Reisavonturen Zambia

Home > Zambia > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 18

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Zambia > Oog in oog met de leeuwen

Dag 18 - Zondag 22 november 2009

Als ik 's morgens mijn tent uit kom liggen overal afgeworpen vleugels van de termieten. Vooral rond de lichtpunten ligt het bezaaid met de twee centimeter grote vleugels. Ook de wasbakken in het toiletgebouw liggen helemaal vol. Bijzonder dat dit fenomeen precies vannacht plaats gevonden heeft. Oorspronkelijk zouden we een walk-safari hebben in het National Park South Luangwa, maar de grond is te drassig om op te lopen.

Zambia - Een leeuwin in South Luangwa NP

In plaats daarvan krijgen we een jeep-safari. Om zes uur rijden we met twee wagens het park in. Wij rijden mee met Sylvester, ook wel Sly genoemd. Als we wegrijden spettert het een klein beetje, maar al snel wordt het droog. We rijden naar de brug om het park in te rijden. Bijzonder aan het National Park South Luangwa is dat er geen hekken om het park staan. De rivier is een natuurlijke buffer en in het noorden een berggebied. Maar nijlpaarden, apen en olifanten komen geregeld aan de andere kant van de rivier om eten te zoeken op de campsites of in de dorpen. Ik heb aangegeven dat ik graag leeuwen van dichtbij wil zien. Al direct na het betreden van het park, word ik beloond. Vijf leeuwinnen liggen pal naast de weg. Eén leeuwin loopt wat rond tot twee meter naast de wagen. De leeuwinnen trekken zich niets van ons aan. Net als er eentje gaapt, druk ik af met mijn camera.

Zambia - Nijlpaarden of Hippo's lopen door de rivier in South Luangwa National Park Zambia

Een prachtfoto. Sylvester legt uit dat er meerdere families in het park verblijven. De mannetjes trekken er vaak alleen op uit, de leeuwinnen rusten overdag. Als we verder rijden zien we al snel veel dieren. Zebra's; Impala's en natuurlijk wrattenzwijnen. Ik vind het prachtig. Achter iedere boom lijkt wel een nieuw dier te zitten. Een kudde buffels steekt over, een hyena zoekt een veilig heenkomen, apen en olifanten tot naast de wagen. Ook vogels zijn volop aanwezig. Kingfishers, bee-eaters, een Tawny Eagle op de weg en een Bateleur in de boom. Rond half elf zijn we terug op de campsite. Israël heeft de brunch al klaar staan. De rest van de middag doen we rustig aan. Wat lezen en een drankje drinken in de bar. Om vier uur gaan we voor de tweede ronde. Sylvester rijdt de jeep een smal paadje in en we volgen een spoor door een grasland. In de verte zien we al twee andere auto's staan. Onder de boom treffen we een groep van zeventien leeuwinnen. Ze liggen in de schaduw te rusten en kijken nauwelijks naar ons om. Het is bijzonder om zo dicht bij deze beesten te staan in een open wagen. Bij de rivier zien we nijlpaarden en we ontmoeten enkele olifanten. Rond zes uur gaat de zon onder. Met een zoeklicht gaan we op zoek naar roofdieren die vooral 's nachts leven.

Zambia - The prachtige Grey Crowned Crane, Kraanvogel, in Zambia

Natuurlijk hopen we op het luipaard. Andrew helpt Sylvester. Hij bedient de zoeklamp. Met een indrukwekkende snelheid laat hij het zoeklicht over de bossage schijnen. Aan de reflectie van de ogen ziet hij of er roofdieren zitten. Ook probeert hij de dagdieren te mijden, omdat het licht hen verblind. Veel wild zien we niet. We treffen een haas, die angstig stil blijft zitten in het licht, een muisje, een Cevat kat en een Bushbaby in de boom. De lamp trekt veel insecten. Ik zit op de voorste rij en vang veel insecten in de open wagen. Andrew staat voorop en wordt bedolven onder de beestjes. Het schijnt vandaag extra erg te zijn. Al snel kriebelt het overal. Ik trek mijn regenjas aan om de beesten niet overal in mijn kleren te krijgen. De lol gaat er wel een beetje af. Rond half negen zijn we terug op de campsite. Ik schut mijn kleren goed uit. Ook in mijn rugtas blijken insecten te zitten. Voordat ik de tas in mijn tent leg, schut ik hem goed uit. Bij het eten zijn ook de nodige beestjes, maar gelukkig minder dan gisteren. Net als ik het eten op schep word ik gebeten door grote mieren. Twee felle steken in mijn rechtervoet. Omdat ik niet precies weet waar de mieren precies lopen, eet ik mijn bord leeg met mijn voeten omhoog. Ik heb nu wel even genoeg beestjes gehad. We verkassen naar de bar en blijven daar tot het laatste rondje.Buffels LiwondeTijdens de walksafari staan we oog in oog met een groep buffels in Liwonde National Park in Malawi
Boiling PotAl het water verzamelt zich in de Boiling Pot alvorens het richting Zimbabwe stroomt
olifantDe olifant trekt de takken van de bomen om bladeren te eten
Warthog familieEen Warthog of wrattenzwijn familie in Gorongosa National Park