde van de middag lopen we via het Kleine Begijnhof naar het Grote Begijnhof. In de voormalige panden van de Begijnen is brouwerij ‘t Anker gevestigd. De brouwerij van het Gouden Carolus bier. In de Brasserie hebben we gereserveerd om te eten. Als voorafje kiezen we voor een bierproeverij van Carolus bieren. De bieren hebben een hoog alcoholpercentage.

België - De historische brouwerij in het centrum van Mechelen

Het Carolus Whisky Infused zelfs tot 11.7%. We bestellen er wat kaas bij om ook iets te eten. Tijdens het diner bestellen we nog een ander Carolus biertje. Buiten begint het te regenen. We kunnen wel zeggen dat we geluk hebben gehad met het weer vandaag. Na het eten wandelen we terug naar het hotel. Het spettert nog steeds. Ondanks de regen lopen we nog even langs de Brusselpoort. Dit is de laatst overgebleven stadpoort van de stad uit de dertiende eeuw. In de hotelkamer bereiden we koffie. Daarna vallen we snel in slaap.Zestiende eeuwse huizenDrie oude historische panden op een rij
De BrusselpoortDe laatst overgebleven stadspoort van Mechelen
Groot BegijnhofIn de huizen van het Begijnhof bevinden zich woningen en brouwerij t Anker
Brouwerij t AnkerDe historische brouwerij in het centrum van Mechelen