Reisavonturen Iran

Home > Iran

2 reisavonturen Iran

Iran - In de voetsporen van Marco Polo

In de voetsporen van Marco Polo

28 april - 1 juli 2012 (65 dagen)

Terwijl de zon langzaam daalt, komen steeds meer mensen naar het plein. De grasvelden worden ingenomen door families die hier eten. Kinderen spelen bij de fontein en de paard-en-wagens rijden af en aan met lokale toeristen. Als de verlichting op het plein aan gaat, geeft het helemaal een schilderachtig plaatje. Ik wacht op het juiste avondlicht om een foto te maken van de Jameh moskee. Plotseling hoor ik gejoel vanaf de andere zijde van het plein. Er gebeurt iets. Het geluid van mensen zwelt aan in mijn richting. Ook neemt de wind stevig toe. Voor ik er erg in heb, zie ik kleden opwaaien en afval door de lucht vliegen. Naast mij waait een reclamebord om. Een kleine windhoos waait over het plein. Even snel als de wind op stak, is het ook weer gaan liggen. Iedereen gaat weer verder alsof er niets gebeurd is.
Theehuis in prisonTheehuis in prisonEen theehuis in de oude Alexander prison
Detail Eastern stairwayDetail Eastern stairwayEen detail reliëf aan de Eastern Stairway in Persepolis
Sheikh Lotfollah moskeeSheikh Lotfollah moskeeDe kleine Sheikh Lotfollah moskee
Tombe Sayyed Alaeddin HosseinTombe Sayyed Alaeddin HosseinEen schrijn van Sayyed Alaeddin Hossein, een zoon van de zevende ImanIran - Indrukwekkend en gastvrij Iran

Indrukwekkend en gastvrij Iran

29 april - 9 mei 2010 (11 dagen)

Terug op het Ali Iman plein zoek ik een bankje op om mijn reiservaringen op te schrijven. Veel gelegenheid krijg ik hier niet voor, want al snel word ik benaderd door Ali en Hoesein. Of ze even met mij mogen praten. Uiteindelijk zitten we ruim een uur te praten over onze reis, over Iran, over de cultuur en over Amsterdam. Om half zeven breek ik het gesprek af voor mijn afspraak in het theehuis. Het is inmiddels druk op het plein en overal zitten gezinnen in het gras. Aan aandacht geen gebrek hier. Of ik even met de kinderen op de foto wil links, even de handen schudden rechts en ik roep nog even ‘From Holland’ naar een wuivend stel op een picknickkleed. Het theehuis ligt aan de kopse kant van het plein. Vanaf het terras is er een prachtige uitzicht over het hele plein.
Ben jij een wereldreiziger?